New Jersey Devilsin seuralegenda Patrik Elias ei ole pelannut sitten viime kauden ja ylipäätään hänelle kertyi koko kaudella 2015-16 ainoastaan 16 ottelua.

Tshekkikonkari Patrik Elias on New Jersey Devilsin seurahistorian kaikkien aikojen ykkönen maaleissa, syöttöpisteissä ja tehopisteissä mitattuna, joten ei ole ihme, että newarkilaisseura haluaa tarjota hänelle kaikki mahdollisuudet palata kaukaloon.

Vaan se on täysi kysymysmerkki, että tapahtuuko paluuta koskaan. Hän on nimittäin 40-vuotias ja yrittää tehdä paluuta mittavan polvileikkauksen jälkeen, missä hänen polven rustoa operoitiin mittavasti ja jouduttiin korvaamaan kudossiirteellä.

– Yhtenä viikkona voin hyvin ja ajattelen olevani seuraavalla viikolla valmis hyppäämään kaukaloon. Sitten seuraavalla viikolla en voikaan enää niin hyvin ja olen valmis luomaan hanskat tiskiin, joten tämä on aika rankkaa, Elias pohtii USA Todayn haastattelussa.

Elias harjoittelee Devils-organisaation mukana, vaikka hänellä ei olekaan voimassaolevaa pelaajasopimusta seuran kanssa. Toipuminen leikkauksesta on tasaantunut, mutta tshekkilegenda ei ole vielä valmis lyömään hokkareita naulaan.

Omien sanojensa mukaan Elias haluaisi tehdä lopullisen päätöksensä niinkin aikaisin kuin helmikuun alussa, mutta hän on myös valmis katsomaan vielä ensi kesän ja mahdollisesti sitä kautta palaamaan kaukaloihin ensi syksynä.

– Tässä on kyse minusta ja siitä, että koenko oloni riittävän hyväksi hypätäkseni kaukaloon ja nauttiakseni pelistä. Siitä tässä on kyse. Haluan sekä menestyä että pitää hauskaa ja hauskanpito on yhtä kuin voittaminen.

– Samaan aikaan on oltava kuitenkin rehellinen itselleen. Peli muuttuu koko ajan, ja on jo muuttunut todella paljon, joten sinun on hoksattava itse, että koska on aika alkaa tehdä jotain muita juttuja elämässäsi.

”Minulla on edelleen motivaationi”

Patrik Elias on pelannut NHL:ssä kolmella eri vuosikymmenellä. Hänellä on tilillään 1 240 runkosarjaottelua, joissa hän on nakuttanut tehopisteet 408+617. Pudotuspeliotteluita tshekkikonkari on pelannut 162 ja tehnyt niissä 125 tehopistettä. Stanley Cup -sormuksia hyllystä löytyy kaksi.

Voisi siis luulla, että motivaatio olisi jo tipotiessään, mutta näin ei ole Eliaksen kohdalla.

– On olemassa 30-vuotiaita kavereita, jotka ovat jo lopettaneet. Joillakin motivaatio katoaa tietyn ajan päästä, mutta minulla on edelleen motivaationi. Rakastan edelleen kaukalossa olemista ja nautin pelaamisesta edelleen.

Yksi oleellinen kysymys on se, että onko Eliakselle vielä tilaa New Jersey Devilsin pelaajarosterissa, mikäli hän kykenee palaamaan takaisin tositoimiin? Devilsin GM:nä toimiva Ray Shero ei ainakaan suorilta käsin tyrmää ajastusta.

– Emme me ole niin hyviä, että voisin sanoa, ettemme halua Patrik Eliasta. Hän on edelleen huipputaitava pelaaja ja hän on menestynyt urallaan peliälynsä sekä kilpailullisuutensa ansiosta.

– Me autamme häntä tekemään lopullisen päätöksen, mutta hän saa tulla kertomaan sen ensiksi minulle. En aio painostaa häntä. En näe hänen kuitenkaan pelaavan missään muussa joukkueessa, joskin se on vain minun näkemykseni. Näen hänet elinikäisenä Devils-pelaajana.

Elias itse ei ole asialla päätään vaivannut, mutta pelaaminen jossain muualla saattaisi olla kuitenkin mahdollista.

– Toisessa joukkueessa pelaaminen ei ole käynyt mielessäni, joten on vaikea sanoa mitään.

– Mikäli vastaan tulee tilanne, jossa olen tarpeeksi terve pelaamaan, pystyn auttamaan jotain toista joukkuetta ja tässä seurassa ei ole tilaa minulle, saattaisin harkita pelaamista jossain muualla.

Jos kuitenkin on niin, että Eliaksen pelit ovat paketissa, lähti hän kaukaloista tyylillä. Tshekkipeluri nimittäin nakutti toistaiseksi NHL-uransa viimeiseen runkosarjaotteluun tehto 1+2.

– Olen valmis kaikkeen, mitä vastaan tulee. Minun on katsottava positiivisesti, koska olen päässyt luomaan pitkän uran. Olen siis valmis, mikäli en pysty enää pelaamaan.