NHL ilmoitti huhtikuun alussa, että se ei tule osallistumaan ensi talven olympiakisoihin, jotka pidetään Etelä-Koreassa. Ilmoitus oli luonnollisesti pettymys niin pelaajille kuin myös kaikille faneille ympäri maailmaa.

NHL on ollut mukana olympiakiekossa aina Naganosta 1998 asti, mutta nyt näyttääkin vahvasti siltä, että ensi vuonna pelaajia ei nähdä. NHL:n päätöksen uskottiin olevan lopullinen, sillä NHL ei ollut suunnitellut olympiataukoaan ensi vuoden otteluohjelmaansa.

IIHF:n presidentti Rene Faselin mukaan osallistumisen aivan viimeinen takaraja olisi heinäkuun puolessa välissä. Tämä siitä syystä, että tuon jälkeen logistiset ongelmat tulisivat esiin: NHL:n delegaatiolle olisi vaikea löytää hotelleja tai majoitusta.

Samalla Fasel kuitenkin paljasti, että NHL ja IIHF ovat edelleen neuvottelemassa mahdollisesta osallistumisesta kisoihin.

– Ongelma on, että NHL tuo aina valtavan määrän vieraita. Vancouverissa niitä oli 600-800 ja Sotshissa yli 400, Fasel totesi saksalaisen Köln Stadt-Anzeiger -lehden mukaan.

– Etelä-Koreassa tilanne olisi sama. Pyeongchangissa ei ole ylimääräisiä hotellihuoneita. Voimme varata niistä tarvittavan kapasiteetin kesäkuun loppuun mennessä, viimeistään heinäkuun puoleen väliin mennessä.

Epärealistisia vaatimuksia NHL:n suunnalta

Fasel lisäsi lehdelle, että NHL:n komisaari Gary Bettman on esittänyt täysin epärealistisia vaatimuksia NHL:n osallistumisen suhteen.

– Hän vaatii samoja oikeuksia NHL:lle, kuin viralliset olympiapartnerit, jotka maksavat 100 miljoonaa dollaria. Hän haluaisi käyttää olympiarenkaita NHL:ssä. Jos KOK sanoo kyllä, mitä teemme yleisurheilun, uinnin, voimistelun, laskettelun tai luistelun kanssa? Silloin meidän tulisi myöntää samat oikeudet kaikille suurille urheilujärjestöille.

– Olen valmis uimaan Atlantin yli, jos se sitä vaatii. Mutta on olemassa myös raja, jota en ylitä. Joten jos NHL ei päätä osallistua, se on sillä selvä.

NHL-pelaajilla silti mahdollisuus osallistua?

Fasel otti kantaa myös mahdollisiin pelaajiin, jotka haluaisivat silti osallistua turnaukseen, vaikka NHL päättäisi lopullisesti toisin. Tässä tapauksessa pelaajista kovaäänisimmin osallistumisesta on puhunut Washington Capitalsin hyökkääjä Alex Ovechkin.

– Jos Ovechkin haluaa pelata olympialaisissa ja hän on rekisteröitynyt maansa olympiakomitealle, hänellä on oikeus olla Pyeongchangissa. Ei mitään ongelmaa – hänen täytyy vain olla passi ja ilmoittautua. Tietyt asiat täytyy selvittää, kuten anti-doping.