NHL:stä on tullut pienen ajan sisään nuorten pelaajien värittämä sarja, jossa työskentely-ympäristö käy yhä ahtaammaksi veteraanipelaajille.

Yksi pelaajista, jotka ovat joutuneet katsomaan karua totuutta silmiin, on ollut puolustaja James Wisniewski.

Vielä vuosi sitten Wisniewski oli 5,5 miljoonaa dollaria tienaava pelaaja, joka oli ollut vielä muutama kausi sitten tehopisteissä mitattuna yksi NHL:n ykköspuolustajista, ja kuluvalla kaudella hän löysi itsensä KHL:stä sekä AHL:stä.

– Sitten kuului vain ”Poof”, ja olin mennyttä, Wisniewski tiivistää kaiken yhteen lauseeseen Canoe.com:n haastattelussa.

Kaikki tapahtui, kuin varkain. Wisniewski oli nimittäin aina kuvitellut, että NHL-uran päättyminen olisi hänen omissa käsissään.

– Olin aina ajatellut, että urani tullessa päätökseen näkisin sen jo kaukaa. Tätä en kuitenkaan nähnyt tapahtuvan. Enkä vieläkään tajua, että mitä oikein tapahtui. Mielestäni osaan edelleen pelata.

Ja niinhän hän osaakin. 33-vuotias yhdysvaltalainen teki vielä toissa kaudella 69 runkosarjaotteluun tehopisteet 8+26.

Sen sijaan viime kauden pilasi loukkaantuminen ja sen jälkeen uuden mahdollisuuden saaminen on ollut käytännössä mahdotonta. Itse asiassa yksikään NHL-seura ei ole ollut käytännössä ottaen edes valmis katsastamaan hänen nykytasoaan. Tai okei, Tampa Bay Lightning kutsui hänet tryoutille, mutta kaikista puheista päätelleen mahdollisuus läpäistä NHL-seulaa ei ollut koskaan realistinen.

Nuorten temmellyskenttä

Wisniewskin, Milan Michalekin, Brooks Laichin, Brandon Prustin, David Boothin ja muiden kumppaneiden silmissä NHL:stä on tullut nuorten temmellyskenttä. Yhtenä päivänä he olivat NHL-pelaajia, toisena teini-ikäiset kaverit veivät heidän paikkansa.

Edellä mainituista pelureista Wisniewski lähti KHL:ään. Ideana oli lähinnä mennä ylläpitämään pelikuntoa ja samalla antaa näyttöjä NHL-seurojen GM:ien suuntaan. Päivät, viikot ja kuukaudet kuitenkin kuluivat, eikä puhelin pärissyt.

– Yhtäkkiä huomasin olevani käytännössä ottaen Kiinassa, Admiral Vladivostokiin päätynyt Wisniewski kertaa.

– Tokioon kesti lentää 45 minuuttia, Souliin tunnin verran. Lento Moskovaan kesti kymmenen tuntia ja sen jälkeen meidän täytyi ottaa sieltä lento Minskiin, joka vei kaksi tuntia. Yhtenä päivänä me matkustimme 17 tuntia, enkä ole nähnyt mitään sellaista.

Monestihan jotain tiettyä asiaa elämässä osaa arvostaa riittävän korkealle vasta siinä vaiheessa, kun sen on menettänyt.

– Me tapasimme valittaa Detroitiin tai itään matkustamisesta. Kyseessä oli neljän tunnin lento, mikä oli lyhyin lentomatkamme KHL:ssä, Wisniewski muistelee aikojaan Anaheim Ducksissa, Kaliforniassa.

”Poissa silmistä, poissa mielestä”

Ja sitten olivat tietenkin palkka-ongelmat. Pelaajien tilipussit nimittäin olivat jatkuvasti myöhässä ja Wisniewskiltä puuttuu edelleen 2/3 hänen KHL-palkastaan. Itse asiassa se ajoikin hänet siirtymään HC Luganon riveihin pelaamaan Spengler Cupiin, jossa sveitsiläisjoukkue hävisi finaalin Kanadalle.

Wisniewski nimettiin turnauksen All Star -kentälliseen, mutta puhelin ei soinut edelleenkään.

– Toivoin NHL-seurojen ajattelevan ”Okei, hän pelaa otteluita”. Mutta sain oppia, että kun olet lähtenyt Pohjois-Amerikasta, olet ikään kuin poissa silmistä, poissa mielestä.

Nyt hän pelaa AHL-seura Chicago Wolvesissa ja syykin on varsin yksinkertainen: hän ei edelleenkään suostu myöntämään, että hänen NHL-uransa olisi paketissa.

– Siksi halusin tulla takaisin. Oli nimittäin melkoinen shokki olla yhtäkkiä poissa NHL:stä. En osannut kuvitella, että se tapahtuisi tällä tavalla.

Sille on syynsä, että hän valitsi osoitteekseen juuri Chicago Wolvesin, joka on St. Louis Bluesin farmiseura. Kevin Shattenkirkin uskotaan nimittäin päätyvän kauppatavaraksi ennen Trade Deadlinea, ja vaikka kolmeen AHL-otteluun tehot 2+1 iskenyt Wisniewski puhuukin täysin yleisellä tasolla NHL:stä, on St. Louis potentiaalinen paikka.

– Sitä mahdollisuutta toivon. Siksi pelaan AHL:ssä. Toivottavasti jokin pudotuspelijoukkue noteraa minut, antaa minulle mahdollisuuden ja pääsen jälleen kerran urallani todistamaan kaikki vääriksi.

– Minusta nimittäin tuntuu, etten ole kovinkaan kaukana 51 tehopisteen kaudesta, Wisniewski päättää, viitaten ennätyskauteensa 2013-14.

NHL-ystävän sivu: Huhut, puheenaiheet & kaikki siirrot TÄÄLTÄ.