Philadelphia Flyers teki mielenkiintoisen ratkaisun pelaajasiirtojen takarajan tuntumassa, kun se hankki Tampa Bay Lightningista suomalaishyökkääjä Valtteri Filppulan.

32-vuotias sentteri saapuu Philadelphiaan vaihtokaupassa Mark Streitiin, joka tosin kaupattiin vain tuntia myöhemmin Tampa Baysta Pittsburgh Penguinsiin.

Ratkaisusta erikoisen tekee se, että Flyers on kärsinyt viime vuosina melkoisista ongelmista palkkakaton kanssa. Sen myötä pennsylvanialaisseuran on uskottu etenevän ensi kesään, jolloin tilanne helpottaa merkittävästi, ilman uusia sitoumuksia. Nyt se kuitenkin sitoutui Filppulan 5 miljoonan dollarin palkkaan aina kesään 2018 saakka, vaikka se juuri pääsi eroon Streitin vastaavasta.

Flyersin GM:nä toimivan Ron Hextallin avattua sanaisen arkkunsa, ratkaisu alkoi yhtäkkiä tuntua todella fiksulta.

– Et saa tällaista pelaajaa yksivuotisella sopimuksella heinäkuun ensimmäisenä päivänä, Hextall totesi Philly.com:n haastattelussa, viitaten vapaisiin pelaajamarkkinoihin.

– Maalintekijä ei ole kovinkaan kummoinen pelaaja, jos hänellä ei ole rinnallaan pelaajaa, joka luo hänelle tilanteet. Valtteri on pelinrakentaja. Keskushyökkääjät ovat niitä kavereita, jotka tekevät laitureista parempia.

Ja siinä hän on todellakin oikeassa. Vaikka Filppula ei enää olekaan aivan se sama kaveri, jota hän oli vielä pari vuotta sitten, on hänellä selkeästi arvoa NHL-seurojen silmissä ja sen myötä hänen kaltaisen pelaajan hankinta vapailta markkinoilta vaatisi vähintään 2-4 vuoden mittaisen sopimuksen.

Helpottaa Claude Giroux’n taakkaa

Hextall uskoo Filppulan myös parantavan Flyersin menestysmahdollisuuksia. Hän nimittäin keventää samalla ykkössentteri Claude Giroux’n taakkaa ja mitä todennäköisimmin suomalaispeluri sysää Sean Couturierin kakkossentteriksi, siis paikalle, jolle hän kuuluukin.

Flyersin ongelmat ovatkin johtuneet hyvin pitkälti siitä, että valmennusjohto ei ole saanut peluutettua kentällisiä haluamiaan vastustajia vastaan.

– Kun sinulla on kolme kaveria, jotka pystyvät vastaamaan vastustajan peliin, saat käytännössä ottaen aina jonkin heistä kolmesta jäälle. Jos sinulla on tällaisia kavereita vain yksi tai kaksi, se on melko haastavaa. Aina siis, kun saat tuotua joukkueeseesi pelaajan, joka pystyy pelaamaan vastustajien kärkiketjuja vastaan, se helpottaa joukkuettasi, Hextall ynnää.

– Hän tekee joukkueestamme paremman ja sentteriosastostamme tasaisemman.

Filppula tuo myös joukkueen hyökkäyspäähän niin sanotusti ylimääräiset 40-50 tehopistettä, joskin Hextallille tärkeitä ovat muut kuin pistetilastot.

– Ei kaikessa ole kyse pelkästään tehopistemääristä, jotka saat. Kyse on plusmiinustilastoista. Ei jääkiekossa ole tarkoitus tehdä enemmän maaleja 7-6-ottelussa. Kyse on kahden suunnan pelaamisesta ja hän on niitä kavereita, jotka auttavat sinua voittamaan jääkiekko-otteluita.

Kaiken kukkuraksi Flyers vastaanotti kaupassa neljännen ja seitsemännen kierroksen (ehdollinen) varausvuorot. Lisäksi sen uskotaan tuovan Streitin takaisin seuraan ensi kesänä huomattavasti nykyistä pienemmällä palkalla, joten periaatteessa se ei hävinnyt mitään muuta kuin tyhjää tilaa ensi kesälle palkkakattonsa alla.

Filppula omaa myös jatkossa pelaajasiirtoa rajoittavan pykälän sopimuksessaan, jossa on nimettynä lista 16 joukkueesta, joihin hän on valmis siirtymään. Kokenut suomalainen käytti kyseistä pykälää aiemmin tällä viikolla, kun hänet yritettiin kaupata Toronto Maple Leafsiin.

Se ei kuitenkaan Hextallia haittaa.

– Olen ok sen asian kanssa. Näen tämän selkeä kohennuksena pelinrakentelumme kannalta.

– Hän pystyy pelaamaan sekä yli- että alivoimalla. Me lisäsimme rosteriimme pelaajan, jonka uskomme voivan auttaa meitä tänä ja ensi vuonna, Hextall päätti.

Flyers teki myös muita ratkaisuja ennen pelaajasiirtojen takarajaa, kun se solmi jatkosopimukset maalivahtinsa Michal Neuvirthin ja keskushyökkääjänsä Pierre-Edouard Bellemaren kanssa.

Mitä Trade Deadlinella tapahtui? Kaikki toteutuneet siirrot löydät TÄÄLTÄ.