Vaikka Shane Doanin uran päättymistä pidettiin mahdollisena, tuli se siitäkin huolimatta melkoisen shokeeraavana uutisena koko jääkiekkoilevalle maailmalle.

Ehkä se kaikkein suurin yllätys koettiin kuitenkin jo aiemmin kesän aikana, kun Arizona Coyotes tiedotti, ettei se tule tarjoamaan koko pelaajauransa ajan samaa seuraa edustaneelle Doanille jatkosopimusta.

Doan itse oli luonnollisesti tyrmistynyt päätöksestä, vaikka hän olikin sitä jollain tasolla osannut odottaa, sillä hän paljasti ratkaisun olleen yksinomaan seuraomistajan. Coyotes siirtyi kesän aikana yksinomaan Andre Barrowayn omistukseen.

– Kyllä, se oli omistajan päätös. Kun hän sai seuran haltuunsa… hän päätti haluavansa jatkaa nuoremmalla joukkueella ja että minun pitäminen mukana olisi saattanut viivästyttää asioita, Doan kommentoi tapahtunutta kesäkuussa Arizona Sportsin radiokanavalle.

– En nyt välttämättä ollut shokissa, etteivät he halunneet minun pelaavan enää. Ymmärrän suunnan, mihin he ovat menossa. En välttämättä ole samaa mieltä kovinkaan monesta päätöksestä heidän kanssaan, mutta samalla on muistettava, että olen vain pelaaja ja tässä oli isoilta osin kyse siitä.

Sittemmin Doanin agenttina toimiva Terry Bross on hakenut kanadalaislegendalle uutta seuraa ja tiettävästi mielessä on ollut nimenomaan Stanley Cup -pystin voittaminen.

Ilmeisesti oikeanlaista diiliä ei kuitenkaan löytynyt ja tähän Doan oli valmistautunut heinäkuussa antamiensa kommenttien perusteella.

– Sellaista mahdollisuutta on tällä hetkellä melkoisen vaikea löytää. Jopa mahdotonta tällä hetkellä. Tällä hetkellä me käytännössä ottaen odottelemme ja katselemme. Olemme puhuneet tähän mennessä neljän tai viiden eri seuran kanssa.

– Mikäli jatkan pelaamista, odotan sitä innolla ja olen valmis. Mikäli en, minulla on takanani loistava ura ja olen todella kiitollinen siitä.

Keskiviikkona jouduimmekin sitten kuulla valitettavan uutisen: 1 540 pelatun runkosarjaottelun ja 972 tehopisteen jälkeen Doanin ura oli paketissa.

Todellisena herrasmiehenä Doan päätti kiittää uskollisia arizonalaisfanejaan, kuten myös winnipegiläisiä, ja hän kirjoittikin heille avoimen kirjeen, joka julkaistiin sekä paikallislehdissä että AZ Centralin verkkosivuilla.

”Olin enemmän jännittynyt kuin olin hermostunut.

Kyseessä oli ensimmäinen NHL-otteluni – 7. lokakuuta, vuonna 1995 – Winnipegissä ja Jetsin paidassa. Me pelasimme Dallas Starsia vastaan ja en malttanut odottaa sitä, että pääsen kävelemään jäälle joukkuekavereideni kanssa, NHL-joukkukavereideni.

Yksi suosikkijutuistani jääkiekon pelaamisessa on kansallislaulujen kuuleminen ja seisominen samaan aikaan hiljaa siniviivalla, kun mietin tulevaa ottelua, rukoilen ja kiitän. En ikinä unohda tätä nimenomaista rituaalia, tuijottaessani Queen Elizabeth II:en muotokuvaa ja tajutessani ”olen NHL-pelaaja”.

Voitimme muistaakseni tuon ottelun 7-5 ja se tuntui epätodelliselta. Unelmani NHL:ssä pelaamisesta oli käynyt toteen, ja vaikka olinkin aiemmin ajatellut sen riittävän, en malttanut odottaa seuraavaa ottelua.

Olen niin kiitollinen Winnipeg Jetsille päätöksestä varata minut ja mahdollisuudesta pelata tulokaskauteni (siellä). Kun seura muutti Valleyhin vuonna 1996, ainoa asia, jonka halusin tietää oli se, että antaisiko Coyotes minulle mahdollisuuden jatkaa pelaamista.

Vastoin parempaa tietoaan, he antoivat ja se ensimmäinen peli Phoenix Coyotesin pelaajana oli jännittävä. Me pelasimme San Jose Sharksia vastaan, Phoenixin keskustan ytimessä, America West Arenalla, ja se oli todella hauskaa. Yleisö oli suoraan yläpuolellasi, ja pystyit tuntea sen tunnelatauksen ja energian, mikä rakennuksessa vallitsi.

Siihen aikaan en pystynyt kuvitellakaan, että päätyisin pelaamaan Arizonassa seuraavat 21 vuotta, perustaa perheen sekä kasvattaa lapseni täällä ja kutsua tätä paikkaa kodikseni. Mutta juuri niin tapahtui.

Kaikesta tästä johtuen tämä on ollut yksi vaikeimmista päätöksistä, jonka olen joutunut tekemään.

Päätän pelaajaurani NHL:ssä.”

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.