Kiekko putoaa jäähän NHL:n runkosarjassa perjantaina, ja tässä NHLSuomen ennakossa tarkastellaan sarjan parhaita puolustajia.

Viime kaudella NHL sai uuden Norrys Trophy -voittajan, ja kirkkaimpiin valoihin noussut mestaripakki lähtee alkavaan kauteen suosikkina, mutta haastajia riittää.

1. Cale Makar, Colorado Avalanche

Cale Makar, 23, on tullut NHL:ään ryminällä. Viime kauden päätteeksi Stanley Cup -mestarin palkintokaappiin aseteltiin niin Conn Smythe Trophy pudotuspelien arvokkaimpana pelaajana kuin Norris Trophykin kauden parhaana puolustajana.

Colorado Avalanchessa kiekkoileva kanadalaispakki on räjähtävän nopea luistelija ja omaa korkean peliälyn. Nöyrä ja työteliäs supertähti on loistava kiekon- ja mailankäsittelijä ja pystyy tekemään jäällä vastustajaa hankaloittavia ratkaisuja, jonka vuoksi ketjukavereidenkin on helpompi luoda vaarallisia maalipaikkoja.

Makar on noussut tähtipuolustajaksi yllättävän nopealla aikataululla ja on ikäisenään NHL-historian ensimmäinen pelaaja, joka on edellä mainittujen palkintojen lisäksi voittanut urallaan myös Hobey Baker Awardin, joka jaetaan yliopistosarja NCAA:n parhaalle pelaajalle.

Viime kaudella: 77 ottelua, 28+58=86, +48

2. Victor Hedman, Tampa Bay Lightning

Victor Hedman, 31, on lähes kaksimetrinen, mutta harvinaisen nopea. Ruotsalaispakki on omiaan nostamaan hyökkäystä etenkin täydessä vauhdissa ja harva pystyy vastaamaan tähän. Puolustusalueella Hedman pelaa fyysisesti ja pystyy puolustamaan vaarallisiakin maalipaikkoja hyvän peliälynsä ja mailankäsittelytaitonsa vuoksi.

Hyökkäysalueella neljän vuoden takainen Norris Trophy -voittaja on hyvä laukoja. Erityisesti hänen lyöntilaukauksensa on kova, ja Tampa Bay Lightningia edustava pakki voisi käyttää sitä useamminkin. Syöttöpeli Hedmanilla on myös korkealaatuista.

Viime kaudella: 82 ottelua, 20+65=85, +26

3. Roman Josi, Nashville Predators

Roman Josi, 32, on hyökkäävä puolustaja, jolla on loistava kyky liikkua kiekon kanssa. Älykkäänä puolustajana Josi omaa erinomaiset hyökkäysvaistot ja lukee peliä hyvin puolustusalueella.

Nashville Predatorsissa kiekkoileva sveitsiläinen on väsymätön luistelija, joka rakastaa hyökkäyssuuntaan pelaamista, mutta on valmis ryntäämään kiekon kanssa päästä päähän. Josilla on kyky ohjata peliä ja rakentaa maalipaikkoja niin itselleen kuin joukkuekavereilleenkin. Kahden vuoden takainen Norris Trophy -voittaja on valmentajan luottopakki, joka pystyy pelaamaan isoja minuutteja ja ratkomaan pelejä.

Viime kaudella: 80 ottelua, 23+73=96, +13

4. Adam Fox, New York Rangers

Adam Fox, 24, on Makarin tavoin noussut eliittitason puolustajaksi jo hyvin aikaisessa vaiheessa NHL-uraansa. New York Rangersissa pelaava pakki voitti Norris Trophyn jo toisella kaudellaan.

Yhdysvaltalaisella on eliittitason kyky nähdä ja ajatella peliä. 180-senttisenä Fox ei ole erityisen pitkä, mutta hän on mestari kääntämään peliä ja ostamaan ratkaisuillaan aikaa itsellensä sekä joukkuetovereilleen. Rangersin, nyt jo yksi kaikkien aikojen parhaimmista puolustajista on hyvä luistelija ja kiekon kanssa kärsivällinen, jonka avulla hän onnistuu aina löytämään vapaana luistelevan joukkuekaverinsa.

Viime kaudella: 78 ottelua, 11+63=74, +18

5. Charlie McAvoy, Boston Bruins

Charlie McAvoy, 24, ei omassa kenttäpäässään anna vastustajalle mitään ilmaiseksi. Boston Bruinsin yksi parhaimmista pelaajista blokkaa laukauksia, taklaa kovaa ja on yksi sarjan parhaista, ellei jopa paras puolustuspään pelaajista.

Hyvänä luistelijana tunnettu jenkkipakki auttaa joukkuekavereitaan hyökkäyksissä ja pystyy luomaan vaarallisia maalipaikkoja. McAvoylle ominaisempaa on kuitenkin oman pään puolustaminen, jolla hän erottuu muista tähtipuolustajista.

Parhaan puolustajan palkintoa McAvoy ei urallaan ole toistaiseksi voittanut, ja alkavan kauden alun hän on sivussa olkapäävamman vuoksi, mutta suuresta vastuusta joukkueessaan nauttivana hänellä on kaikki mahdollisuudet kyseinen pysti vielä voittaa. Aikaa on.

Viime kaudella: 78 ottelua, 10+46=56, +31

Halutessasi voit lukea myös muita NHL:n kausiennakoita täältä.