NHL on nähnyt vuosien saatossa useita varaamattomia pelaajia, ja yleensä siihen on syynsä, miksi kyseistä pelaajaa ei ole koskaan varattu minkään seuran toimesta.

Joskus taasen kyseiset pelaajat ovat kypsyneet toisia kauemmin ja ansainneet paikkansa NHL:ään pelkästään myöhempien näyttöjensä perusteella.

Seuraavien päivien aikana voitkin seurata sivuiltamme, ketkä ovat NHL:n kaikkien aikojen parhaat varaamattomat pelaajat. Kahdeksantena vuorossa on sijalta kolme löytyvä Peter Stastny.

Eilen Börje Salming ja tänään Peter Stastny. Voitaneen siis puhua kahdesta suuren suuresta kiekkolegendasta, joita kumpaakaan ei koskaan varattu NHL:ään.

Stastny pelasi nuoruusvuotensa kotimaansa Tsekkoslovakian pääsarjassa, HC Bratislavan riveissä. Hän siirtyi lopulta 24-vuotiaana NHL-kaukaloihin, kun mies teki sopimuksen Quebec Nordiquesin kanssa.

Tuolloin elettiin vuotta 1980, joten jääkiekko oli huomattavasti nykypäivää maalirikkaampi peli. Stastny vakuuttikin jo heti ensimmäisellä kaudellaan kaikki, sillä hän iski 77 runkosarjaotteluun 39 maalia ja yhteensä 109 tehopistettä. Hän voitti kyseisellä kaudella NHL:n parhaalle tulokkaalle jaettavan Calder Trophyn.

Tästä eteenpäin Stastny intoutui maalinteossa vieläkin rajummaksi, sillä seuraavilla kolmella kaudella hänen maalimääränsä olivat 46, 47 ja 46.

Hänestä muotoituikin Quebecissa nopeaan tahtiin todellinen elävä legenda, sillä 10 vuoden aikana hän pelasi 737 runkosarjaottelua, joissa hän teki 380 maalia ja yhteensä 1 048 tehopistettä.

Quebecissä asuessaan Stastny sai myös perheenlisäystä, sillä hänelle syntyi vuonna 1985 poika, joka sai nimekseen Paul Stastny. Kyseinen herra kiekkoilee tätä nykyä St. Louis Bluesin riveissä.

Kesken kauden 1989-1990 Nordiques päätti kaupata miehen kuitenkin New Jersey Devilsin riveihin, missä hän pelasi lopulta reilut kolme kautta. Tämän jälkeen mies siirtyi vielä kahden kauden ajaksi hänen poikansa nykyisin edustamaan St. Louis Bluesiin, missä hän myös lopetti uransa kauden 1994-95 päätteeksi.

Stastnyn saldoksi NHL:stä jäi lopulta 977 runkosarjaottelua, 450 maalia, 789 syöttö ja 1 239 tehopistettä. Hänet valittiin Hockey Hall of Fameen vuonna 1998.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.