Kuukauden treidi on kuukausittain ilmestyvä juttusarja, jossa tarkastellaan menneisyyden jättisiirtoja jälkiviisastellen. Vuosien päästä vastataan samaan kysymykseen, jota spekuloitiin jo siirron tapahduttua: ”Kumpi voitti?”

Työsulkukauden jälkeisenä kesänä 2005 siirtomarkkinoilla räjähti. Supertähdet Marian Hossa ja Dany Heatley vaihtoivat joukkuetta läpsystä.

Greg de Vries, jos ja aivan varmasti kun kuuntelet, sinua ei ole unohdettu. Olit tottakai täysin tasavertainen osa tätä vaihtokauppaa.

Atlanta Thrashers tekee debyyttinsä Kuukauden treidissä, mutta ei kannata tottua nykyään jo kuolleen ja kuopatun joukkueen näkemiseen tässä juttusarjassa.

Atlanta Thrashers/Winnipeg Jets

Greg de Vries
Marian Hossa

De Vries saapui Atlantaan 33-vuotiaana Stanley Cup -voittajana. Etevä kahden suunnan puolustaja avasi Thrashers-taipaleensa NHL-uransa piste-ennätyksellä 7+28=35.

Kahden kauden aikana de Vries ei jättänyt yhtään peliä väliin, mutta ura lehtinutussa jäi 164 otteluun. Aika Thrashersissä huipentui kuitenkin seurahistorian ensimmäisiin, ja toistaiseksi viimeisiin, playoffeihin. Kesällä 2007 matka jatkui vapaana agenttina Nashville Predatorsiin.

Hossakaan ei kauaa Atlantassa majaillut, mutta jälkensä hän Thrashers-organisaatioon jätti. Slovakin 82 pisteen henkilökohtainen ennätys parani ensin 92:een ja sitten 100:aan.

Kuva: Getty Images

26-vuotiaana Thrashersiin liittynyt Hossa nakutti vielä kaudella 2007-08 taululle 60 ottelussa pistelukemat 26+30=56, mutta keväällä 2008 joukkue vaihtui. 187-senttinen laituri siirtyi Pascal Dupuis’n kanssa Pittsburgh Penguinsiin, joka tarjosi vastineeksi Angelo Espositon, Erik Christensenin, Colby Armstrongin ja vuoden 2008 1. kierroksen varausvuoron.

Varausvuoro oli draftin numero 29, jonka GM Don Waddell käytti Daultan Leveilleen. Kanadalaishyökkääjän ei ole tiettävästi kuultu NHL-urallaan leveilleen, sillä AHL:kin osoittautui vähän liian korkeaksi tasoksi. Ura loppui 27-vuotiaana ECHL:ssä.

Armstrong sai Thrashersissä heti ensimmäisenä kokonaisena kautenaan varakapteenin roolin, mikä siivitti työteliään laiturin sivuamaan yhden kauden piste-ennätystään 40. Entinen Sidney Crosbyn ketjukaveri ei pysynyt pitkään Atlantassa, vaan siirtyi vapaana agenttina Toronto Maple Leafsiin kaudeksi 2010-11.

Christensen saapui Thrashersiin 24-vuotiaana, taitavana kahden suunnan hyökkääjänä. Rangaistuslaukausspesialistinakin tunnetun sentterin ura lehtipaidoissa oli edellä mainittujakin lyhyempi.

Kuva: Getty Images

Keväällä 2009 Christensen treidattiin Anaheim Ducksiin. Vaihdossa saatiin Eric O’Dell.

O’Dell on vuoden 2008 kakkoskierroksen varaus, joka luonnollisesti pelasi treidin aikaan vielä juniorikiekkoa. Hän oli tehnyt NHL-varausvuotta ennen kahdessa vuodessa järisyttävän nousun kymmenennen kierroksen OHL-varauksesta alle 18-vuotiaiden maailmanmestariksi. NHL-varausvuotenaan hän ei mahtunut syyskaudella edes OHL-kokoonpanoon.

NHL:ään O’Dell tiensä raivasi, mutta joukkueen nimeksi oli kerennyt vaihtua Winnipeg Jets. Lupaavat tehot AHL:ssä eivät siirtyneet NHL-kaukaloihin ja ura kirkkaissa valoissa jäi 41 pelin mittaiseksi. Nykyään O’Dell vaikuttaa 31-vuotiaana KHL-uransa neljännessä joukkueessa Dynamo Moskovassa osallistui Pekingin olympiakisoihin.

Kuva: Getty Images

Espositonkaan kohdalla Thrashersillä ei käynyt mäihä. Kanadan alle 18-vuotiaiden maajoukkueen kapteeni ja alle 20-vuotiaiden maailmanmestari ei koskaan pelannut peliäkään NHL:ssä. Pian numerolla 20 vuonna 2007 varatun sentterin jälkeen valittiin muun muassa David Perron, Mikael Backlund ja Max Pacioretty.

Jets ei kuitenkaan jäänyt tyhjin käsin. Kesällä 2011 Esposito treidattiin kahden ammattilaiskauden jälkeen Florida Panthersiin päikseen Kenndal McArdlen kanssa.

McArdle oli Espositon tapaan ykköskierroksen varaus, jolta odotettiin enemmän. Hän sentään sai Panthersissä 33 ottelun verran NHL-kokemusta, johon lisättiin Jetsissä vielä yhdeksän lisää. Kovaotteisen hyökkääjän ura päättyi 27-vuotiaana Allsvenskanissa.

Thrashersin/Jetsin saavuttama hyöty: Thrashersin ja Jetsin nimeä kantanut seura näki pudotuspelit tämän treidiketjun aikana kerran, mutta ei päässyt ensimmäiseltä kierrokselta eteenpäin. Heatleystä alkaneesta treidiketjureaktiosta tuli organisaatiolle 593 NHL-ottelun verran hyötyä.

Treidin ulkopuolelta lisätyt palaset: Pascal Dupuis

Ottawa Senators

Dany Heatley

Heatleystä monelle on jäänyt päällimmäisenä mieleen pian 30-vuotissyntymäpäivien jälkeinen romahdus, mutta vuoden 2002 Calder-voittaja oli parhaimmillaan todellinen supertähti. Thrashersissä toisen kauden kirouksen 89 pisteen kaudella sivuuttanut kanadalaishyökkääjä aloitti Ottawa Senators -uransa kahdella 50 maalin ja yli sadan pisteen kaudella.

Kaudella 2006-07 Heatley nakutti tehot 50+55=105 ja pudotuspelien 20 ottelussa 7+15=22, mutta Stanley Cupin finaalissa Anaheim Ducks oli vahvempi voitoin 4-1. Neljän kauden aikana väliin jäi vain 11 ottelua, ja viimeiseksi Senatorsissa jääneenä kautena 2008-09 pistesarakkeeseen kirjailtiin huonoimmat tehot punavalkomustissa, 39+33=72.

Kesällä kauppakumppaniksi valikoitui San Jose Sharks, joka vaati kaupantekijäisiksi Heatleyn lisäksi vuoden 2010 5. kierroksen varausvuoron vaihdossa Jonathan Cheechoohun, Milan Michalekiin ja vuoden 2010 2. kierroksen varausvuoroon.

Kuva: Getty Images

Jos jääkiekkoilijaa voi kutsua yhden hitin ihmeeksi, on Cheechoo sen määritelmä. Työsulkukaudella 2004-05 HV71:n Elitserien-joukkueessa 20 ottelussa tehot 5+0=5 surffaillut laitahyökkääjä voitti kaudella 2005-06 NHL:n maalikuninkuuden.

Tehot 56+37=93 jäivät Cheechoon uran ainoaksi yli 40 maalin ja 70 pisteen kaudeksi, ja yhdeksi kahdesta yli 50 pisteen kaudesta. 185-senttisen kanadalaisen NHL-urakin kesti lopulta vain seitsemän kautta, joista viimeinen oli hänen ainoansa Senators-nutussa. 61 ottelussa syntyivät tehopisteet 5+9=14.

2. kierroksen varausvuoro käytettiin keväällä 2010 puolustuspään täsmähankintaan. Andy Sutton pelasi loppukauden 18 ottelua tehden yhden maalin, minkä jälkeen isokokoinen puolustaja päätyi vapaiden pelaajien markkinoilta Anaheim Ducksiin.

Michalek oli pieni pettymys, mutta viihtyi pitkään Senatorsissa. Kolme edellistä kautta Sharksissa noin 60 pisteen kausitahdissa suorittanut voimahyökkääjä ylsi samaan tehokkuuteen kanadalaisjoukkueessa vain yhtenä seitsemästä kaudestaan.

Kuva: Getty Images

Keväällä 2016 Senators räjäytti pankin Toronto Maple Leafsin kanssa. Sens tarjosi sinivalkoisille Michalekin lisäksi Jared Cowenin, Colin Greeningin, Tobias Lindbergin ja vuoden 2017 2. kierroksen varausvuoron vaihdossa Cody Donagheyyn, Ryan Rupertiin, Matt Frattiniin, Casey Baileyyn ja Dion Phaneufiin.

Rupert oli treidin aikaan kuudennen kierroksen varaus, joka ei vielä 21-vuotiaana ollut tehnyt lopullista läpimurtoaan AHL:ään. Senators-organisaatiossa 173-senttinen hyökkääjä teki lopullisen läpimurtonsa pykälää alemmas ECHL:ään. Nyt 27 vuoden iässä ura näyttää olevan lopussa, sillä hän on pelannut edellisen kerran kaudella 2019-20, jolloin hän vaikutti romanialaisessa Erste Liga -joukkue Gyergyoi HK:ssa.

Baileyn ura ei ole noussut ihan sukunimikaimansa tasolle. Ilman NHL-varausta Maple Leafs -organisaatioon kaudella 2014-15 liittynyt jenkkihyökkääjä yli kaksinkertaisti NHL-kokemuksensa Senatorsissa, mutta käytännössä se tarkoitti seitsemää ottelua. Nykyään hän kiekkoilee Saksan pääsarja DEL:ssä.

Frattin oli parhaimmillaan lupaava NHL-hyökkääjä, mutta hän pelasi vain yhden kokonaisen NHL-kauden, jona tilille tuli vain 44 ottelua. Senators-organisaatiossa hän ei pelannut peliäkään, ja kirjoitushetkellä 34-vuotias laituri vaikuttaa Barys Nur-Sultanin KHL-joukkueessa.

Kuva: Getty Images

Käsitellään Phaneuf ennen Donagheytä, mikä voi kuulostaa kysenalaiselta, mutta lupaan sen olevan oikea ratkaisu. Kauden 2005-06 Calder- ja 2007-08 Norris-finalisti oli Maple Leafs -fanien sylkykuppi, vaikka ei pelannut missään nimessä huonosti, odotukset vain olivat kohtuuttomat.

Sensissä Phaneuf otti puolikkaan askeleen taaksepäin, mutta oli kahden ja puolen kauden ajan käyttökelpoinen puolustaja, jonka vahtivuorolla maalin edustalla ei ollut mukavaa. Keväällä 2018 hänet treidattiin vielä kertaalleen.

Los Angeles Kings hankki Senatorsin riveistä Phaneufin ja Nate Thompsonin. Sens-GM Pierre Dorion neuvotteli itselleen Marian Gaborikin ja Nick Shoren.

Gaborikin tähtiloisto oli jo päivää ennen 36-vuotissyntymäpäiviä himmentynyt. Kausi jäi lyhyeen, sillä slovakialaisen selässä todettiin välilevypullistuma, joka leikattiin huhtikuussa 2018.

Kuva: Getty Images

Senatorsissa pelatut 16 ottelua jäivät Gaborikin 1035 pelin NHL-uran viimeisiksi, mutta tähän ei hänen osansa treidipuusta tyrehdy. Joulukuun 28. päivä vuonna 2020 hänen NHL-oikeutensa treidattiin Anders Nilssonin kanssa Tampa Bay Lightningiin, joka tarjosi vaihtokaupassa Cedric Paquetten, Braydon Coburnin ja vuoden 2022 2. kierroksen varausvuoron.

Coburn liittyi Senatorsin vahvuuteen hallitsevana Stanley Cup -voittajana. Järkälemäinen puolustaja kerkesi pelata Ottawassa 16 ottelua ennen vuoden 2021 huhtikuun siirtoa New York Islandersiin. Tästä siirrosta saatua vuoden 2022 7. kierroksen varausvuoroa ei ole siirretty eteenpäin, eikä luonnollisesti myöskään käytetty pelaajan varaamiseen.

Vuoden 2022 2. kierroksen varausvuoroonkaan ei ole vielä koskettu, joten puhutaan Paquettesta. Vuoden 2020 Stanley Cup -mestarin tärkeään puolustavaan hyökkääjään Senatorsissa meni nopeasti hermot, sillä yhdeksän ottelun jälkeen hänet treidattiin Alex Galchenyukin kanssa Carolina Hurricanesiin.

Senatorsiin tuli paluumuuttaja Ryan Dzingel. Yli 40 pisteen kaudet olivat pelkkä muisto, ja jälleennäkeminen ei ollut onnentäyteinen. Kevään aikana hän kerkesi pelata 29 ottelua ja kerätä 9 pistettä ennen siirtymistään vapaana agenttina Arizona Coyotesiin.

Kuva: Getty Images

Shore pelasi ontariolaisten riveissä kokonaista kuusi ottelua, kunnes hänet kaupattiin Calgary Flamesiin. Dorion sai käytettäväkseen vuoden 2019 7. kierroksen varausvuoron.

Dzingel sanoi ensi kertaa hyvästit Senatorsille keväällä 2019, kun hän siirtyi edellä mainitun pikin kanssa Columbus Blue Jacketsiin. Toiseen suuntaan liikkuivat sekä vuoden 2020 ja 2021 2. kierroksen varausvuoron että Anthony Duclair.

Kronologisessa järjestyksessä jatkaaksemme käsitellään ensin vuoden 2020 varausvuoro, josta tuli koko varaustilaisuuden 51. valinta. Se käytettiin vuoden 2020 lokakuun treidissä, jossa Pittsburgh Penguinsiin siirtyi myös Jonathan Gruden.

Senators-nutun ylleen puki tästedes Matt Murray. Kaksinkertainen Stanley Cup -voittaja ei täyttänyt enää odotuksia Pensissä, eikä tehnyt sitä heti myöskään Ottawassa.

Kuva: Getty Images

Murray torjui ensimmäisellä kaudellaan kanadalaisjoukkueessa kiekkoja 89,3 prosentin varmuudella, mutta toinen alkoi vielä heikommin. Kuuden voitottoman ottelun jälkeen 6,25 miljoonan dollarin vuosipalkkaa tienaava 27-vuotias kassari passitettiin siirtolistan kautta AHL:ään, mutta kirjoitushetkellä hänet on nostettu takaisin, ja otteet maalin suulla ovat vähintäänkin kohtuullisia. Sopimusta on jäljellä vielä kauteen 2023-24 asti.

Vuoden 2021 2. kierroksen varausvuoro, koko varaustilaisuuden 36., treidattiin vuoden 2020 tapaninpäivänä Hurricanesiin. Tällä satsauksella Sens-paitaan hankittiin Derek Stepan.

Stepan ei päässyt Senatorsissa kovin kummoiseen lentoon, missä loukkaantumishuoletkin näyttelivät omaa osaansa. Oli miten oli, aiemmin tasaisen varmana 50 pisteen ylittävänä kahden suunnan sentterinä tunnettu hyökkääjä sai kanadalaisjoukkueessa 20 ottelussa kasaan vaivaiset kuusi pistettä, minkä jälkeen hän teki vapaana agenttina sopimuksen Hurricanesin kanssa.

Sitten päästään Duclairiin, joka lunasti potentiaalinsa Senators-paidassa. Sama trendi kuitenkin jatkuu, sillä ura Ottawassa jäi lyhyeksi.

Kuva: Getty Images

Senatorsin puolustukseksi, Duclairin ura hänen jokaisessa NHL-joukkueessaan on jäänyt lyhyeksi. New York Rangersin kolmannen kierroksen varaus on 26-vuotiaana edustanut kuutta eri NHL-joukkuetta, minkä täytyy lähennellä jonkin sortin ennätystä.

87 ottelun ja tehojen 31+23=55 jälkeen Duclair teki ihan itse eli niin sanotusti agentista vapaana vapaana agenttina sopimuksen Florida Panthersin kanssa.

Donagheyn NHL-ura ei koskaan alkanut, eikä hän pelannut AHL:ssäkään yhtä ottelua enempää. Tämän treidiketjun kannalta hän on kuitenkin todella merkittävä.

Kesällä 2018 Donaghey, vuoden 2020 5. kierroksen varausvuoro ja Mike Hoffman treidattiin Sharksiin. Senators sai Mikkel Bödkerin, vuoden 2020 6. kierroksen varausvuoron ja Julius Bergmanin.

Varausvuoro käytettiin Philippe Daoustiin. 20-vuotias Daoust on 183-senttinen hyökkääjä, joka pelaa kirjoitushetkellä yli-ikäisenä QMJHL:ssä. Ensimmäiset ammattilaisottelut hän on jo pelannut kauden alussa, mutta Senatorsin kanssa ei ole vielä tehty sopimusta.

Bödker aloitti Sensissä kohtuullisesti 71 ottelun kaudella, jonka aikana hän sai kasaan tehot 7+28=35. Kausi 2019-20 oli tanskalaishyökkääjältä floppi, sillä ottelumäärä rajoittui 20:een, ja NHL-uran viimeisellä kaudellaan taskuraketti keräsi vain neljä tehopistettä. Kirjoitushetkellä hän pelaa Sveitsin pääsarjassa.

Kuva: Getty Images

Bergman oli vuonna 2014 yllätysvalinta kakkoskierroksella, eivätkä kykyjenetsijät saaneet tästä löydöstä sulkaa hattuunsa. Ruotsalaispuolustaja ei koskaan pelannut peliäkään NHL:ssä, mutta Liigassa hänet nähtiin Pelicans-paidassa kaudella 2020-21.

Ennen lähtöään Pohjois-Amerikasta Bergman kuitenkin treidattiin. 186-senttinen pakki passitettiin Matt Duchenen kanssa Columbus Blue Jacketsiin, joka tarjosi toiseen suuntaan Vitali Abramovin, Jonathan Davidssonin ja vuoden 2019 1. kierroksen varausvuoron. Senators olisi saanut vastaavan varausvuoron seuraavallekin kaudelle, mikäli Duchene olisi tehnyt jatkosopimuksen Blue Jacketsin kanssa.

Davidsson pääsi Sensin NHL-kokoonpanoon kuudessa ottelussa, mutta tilastojen valossa hän palasi Ruotsiin ainakin kilpailijoihin nähden huonompana kuin lähti. Kuudennella kierroksella kaksi vuotta yli-ikäisenä varattu ruotsalaishyökkääjä vaikutti jo lupaavalta kaudella 2018-19, kun hän saalisti 37 ottelussa tehot 10+11=21. Kuuden NHL- ja 30:n AHL-ottelun jälkeen Davidsson lainattiin Allsvenskaniin, jossa hän pelaa nytkin.

Abramov pääsi kokeilemaan NHL-vauhtia kolmena kautena, mutta yhteensä vain viiden ottelun verran. NHL-kauden 2020-21 alkua odotellessa venäläishyökkääjä kävi lainalla Jukureissa, mikä ei siivittänyt läpimurtoon taalajäillä. Nykyään 23-vuotias laituri pelaa ensimmäistä kauttaan KHL:ssä.

Ykköskierroksen varausvuoro oli lopulta numero 19. Monen yllätykseksi lavalle kutsuttiin Lassi Thomson.

Thomson debytoi tällä kaudella NHL:ssä ja on kirjoitushetkellä kerryttänyt kokemustaan kirkkaissa valoissa 16 ottelun verran keräten viisi maalisyöttöä. AHL:ssä 21-vuotias Ilves-kasvatti on pelannut tällä kaudella 22 ottelua tehoin 6+10=6. Tulokassopimus jatkuu kesään 2024 asti.

Senatorsin saavuttama hyöty: Senators on Heatleyn hankinnasta lähtien päässyt 16 kauden aikana keskimäärin joka toinen kerta pudotuspeleihin. Kahdeksana playoff-kesänä Sens on voittanut seitsemän ottelusarjaa päästen kerran Stanley Cupin finaaleihin. NHL-otteluita treidiketjussa saadut pelaajat ovat toistaiseksi pelanneet sen seurauksena 1298 NHL-ottelua.

Treidin ulkopuolelta lisätyt palaset: Vuoden 2010 5. kierroksen varausvuoro, Jared Cowen, Colin Greening, Tobias Lindberg, vuoden 2017 2. kierroksen varausvuoro, Nate Thompson, Anders Nilsson, Alex Galchenyuk, Jonathan Gruden, vuoden 2020 5. kierroksen varausvuoro, Mike Hoffman, Matt Duchene

Kumpi voitti?

Atlanta Thrashers sai ihan hyviä varausvuoroja haltuunsa tässä ketjussa, mutta kykyjenetsintä oli jäätävän huonoa. Koko organisaatio saa mennä itseensä siitä, ettei parhaassa peli-iässä olleesta Hossasta saatu enempää irti. Pelkästään pitämällä slovakkivirtuoosin se olisi saanut enemmän otteluita kasaan Raffi Torresin tarjoamasta aikaisesta eläköitymisestä huolimatta.

Senators pisti paljon likoon tämän treidin aikana, mutta ihan hyvin se sai myös vastinetta. Oikeastaan mikään diili ei mennyt aivan nappiin, mutta jotain Sens sentään sai aikaan, eikä tässä mistään katastrofista puhuta.

Huomionarvoista on toki ihan eri lähtökohta, joista joukkueet pyrkivät eteenpäin tällä vaihtokaupalla. Senators oli kohtuullisesti menestyvä jo valmiiksi, kun taas Thrashers pohjamudissa rypevä joukkue.

Väliotsikon kysymykseen ei kuitenkaan ole kuin yksi oikea vastaus. Senators sai tästä huomattavasti enemmän irti, ja treidin vaikutus vaahteranlehtimaan pääkaupungin joukkueessa jatkunee vielä pitkään.