Valtteri Filppulan kunnioitettava NHL-ura tuli suurella todennäköisyydellä päätökseen tiistaina, kun sveitsiläisseura Genève-Servette HC uutisoi 37-vuotiaan suomalaiskonkarin yksivuotisesta sopimuksesta NLA-sarjaan.

Vantaalaisen EVU:n kasvatti varattiin NHL:ään vuonna 2002, kun pitkään NHL:n kärkiseuroihin tuossa vaiheessa lukeutunut Detroit Red Wings varasi hyökkääjän riveihinsä 3. kierroksella. Sittemmin 16 kauden mittaiseksi venähtänyt NHL-ura tuotti työteliäälle suomalaiselle noin 50 miljoonan taalan palkkatulot sekä taloudellisesti turvatun loppuelämän.

Harvoin otsikoihin päätyvä, illasta toiseen hartiavoimin ”näkymätöntä työtä” joukkueidensa eteen paiskinut Filppula pelasi urallaan 1056 runkosarjaottelua tehoin 197+333=530. Pelkästään ottelumäärä nostaa Red Wingsin lisäksi Tampa Bay Lightningia, Philadelphia Flyersia sekä New York Islandersia edustaneen hyökkääjän kaikkien aikojen suomalaistilastossa sijalle 7. Suomalaispelaajien pistepörssistä Filppulan nimi löytyy sijalta 10.

Vaikka varsinkin kaksi viime kautta NHL:n pohjille sukeltaneen Red Wingsin riveissä menivätkin tuloksellisesti heikosti, pelasi Filppula lähes koko NHL-uransa pääsääntöisesti menestyvissä organisaatioissa. Hyökkääjä pääsi urallaan pudotuspeleihin 12 keväänä saaden tililleen 166 pudotuspelikamppailua tehoin 25+61=86. Kirkkaimpana kruununa tietysti Stanley Cupin voitto Detroitin paidassa keväällä 2008.

Tuore paluu Eurooppaan tuleekin pelaajan itsensä kannalta loistavaan saumaan. Genevessä tarjolla on pitkästä aikaa pelillisesti vastuullinen rooli, joka saattaa avata Filppulalle mahdollisuuden kruunata uransa upealla tavalla kotiyleisön edessä ensi kevään MM-kisoissa.

Filppula on NHL-menestyksensä seurauksena edustanut Leijonia vain kaksissa aikuisten MM-kisoissa. Lisäksi mies on pukenut leijonapaidan ylleen kertaalleen World Cupissa sekä olympialaisissa. Maajoukkuetasolla palkintokaappia koristavat yksi olympiapronssi sekä kaksi alle 20-vuotiaiden MM-pronssia.

Mikä olisikaan Stanley Cup -voittajan uralle parempi kruunu kuin se, että tyylikäs konkari kipparoisi Leijonat tulevana keväänä MM-kultaan kotiyleisön edessä Tampereella?