Leijonissa olympiakultaa ja kaksi maailmanmestaruutta voittaneen maalivahti Jussi Olkinuoran AHL:n paluukausi on sujunut yskähdellen.

Molari on saanut vastuuta Detroit Red Wingsin farmiporukka Grand Rapids Griffinsin maalilla kahdeksassa pelissä prosentein 85,8. Päästettyjen maalien keskiarvo ei sekään ikävä kyllä mairittele – 4,21.

Farmiliigassa viimeksi kausien 2012-16 aikana pelannut Olkinuora kertoi AHL:n nettisivujen haastattelussa, että hän katsoo kohti NHL:ää nykyisestä takeltelusta huolimatta.

– Tavoitteenani ei ole vain jakso tai yksi peli, vaan pysyminen (NHL:ssä). Näen valoa tunnelin päässä. Uraani on enemmän takana kuin edessä. Tämä on kymmenes kauteni ammattilaisena. Se motivoi minua ponnistelemaan, kun tiedän, ettei tämä ole ikuista, 32-vuotias suomalaispelaaja pyöritteli.

Vaikka molari on tullut suomalaisväelle tutuksi uroteoista leijonapaidassa, on Olkinuoralla ollut urallaan aiemminkin haasteita. Hän kertoi samassa AHL:n nettisivujen jutussa eräässä nuoruusvuosien muistosta.

– Suomessa ollessa lähetin valmentajille sähköposteja, joihin tein kohokohtavideoni. Lähetin noin 60 viestiä (Pohjois-Amerikkaan) yliopistoluotseille, ja useimmat heistä eivät koskaan vastanneet, Olkinuora kertoi palaten 2000-luvun ensimmäiselle puoliskolle.

Hän pelasi yhdysvaltalaisessa 18U AAA -sarjassa Chadder’sin maalilla. Sen jälkeen tie vei HIFK:hon U20 SM-liigaan kahdeksi kaudeksi ja sitten takaisin rapakon taakse Yhdysvaltain USHL:ään.

– Mikään korkeakoulu ei halunnut minua Suomen juniorisarjasta, joten lähdin USHL:ään.

Vaikka Olkinuora on nähnyt Pohjois-Amerikkaa paljon, eivät ovet taalaliigaan ole auenneet. Farmiliigassa hän on pelannut viiden kauden ajan 29 pelissä prosentein 87,3.