NHL:n vapaiden agenttien markkinat ovat ovella, ja ensimmäiset vapaasti tarjolla olevat pelaajat ovat varmistuneet. Ilman perustarjousta rajoittamattomasti vapaaksi päästetyt rajoitetusti vapaat agentit eivät yleensä ole erityisen houkuttelevia pelaajia, mutta tänä vuonna tarjolla on läjä NHL-valmiita pelaajia parhaassa iässä ilman minkäänlaista siirtokorvausta.

Dylan Strome

Kun rajoittamattomasti vapaaksi agentiksi on päästetty 25-vuotias kolmesti yli 50 tehopisteen tahtiin NHL:ssä pystynyt pelaaja, tulee mielenkiintoa riittämään. Dylan Strome pelasi itsensä epäilevien kirjoitusten sijaan hehkuttaviin otsikoihin kaudella 2018-19, kun Chicago Blackhawks -siirron jälkeen 58 ottelussa syntyi 51 tehopistettä.

Stromen alle puolen pisteen ottelukohtaisessa tahdissa pelattu kausi 2020-21 oli ohi-kausi, eivätkä viime kauden 69 ottelun tehopisteet 22+26=48 tai Patrick Kanen tuki korjanneet Blackhawksin heikentynyttä luottamusta kanadalaissentteriinsä.

Rem Pitlick

Rem Pitlick vastasi kuluneen NHL-kauden yllättävimmästä läpimurrosta. Ennen kauden alkua 11 ottelussa kahteen tehopisteeseen urallaan tyytynyt kolmoskierroksen varaus ryntäsi kertaheitolla varteenotettavaksi NHL-hyökkääjäksi 66 ottelun tehopistein 15+22=37.

Pitlick on nyt hylätty pistetehtailunkin aikana kahteen otteeseen, sillä kesken kauden Minnesota Wild asetti hänet siirtolistalle. 25-vuotias Kanadassa syntynyt jenkkihyökkääjä olisi pätevä kolmossentteri liki mihin tahansa NHL-joukkueeseen, jolle kolmosketju ei ole pelkkä jarruketju.

Dominik Kubalik

Uudelleenrakennuksen aloittanut Blackhawks päästää ilmaiseksi menemään myös Dominik Kubalikin. 26-vuotias tshekki pelasi kyllä kolmen vuoden NHL-uransa huonoimman kauden 78 ottelun tehoillaan 15+17=32, mutta on osoittanut kykenevänsä yli 50 pisteen ja 30 maalin kausitahtiin täydessä 82 ottelun runkosarjassa.

26-vuotias laituri on omiaan joukkueeseen, joka kaipaa lisää kilpailua hyökkäyksen top 6 -paikoista.

Ilja Samsonov

Ilja Samsonov ei ole takuuvarma ykkösvahti menestyvään NHL-joukkueeseen, mutta pystyy luomaan kilpailua tolppien väliin. 25-vuotias ykköskierroksen varaus on yhä nuori maalivahdiksi, joten ulosmittaamatonta potentiaalia löytyy vielä takuuvarmasti.

Samsonov on oikea vaihtoehto joukkueelle, joka luottaa sekä maalivahtivalmennukseensa että ykköskassariinsa.

Sonny Milano

Trevor Zegrasin alustuksesta yhden kauden komeimmista osumista viimeistelleellä Sonny Milanolla on takanaan uransa paras kausi. 26-vuotias ykköskierroksen varaus keräsi 66 ottelussa tehot 14+20=34.

Yhdysvaltalaislaituri on Kubalikin tapaan mahdollinen haastaja top 6 -rooliin.

Ondrej Kase

Ondrej Kase palasi totutulle tasolleen Toronto Maple Leafsissä, mikä tarkoittaa tshekkihyökkääjälle karvan verran yli puolen tehopisteen ottelukohtaista tahtia. Saman luokan tehokkuutta 26-vuotiaalta työteliäältä laiturilta on nähty jo useana kautena, ja hän onkin kolmosketjuun etevä kahden suunnan hyökkääjä mille tahansa joukkueelle.

Danton Heinen

Danton Heinen on kaikin puolin, paitsi kansallisuudeltaan, samaa maata kuin Kase. 27-vuotias kanadalainen on tehokkuudeltaan vähän tshekkiläiskollegaansa jäljessä, mutta ei ole missään nimessä kädetönkään. 185-senttinen laituri on väsymätön ja nopeajalkainen taistelijaluonne, joka on varsin käyttökelpoinen alivoimalla.

Sam Steel

Anaheim Ducksin ykköskierroksen varaus ei ole nykyiseltä tasoltaan aivan verrattavissa edellä mainittuihin, mutta Sam Steel on ollut sen sortin lupaus, että 24-vuotiaana toivoa on vielä. Menestyvässä joukkueessa kanadalaissentterillä ei välttämättä ole käyttöä, mutta uudelleenrakennuksen keskellä olevan joukkueen olisi syytä kokeilla häntä 22 tehopisteen henkilökohtaisesta kausiennätyksestä huolimatta.

Ryan Donato

Ryan Donato ei ole aivan lunastanut niitä odotuksia, joita häneen asetettiin lähes maali per peli -tahdin NCAA-dominoinnin jälkeen. 31 tehopistettä 74 ottelussa ei ole kuitenkaan missään nimessä surkea saldo todella vähämaalisessa Seattle Krakenin joukkueessa. 26-vuotias yhdysvaltalainen olisi hyvä runkohyökkääjä valtaosalle NHL-joukkueista.

Suomalaiset

Suomalaiset saman kategorian pelaajat eivät ole ihan samalla tasolla edellä mainittuihin verrattuna. Juho Lammikon NHL-ura jatkunee noin miljoonan dollarin sopimuksella nelosketjun sentterinä.

Olli Juolevi on projekti, jolle tuskin sorvataan vielä yksisuuntaista sopimusta. Entinen huippulupaus on kärsinyt loukkaantumisista, mutta muistissa ovat vielä jäätävät esitykset nuorten maajoukkuetasolla, joten toivoa on yhä.

Henrik Borgströmillä on takanaan kokonainen NHL-kausi, mutta yllättäen ykköskierroksella vuonna 2016 varatulle Jokereiden kasvatille tuskin tuputetaan yhden suunnan sopimustarjouksia ovista ja ikkunoista. Kaksisuuntainen sopimus 750 tuhannen dollarin NHL- ja 400 tuhannen dollarin AHL-palkalla voisi olla realistinen tavoite 24-vuotiaalle helsinkiläishyökkääjälle agentteineen.