St. Louis Blues sorvasi Jori Lehterälle viime kesänä kolmivuotisen miljoonasopimuksen ja valitsi suomalaisen esimerkiksi ennen silloista kapteenia David Backesia.

Kun Bluesin GM:nä toimiva Doug Armstrong iski Lehterän kanssa kättä päälle kolmivuotisen ja yhteisarvoltaan 14,1 miljoonan dollarin arvoisen sopimuksen merkeiksi, luuli hän tehneensä oikean ratkaisun.

Ja se ratkaisu oli rankka, sillä sen myötä Blues joutui luopumaan esimerkiksi silloisesta kapteenistaan, David Backesista, joka muuten teki Boston Bruinsin paidassa päättyneellä kaudella 38 tehopistettä – siis selkeästi Lehterää enemmän.

– Kun teimme päätöksen antaa hänelle jatkosopimus, hän oli pelannut vuoden tässä liigassa ja yltänyt lähes 50 tehopisteeseen. Hän oli 28-vuotias ja sen (jatkosopimuksen) solmiminen oli minulle täysi itsestäänselvyys, Armostrong perustelee aikanaan tekemäänsä ratkaisua St. Louis Post-Dispatchille.

– Backesista oli tulossa rajoittamaton vapaa agentti, hänellä (Lehterällä) toimi kemiat Vladimir Tarasenkon kanssa ja hän oli osoittanut tuottavansa tehopisteitä.

Valitettavasti se osoittautui kuitenkin vääräksi ratkaisuksi, mitä tulee ainakin päättyneeseen kauteen. Lehterä nimittäin vietti osan kaudestaan katsomon puolella heikkojen otteidensa vuoksi ja hän summasi 64 runkosarjaotteluun ainoastaan tehot 7+15.

– Luulin saaneeni 50 tehopisteen pelaajan seuraaviksi 3-4 vuodeksi. Ja ajattelin sen olevan loistavaa, mikäli hän yltää 60-65 tehopisteeseen, mutta hän ei ole tällä hetkellä menossa sitä kohti.

”Odotin kaiken tulevan itsestään”

Samalla Lehterän kohdalla jatkui laskeva trendi, sillä hän oli tehnyt ensimmäisellä NHL-kaudellaan 44 tehopistettä, toisella kaudellaan kymmenen vähemmän ja nyt siis vain 22 pistettä.

– Olihan tämä huono kausi minulle henkilökohtaisella tasolla. Odotin kaiken tulevan itsestään, mutta niin ei tapahtunut. Nyt on siis aika palata sorvin ääreen ja viettää hyvä kesä treenaamisen osalta, tulla takaisin tänne ja osoittaa, että pystyn pelaamaan paljon parempaa jääkiekkoa.

Toisin sanoen 29-vuotias suomalaissentteri oli siis treenannut huonosti ja pitänyt asioita itsestäänselvyyksiä – useimmiten se on juuri se hetki, kun kaikki alkaa mennä pieleen, kuten siis tässäkin tapauksessa.

Ja nyt sen heikon kauden myötä koko Lehterän turvalliselta tuntunut asema St. Louisissa on uhan alla. Hän on toisin sanoen seurassa vedenjakajalla ja saattaa olla, että hän löytää itsensä jopa Vegas Golden Knightsin paidasta ensi kaudella. Se, että nevadalaisseura ottaisi hänet, vaatii toki Lehterän viime kauden ja hänen palkkansa yhdistelmällä joitain houkuttumia kaupan päälle.

Tällä hetkellä Lehterä on kuitenkin edelleen Blues-pelaaja ja näin tilanne nähdään luonnollisesti myös seuran johtoportaassa.

– Uskon hänen pystyvän palaamaan takaisin tasolleen. Mutta hänen on tultava paremmaksi ja on meidän tehtävämme auttaa häntä siinä, Armstrong päättää.

NHL-fanin koti: Ohjelma, tilastot, uutiset & kaikki pudotuspeleistä TÄÄLTÄ.