NHL on pitänyt sisällään useita ja taas useita surkeita vaihtokauppoja, mutta joskus GM:ltä nähdään vielä normaaliakin suurempia aivopieruja. Yksi tällainen oli tapahtumassa 2000-luvulla Montreal Canadiensille, kun Bob Gainey toimi seuran GM:nä.

Gainey työskenteli roolissa vuodet 2002-2010. Hänen toimiessaan Canadiensin GM:nä oli seura painamassa liipaisemisesta täysin absurdin vaihtokaupan edessä. Se nimittäin halusi kipeästi Tampa Bay Lightningissa pelanneen Vincent Lecavalierin riveihinsä, ja oli valmis maksamaan hänestä ”ihan mitä tahansa” lauseen varsinaisessa merkityksessä.

Nimittäin vuonna 2008 se oli lähettämässä sekä Carey Pricen, Max Paciorettyn, ykköskierroksen varausvuoron sekä joko PK Subbanin tai Ryan McDonaghin Lightingiin, saaden vaihdossa kanadanranskalaisen tähtipelaajan, Vincent Lecavalierin.

Toki Lecavalier oli tuolloin suuri tähti, sillä kautta ennen hän oli tehnyt 82 runkosarjaotteluun 52 maalia ja yhteensä 108 tehopistettä. Hinta oli joka tapauksessa… no, täysin uskomattoman megalomaanisen absurdi.

Ja jos tässä vaiheessa olet jo ehtinyt toteamaan, että ”hevonp*askaa, ei ole missään nimessä mahdollista”, niin tässä vielä teille; kyseisestä vaihtokaupasta on kertonut alunperin vuonna 2013 Lightningin GM:nä tuolloin toiminut Brian Lawton. Luotettavampaa lähdettä saa siis hakemalla hakea.

Jeff Marek

@JeffMarek
Lawton had him going to the Habs for Price, Pacioretty, a 1st and either Subban or McDonaugh.

Lecavalier yhdistettiin Canadiensiin käytännössä hänen NHL-uransa alusta lähtien, mutta nyt seura koki vaihtokaupan olevan todella ajankohtainen. Lecavalier oli nimittäin jäämässä ilman jatkosopimusta Lightningista, eikä kanadalaisseura uskonut, että salamapaidat olisi ollut kykeneväinen jatkamaan supertähden pahvia.

Yllämainitussa tarinassa on toki omat aukkonsa, sillä kukaan ei ole koskaan kertonut miksi vaihtokauppa ei käynyt koskaan toteen. Urheilusivusto Grantland epäilee jutussaan, että Lecavalier ei olisi itse halunnut siirtyä Montrealin hullunmyllyyn. Palkkoihin keskittyvä Capfriendly kuitenkin kertoo omilla sivuillaan, että Lecavalierin sopimuksessa ei ollut vielä tuolloin siirtoja estävää pykälää.

Toinen teoria on, että Lightningin johtoporras olisi ampunut idean lopulta alas, sillä Lecavalier oli vielä tässä vaiheessa NHL-tason megatähti. Kenties Lawton muistaa väärin, tai halusi tehdä yksinkertaisesti itselleen paremman mielen. Kenties koko skenaariota ei ole koskaan ollut olemassakaan, sillä ollaanpa nyt rehellisiä; kyseinen vaihtokauppa olisi ollut heittämällä NHL:n kaikkien aikojen ryöstö sekä samalla farssi.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.