Kari Jalosen luotsaama Tshekin jääkiekkomaajoukkue on joutunut kotimaassaan fanien ja median tiukan kritiikin kohteeksi. Tshekki hävisi maanantaina MM-kisojen alkulohkon ottelussa Latvialle jatkoajalla 3-4.

Erityisesti Jalosen valmennusryhmän tekemät maalivahtivalinnat ovat hämmentäneet Tshekeissä.

Tshekki on peluuttanut kolmessa ensimmäisessä ottelussaan kahdesti Simon Hrubecia ja kertaalleen Ilveksen Marek Langhameria. Latviaa vastaan torjuntavuorossa ollut Hrubec ei ole suoranaisesti vakuuttanut esityksillään, kun taas Langhamer hoiti kelvollisesti osuutensa lilliputti Kazakstania vastaan.

Monien ihmetykseksi NHL:ssä kuluneella kaudella Arizona Coyotesin tolppien välissä loistanut Karel Vejmelka oli Latviaa vastaan luukkuvahtina ja avausottelussa verivihollista Slovakiaa vastaan hän ei edes mahtunut kokoonpanoon.

Tshekkisivusto iSportin mukaan Jalosen valmennustiimissä päätöksen pelaavasta maalivahdista tekee maalivahtivalmentaja Zdeněk Orct. Jalonen saa kuitenkin sanoa lopullisen sanan maalivahdin valinnassa.

– En aio selitellä mitään. Tämän päätöksen teimme. Minulla ei ole lisättävää asiaan, Jalonen tyytyi vastaamaan, kun iSport.cz-sivusto kysyi suomalaiselta Hrubecin valitsemista Latvia-ottelun aloittavaksi maalivahdiksi.

– Meillä on kolme hyvää maalivahtia. Niin asia menee, Jalonen jatkoi, kun hän häneltä udeltiin NHL-miehen olematonta vastuuta MM-kisoissa.

ISportin tietojen mukaan Vejmelka on täysin pelikuntoinen. Päätöksen taustalla ei myöskään uskota olevan ykkösvahdin säästäminen turnauksen tärkeitä pelejä varten.

– Se, että joukkueessa on NHL-seuran ykkösvahti, eikä hänelle anneta edes yhtä näytönpaikkaa ensimmäisen kolmen ottelun aikana, on käsittämätöntä. Meidän täytyy toivoa, että Jalonen tietää mitä hän tekee. Mutta tietääkö hän oikeasti? iSportin toimittaja Zdenek Janda heitti pallon ilmoille.

Vejmelka on ollut NHL:ssä kahdella viime kaudella Coyotesin ykkösvalinta tolppien väliin. 26-vuotias tshekkivahti pelasi kuluneella sesongilla 50 ottelua torjuntaprosentilla 90,0.