[vc_row][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1629962413505{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}”]

Sisällysluettelo

[/vc_column_text][vc_column_text]

KATSO MYÖS:

[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”viime-kausi”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1629962395939{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}”]

Viime kausi

[/vc_column_text][vc_column_text]Tampa Bay Lightning lähti viime kauteen puolustavana mestarina, jonka postiluukusta kolahti heti kauden kynnyksellä jobinpostia, kun tuli tieto, ettei salamapaitojen ykköstähtien joukkoon kuuluva Nikita Kutsherov ehdi kuntoutua lonkkaleikkauksestaan ennen kevään pudotuspelejä.

Jon Cooperin luotsaama Lightning ei mennyt venäläistähden poissaolosta sen kummemmin kipsiin, vaan aloitti kautensa erittäin väkevästi. Floridalaiset viittasivat kinnasta mahdolliselle mestaruuskrapulalle voittamalla kauden 19 ensimmäisestä kamppailustaan peräti 14.

Pääosan ottivat paitsi saumattomasti yhteen pelannut hyökkäyskalusto, niin myös huippuvireinen maalivahti Andrei Vasilevski, joka piti torjunnoillaan huolen siitä, että Lightningilla oli joka ilta mahdollisuus lihottaa pistesarakettaan.

Lightningin GM Julien BriseBois tiedosti ryhmänsä iskukyvyn, mutta myös sen, että materiaalin syvyys nousee aina kevään kannujahdissa yhdeksi tärkeimmistä tekijöistä. Niinpä BriseBois hankki kauden aikana vahvana yleispuolustajana tunnetun David Savardin vahvistamaan Lightningin takalinjoja.

Cooperin miehistö keräsi runkosarjassa lopulta 75 pistettä (36-17-3), jolla se sijoittui Keskisen divisioonan kolmanneksi. Tehopisteet jakautuivat Lightningissa hyvin tasaisesti ja tehokkain oli Brayden Point (56 ottelua, 23+25=48).

Pudotuspelien avauskierroksella Lightning pyyhkäisi ensiksi tieltään paikalliskilpailija Florida Panthersin kuudessa ottelussa, jonka jälkeen oli Carolina Hurricanesin vuoro lähteä laulukuoroon otteluvoitoin 4-1. Stanley Cup-semifinaalisarjassa Lightning joutui sen sijaan esittämään parastaan, kun raivoisasti taistellut New York Islanders kukistui vasta ratkaisevassa seitsemännessä kamppailussa.

Stanley Cup-finaalissa vain ihme olisi enää estänyt Lightningia marssimasta toiseen peräkkäiseen mestaruuteen. Finaalivastustaja Montreal Canadiensin paukut riittivät lopulta viemään vain yhden pelin. Pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu Vasilevski oli yksinkertaisesti Canadiensin hyökkääjille liian suuri este.

[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotout”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1629962383120{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}”]

Pelaajasiirrot – lähteneet

[/vc_column_text][vc_column_text]

(Photo by Mike Ehrmann/Getty Images)

Barclay Goodrow (New York Rangers)
Hyökkääjä, 28 vuotta

Alempien hyökkäysketjujen luotettava työmyyrä urakoi viime kaudella yhtä ottelua vajaa täyden runkosarjan ja keräsi niissä tehot 6+14=20. Pudotuspeleissä rooli korostui entisestään. Goodrow on tyyliltään juuri sellainen hyökkääjä, jollaista jokainen menestystä hakeva joukkue tarvitsisi kauden ratkaisuhetkillä.

(Photo by Mike Ehrmann/Getty Images)

Yanni Gourde (Seattle)
Hyökkääjä, 29 vuotta

Monipuolinen Gourde kuului Lightningin kehuja keränneeseen kolmosketjuun, joka oli viime keväänä erittäin ratkaisevassa roolissa. Tärkeitä osumia pudotuspeleissä iskenyt Gourde kääntää ensi kaudella uuden sivun NHL-urallaan, kun hänet varattiin kesän laajennusdraftissa Seattle Krakeniin.

(Photo by Jonathan Daniel/Getty Images)

Tyler Johnson (Chicago)
Hyökkääjä, 31 vuotta

Siirtohuhuissa jo useamman kauden ajan pyörineen Johnsonin rooli jäi Lightningissa lopulta palkkaan nähden liian pieneksi. Uusi työnantaja löytyi viime kesänä Chicagosta, jonne liukasliikkeinen yhdysvaltalaishyökkääjä sopii ominaisuuksiensa puolesta erinomaisesti.

 

(Photo by Elsa/Getty Images)

Blake Coleman (Calgary)
Hyökkääjä, 29 vuotta

Erinomaisena kahden suunnan hyökkääjänä tunnettu Coleman oli myös yksi Lightningin tärkeistä duunaripelaajista, jota floridalaisryhmä ei pystynyt mahduttamaan palkkakattoonsa. Rajoittamattomaksi vapaaksi agentiksi kesällä päätynyt Coleman solmi Flamesiin lopulta kuuden vuoden mittaisen sopimuksen.

(Photo by Christian Petersen/Getty Images)

Luke Schenn (Vancouver)
Puolustaja, 31 vuotta

Moni on jo pitkään kyseenalaistanut Schennin pelillisiä kykyjä pelata NHL:ssä, mutta fakta on se, että taskussa on nyt kaksi Stanley Cup-voittoa, joka on vapailla pelaajamarkkinoilla aikamoinen meriitti. Ensi kaudella kovaotteinen yleispuolustaja nähdään Canucksin paidassa, jossa hän pelasi viimeksi kaudella 2018-19.

Muut lähteneet:

David Savard, Montreal
Ben Thomas, Leksands
Mitchell Stephens, Detroit
Curtis McElhinney, lopettanut

 

 

 

 

[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotin”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1629962361616{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Pelaajasiirrot – saapuneet

[/vc_column_text][vc_column_text]

(Photo by Minas Panagiotakis/Getty Images)

Corey Perry (Montreal)
Hyökkääjä, 36 vuotta

Viime kausi jätti konkarihyökkääjästä erinomaisen kuvan, vaikka Montrealin kausi päättyikin karvaaseen finaalitappioon. Pudotuspeleissä Perry pelasi 22 ottelua tehoin 4+6=10. Kovana maalinedustapelaajana tunnettu kanadalaislaituri oli BriseBois´lta loistava haku, joka ottanee paikkansa Lightningin alemmissa hyökkäysketjuissa.

(Photo by Ethan Miller/Getty Images)

Pierre-Edouard Bellemare (Colorado)
Hyökkääjä, 36 vuotta

Kokenut Bellemare siirtyy Lightningiin kahden vuoden mittaisella sopimuksella. Loistavana alivoimapelaajana tunnettu Bellemare urakoi viime kaudella Avalanchessa 53 ottelua tehoin 9+2=11.

 

(Photo by Drew Hallowell/Getty Images)

Brian Elliott (Philadelphia)
Maalivahti, 36 vuotta

Kokenut kanadalaisvahti siirtyy Lightningiin vuoden mittaisella sopimuksella. Urallaan viiden eri NHL-seuran veräjää vartioineen Elliottin tehtävä on ensi kaudella toimia luotettavana kakkosmiehenä, joka pystyy keventämään torjuntataakkaa Vasilevskin harteilla. Viime kaudella Elliott pelasi Flyersin maalin suulla 30 ottelua (15-9-2) torjuntaprosentilla 88,9.

Muut saapuneet:

Charles Hudon, Lausenne
Andrej Sustr, Kunlun Red Stars
Max Lagacé, Pittsburgh
Simon Ryfors, Rögle BK
Gabriel Dumont, Iowa Wild[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”suomalaiset”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1629962349371{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Suomalaiset

[/vc_column_text][vc_column_text]

Kuva: Getty Images

Otto Somppi
Hyökkääjä, 23 vuotta

Lightningin reserviosastoon kuuluva Somppi on samalla organisaation ainoa sinivalkoisia värejä yllä kantava pelaaja. Vasta vuoden 2016 varaustilaisuuden seitsemännellä kierroksella huudettu helsinkiläinen sai juniorina kiekko-oppinsa aikanaan Helsingin Jokereista.

Edelleen ensiaskelta NHL:n puolelle odottava Somppi on pyrkinyt rakentamaan kehityspolkuaan AHL:ssä Syracuse Crunchin riveissä. Viime kausi Syracusessa oli erittäin lupaava, kun 32 ottelussa syntyivät tehot 12+14=26.[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”valmennus”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1633029795650{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Valmennus – Jon Cooper

[/vc_column_text][vc_column_text]

(Photo by Mike Carlson/Getty Images)

On pienoinen yllätys, ettei 54-vuotiasta Cooperia ole vielä koskaan valittu NHL:n parhaaksi valmentajaksi, vaikka palkintokaapissa on jo kaksi Stanley Cup-voittoa. Loistavana taktikkona tunnettu Cooper ei ole käynyt läpi sitä kaikkein tyypillisintä valmentajapolkua, jossa maineikkaan pelaajauran jälkeen siirrytään ensiksi penkin taakse apuvalmentajan tehtäviin ja sitä kautta lopulta vastuuvalmentajaksi.

Lakimiehenä ennen valmentamista toiminut Cooper on luotsannut AHL:ssä vain kaksi kokonaista kautta, joista jälkimmäinen tuotti AHL-mestaruuden. Lightningiin ovet avautuivat kaudella 2012-13 ja loppu onkin sitten historiaa. Tulevissa Pekingin olympialaisissa Cooper nähdään myös Kanadan tähtisikermän päävalmentajana.[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”tarkein”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1633435054835{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Tärkein pelaaja – Andrei Vasilevski

[/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1633670006056{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

(Photo by Justin K. Aller/Getty Images)

Heinäkuussa 27 vuotta täyttänyt venäläisvahti näytti viime kevään pudotuspeleissä merkityksensä floridalaisjoukkueessa. Valinta pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi meni täysin oikeaan osoitteeseen, sillä Vasilevski oli toisessa peräkkäisessä mestaruudessa se kaikkein keskeisin hahmo, vaikka Lightningin pelaajistossa riitti muitakin tähtiluokan yksilöitä.

Vasilevski pelasi pudotuspeleissä Lightningin jokaisen 23 kamppailun (16-7-0) huimalla torjuntaprosentilla 93,7. Lisäksi päästettyjen maalien keskiarvo näytti lukemaa 1,90. Ensi kaudella Vasilevski on jälleen yksi kauden suurimmista ehdokkaista voittamaan Vezina Trophyn.[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”tulokas”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1633435197258{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Kiinnostavin tulokas – Taylor Raddysh

[/vc_column_text][vc_column_text]

(Photo by Vaughn Ridley/Getty Images)

Käynnissä oleva harjoituskausi on toistaiseksi sujunut 23-vuotiaalta Raddyshilta varsin mallikkaasti. Viime kaudella Raddysh pelasi Lightningin farmiseurassa Syracuse Crunchissa yli piste per peli -tahtia, kun 27 ottelussa syntyivät tehot 12+17=29.

Isokokoinen kanadalaislaituri on ehtinyt tehdä vaikutuksen jo päävalmentaja Cooperiin, jonka mukaan pelipaikka salamapaitojen alemmista ketjuista olisi täysin realistinen.

[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”arvio”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1629962450785{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Arvio

[/vc_column_text][vc_column_text]Sija: Atlantin divisioonan 1.

Cooperin miehistö kuuluu Atlantin divisioonan kärkikastiin, eikä divisioonavoitto olisi joukkueelta mitenkään yllättävää. Ykköstykit Kutsherovia, Pointia ja kapteeni Steven Stamkosia myöten varmistavat sen, ettei maalintekovoiman perään tarvitse erikseen huudella.

Puolustus nojaa Victor Hedmanin johtajuuteen, mutta Ryan McDonagh ja Mikhail Sergatshov takaavat laadukkuuden myös alemmissa pakkipareissa. Viimeisenä lukkona toimii liigan kenties tämän hetken paras maalivahti Vasilevski.

Lightning on kokonaisuutena erittäin toimiva ja tehokas joukkue, jossa roolitus on kunnossa. Tähtipelaajat ovat kiinnitetty organisaatioon pitkäksi aikaa, joka antaa mahdollisuuden tavoitella mestaruutta joka kausi. Ensi kaudella salamapaidat ovat jälleen mestarikandidaatteja listattaessa se ykkössuosikki.[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”formaatio”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1629962460902{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Kentälliset

[/vc_column_text][vc_column_text]Hyökkäysketjut:

Ondrej Palat Brayden Point Nikita Kutsherov
Alex Killorn Anthony Cirelli Steven Stamkos
Mathieu Joseph Ross Colton Corey Perry
Patrick Maroon Pierre-Edouard Bellemare Taylor Raddysh

 

Puolustajaparit:

Victor Hedman Jan Rutta
Ryan McDonagh Erik Cernak
Mikhail Sergatshov Cal Foote

Maalivahdit:

Andrei Vasilevski
Brian Elliott

[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”kokoonpano”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1629962486388{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Kokoonpanolista

[/vc_column_text][vc_column_text][table id=51 responsive=”collapse” /][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_js]JTNDc2NyaXB0JTIwdHlwZSUzRCUyMnRleHQlMkZqYXZhc2NyaXB0JTIyJTNFJTBBZnVuY3Rpb24lMjBnZXRBZ2UlMjhkYXRlU3RyaW5nJTI5JTIwJTdCJTBBJTIwJTIwJTIwJTIwdmFyJTIwdG9kYXklMjAlM0QlMjBuZXclMjBEYXRlJTI4JTI5JTNCJTBBJTIwJTIwJTIwJTIwdmFyJTIwYmlydGhEYXRlJTIwJTNEJTIwbmV3JTIwRGF0ZSUyOGRhdGVTdHJpbmclMjklM0IlMEElMjAlMjAlMjAlMjB2YXIlMjBhZ2UlMjAlM0QlMjB0b2RheS5nZXRGdWxsWWVhciUyOCUyOSUyMC0lMjBiaXJ0aERhdGUuZ2V0RnVsbFllYXIlMjglMjklM0IlMEElMjAlMjAlMjAlMjB2YXIlMjBtJTIwJTNEJTIwdG9kYXkuZ2V0TW9udGglMjglMjklMjAtJTIwYmlydGhEYXRlLmdldE1vbnRoJTI4JTI5JTNCJTBBJTIwJTIwJTIwJTIwaWYlMjAlMjhtJTIwJTNDJTIwMCUyMCU3QyU3QyUyMCUyOG0lMjAlM0QlM0QlM0QlMjAwJTIwJTI2JTI2JTIwdG9kYXkuZ2V0RGF0ZSUyOCUyOSUyMCUzQyUyMGJpcnRoRGF0ZS5nZXREYXRlJTI4JTI5JTI5JTI5JTIwJTdCJTBBJTIwJTIwJTIwJTIwJTIwJTIwJTIwJTIwYWdlLS0lM0IlMEElMjAlMjAlMjAlMjAlN0QlMEElMjAlMjAlMjAlMjByZXR1cm4lMjBhZ2UlM0IlMEElN0QlMEElMEF2YXIlMjBiZGF5cyUyMCUzRCUyMGRvY3VtZW50LmdldEVsZW1lbnRzQnlDbGFzc05hbWUlMjglMjJjb2x1bW4tNSUyMiUyOSUzQiUwQSUwQWZvciUyOHZhciUyMGklMjAlM0QlMjAxJTNCJTIwaSUyMCUzQyUyMGJkYXlzLmxlbmd0aCUzQiUyMGklMkIlMkIlMjklMjAlN0IlMEElMjAlMjB2YXIlMjBiZGF5JTIwJTNEJTIwZ2V0QWdlJTI4YmRheXMlNUJpJTVELmlubmVySFRNTC5zbGljZSUyODAlMkMxMCUyOS5zcGxpdCUyOCUyNy4lMjclMjkucmV2ZXJzZSUyOCUyOS5qb2luJTI4JTI3JTJGJTI3JTI5JTI5JTNCJTBBJTIwJTIwYmRheXMlNUJpJTVELmlubmVySFRNTCUyMCUzRCUyMGJkYXklM0IlMEElN0QlMEElMEF2YXIlMjBmbGFncyUyMCUzRCUyMGRvY3VtZW50LmdldEVsZW1lbnRzQnlDbGFzc05hbWUlMjglMjJjb2x1bW4tMiUyMiUyOSUzQiUwQWZvciUyOHZhciUyMGklMjAlM0QlMjAxJTNCJTIwaSUyMCUzQyUyMGZsYWdzLmxlbmd0aCUzQiUyMGklMkIlMkIlMjklMjAlN0IlMEElMjAlMjB2YXIlMjBmbGFnJTIwJTNEJTIwZmxhZ3MlNUJpJTVELmlubmVySFRNTCUzQiUwQSUyMCUyMGZsYWdzJTVCaSU1RC5pbm5lckhUTUwlMjAlM0QlMjAlMjclM0NpJTIwY2xhc3MlM0QlMjJmbGFnJTIwJTI3JTJCZmxhZyUyQiUyNyUyMiUyMGFyaWEtaGlkZGVuJTNEJTIydHJ1ZSUyMiUzRSUzQyUyRmklM0UlMjclM0IlMEElN0QlMEElM0MlMkZzY3JpcHQlM0U=[/vc_raw_js][/vc_column][/vc_row]