Legendaarinen GM Neil Smith muistetaan varmasti kokeneimmissa kiekkopiireissä hyvin 1990-luvulta, kun hän oli rakentamassa todellista superjoukkuetta New York Rangersille.

Smithin uran suurimpia meriittejä oli Stanley Cup -mestaruuden lisäksi supertähtien kuten Mark MessierinWayne Gretzkyn, Brian Leetchin, Mike Richterin ja Adam Gravesin naaraaminen Rangersiin.

Smithin aikakausi ei ollut kuitenkaan pelkkää juhlaa, sillä miehen pitkälle uralle mahtui monta kyseenalaista peliliikettä.

Kiekkopomo myönsi muutama vuotta takaperin katuvansa yhä Los Angeles Kingsin kanssa vuonna 1996 tehtyä megakauppaa, jossa Rangersiin siirtyivät uransa ehtoopuolella oleva kolmikko Jari Kurri, Marty McSorley ja Shane Churla.

Kingsiin taas matkasi vastikkeena Mattias Norström, Ray Ferraro, Ian Laperriere, Nathan Lafayette sekä neljännen kierroksen (1997.) varausvuoro.

– Jos jotain päätöstä uraltani kadun, niin se on Kurrin ja McSorleyn hankkiminen. Ajattelin silloin, että joukkueemme tulisi olla fyysisempi. Se oli täysin minun päätökseni ja kadun sitä, Smith sanoi New York Postin haastattelussa.

– Se kauppa oli aivan karsea. Voin väitellä kaikkia muita vaihtokauppojani vastaan, jopa niitä jotka menivät aivan metsään. Mutta tuota vastaan? Siinä mokasin pahemman kerran, Smith jatkoi.

Kyseistä vaihtokauppaa pidetään yhtenä Rangersin historian surkeimpana koskaan. Muun muassa Bluelinestation-sivusto rankkasi treidin Rangersin kaikkien aikojen toiseksi huonoimmaksi.

Kaupan aikaan 36-vuotias Kurri pelasi Rangersin riveissä vain 14 runkosarjaottelua vaatimattomin tehopistein 1+4=5. Toiseen kierrokseen päättyneissä pudotuspeleissä suomalaislegenda tahkosi 11 ottelua pinnoin 3+5.

Kurri ei lopulta kauden päätteeksi halunnut jatkaa Rangersissa ja suuntasi Mighty Ducks of Anaheimiin.

1980- ja 90-luvuilla legendaarisena kovanaamana tunnetun McSorleyn taival Rangersissa ei myöskään ollut kovinkaan ruusuinen, sillä mies pelasi yhteensä vain 13 ottelua tehoin 0+2.

McSorley ei myöskään jatkanut Rangerissa, joten seuralla jäi kaupassa totisesti vain luu käteen.

Kings taas sai Norströmistä (11 kautta, joista kuusi kapteenina), Ferrrarosta (neljä kautta), Laperriere (yhdeksän kautta) sekä Lafayettestä (kolme kautta) tärkeitä avainmiehiä joukkueeseen pitkäksi aikaa.

LUE MYÖS: NHL-historian karmein sopimus? 16 vuotta sitten tehty sopimus rasittaa NY Islandersia vielä vuosia

LUE MYÖS: Yksi NHL:n karmeimmista treideistä? Seurapomo katuu vieläkin Jari Kurrin hankintaa: ”Mokasin pahasti”

LUE MYÖS: NHL-konkarilta jättipaljastus: Jesse Puljujärvi vaikutti hänen siirtoonsa – ”Ei olisi ollut reilua”

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2019.