Toronto Maple Leafs – kausiennakko 2020-21: Kantaako lisätty kokemus mestaruuteen?

© Kuva: Getty Images

Sisällysluettelo

KATSO MYÖS: 

Viime kausi

Ennen kauden alkua Toronto Maple Leafsia pidettiin yhtenä suurimmista ennakkosuosikeista. Kun joukkueessa on Auston Matthewsin, John Tavaresin, William Nylanderin, Mitch Marnerin ja Tyson Barrien kaltaisia tähtiä, mikä voisi mennä pieleen?

Kausi ei ollut Torontolta kummoinen suoritus. Syyttävää sormea ei voi kohdistaa millekään tietylle pelipaikalle. Puolustuksen tiedettiin olevan heikko kohta jo etukäteen. Kun syntipukkia ei tuntunut löytyvän, kritiikki alkoi kohdistua suurimpiin tähtiin. Mitä jos joukkue oli ylipäätään kasattu väärin?

Päävalmentaja Mike Babcock sai lopulta kenkää. Hänen lähtönsä oli varsin myrskyisä, ja entisestä huippuvalmentajasta paljastui kohua toisensa perään. On kuitenkin hyvä muistaa, että Babcockia ja hänen temppujaan siedettiin menestyksen toivossa vuosikausia.

Kädenlämpöisen runkosarjan jälkeen koittivat pudotuspelit. Tähdistään huolimatta Toronto hävisi Columbus Blue Jacketsille otteluvoitoin 2-3.

Kauden päätteeksi oli selvää, että joukkuetta täytyy uudistaa. Moni kakkoskorin tähdistä sai lähteä, ja tilalle hankittiin veteraaneja ja vahvistusta pakistoon.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Kuva: Getty Images

Kasperi Kapanen (Pittsburgh Penguins)
Hyökkääjä, 24 vuotta

Kapasen menetys on iso isku Torontolle. Vikkeläjalkaista hyökkääjää pystyi peluuttamaan missä tahansa ketjussa. Etenkin alivoimalla hän oli kultaakin kalliimpi, mistä kertoivat useat alivoimamaalit. Toronton oli kuitenkin luovuttava jostain, ja vaikka Kapanen ei ollut missään nimessä ylipalkattu, hän sai lähteä.

Kuva: Getty Images

Tyson Barrie (Edmonton Oilers)
Puolustaja, 29 vuotta

Barrie saapui Torontoon huimien odotusten saattelemana. Joukkueen pelitapa ei kuitenkaan tuntunut jostain syystä sopivan kiekolliselle puolustajalla, ja hän tuskaili alusta loppuun. Torontolla ei ollut varaa Barrien jatkosopimukseen, joten hänestä luopuminen oli selviö. Puolustukseen ei kuitenkaan ole löydetty uutta vastaavan pelaajatyypin pakkia.

Kuva: Getty Images

Andreas Johnsson (New Jersey Devils)
Hyökkääjä, 26 vuotta

Johnsson koki saman kohtalon kuin Kasperi Kapanen. Hän on erittäin potentiaalinen nuorukainen, jolle ei tuntunut löytyvän sopivaa roolia Torontosta. Hän pelaa melko edullisella sopimuksella, mutta tästä huolimatta hänet jouduttiin kauppaamaan muualle. Uudessa seurassaan Johnsson saa isomman roolin, ja Torontossa voidaan harmitella, että hänet päästettiin pois.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Kuva: Getty Images

Mikko Lehtonen (Jokerit, KHL)
Puolustaja, 26 vuotta

Lehtonen on takonut hurjia tehoja KHL:ssä, eikä häntä turhaan tituleerata Euroopan parhaaksi puolustajaksi. Nähtäväksi jää, miten hän onnistuu pääsemään sisään NHL:n vaatimustasoon. Torontolla olisi käyttöä Lehtoselle kakkosylivoimassa, jos hän vain pystyy vastaamaan huutoon.

Kuva: Getty Images

T.J. Brodie (Calgary Flames)
Puolustaja, 30 vuotta

Brodiesta ei tiedä, onko hän lintu vai kala. Hän on nakuttanut Calgaryssa koviakin tehoja, mutta viime vuosina hän on sopinut paremmin peruspakin muottiin. Hän on monessa asiassa hyvä, muttei missään erinomainen. Toronton pakistoon hän on kuitenkin valtava vahvistus, mutta ovatko odotukset liian kovat Brodien suhteen?

Kuva: Getty Images

Joe Thornton (San Jose Sharks)
Keskushyökkääjä, 41 vuotta

Thorntonilla on runsaasti ikää, mutta hänen pelisilmänsä on yhä eliittiä NHL-tasollakin. Hidastunut kiekkolegenda tuskin taipuu suuruuksiin tasaviisikoin pelattaessa, mutta hänen arvonsa näkyy ylivoimalla. Torontosta onkin puuttunut Thorntonin kaltainen suuruus, jota nuoremmat tähdet voivat katsoa ylöspäin.

Kuva: Getty Images

Wayne Simmonds (Buffalo Sabres)
Hyökkääjä, 32 vuotta

Simmonds oli parhaina vuosinaan taisteleva voimahyökkääjä, joka mätti runsaasti likaisia maaleja. Paras terä on kadonnut pelistä jo useita vuosia sitten. Hän tuo kovuutta Toronton hentoon hyökkäykseen, mutta sen lisäksi hankinnalla on vaikea nähdä suurempaa arvoa.

 

Kuva: Getty Images

Zach Bogosian (Tampa Bay Lightning)
Puolustaja, 30 vuotta

Bogosian oli arvokas alempien parien puolustaja Tampa Bayn mestaruusjoukkueessa. Hän pelasi pienillä minuuteilla turvallisesti ja varmasti, mutta ei varsinaisesti suorittanut mitään ihmeitä. Toronto toivoo häneltä samanlaista suoritusta. Bogosianilla on vaikeuksia mahtua joukkueen kokoonpanoon.

 

Kuva: Getty Images

Jimmy Vesey (Buffalo Sabres)
Hyökkääjä, 27 vuotta

Vesey saapui NHL:ään aikanaan suuren kohun saattelemana, kun junnulupaus halusi itse valita oman seuransa. Hän ei lopulta ollut kaiken pöhinän arvoinen. Vuosien varrella hänestä on kehkeytynyt kelvollinen kolmosketjulainen. Toronto otti hänet, kun halvalla sai.

Suomalaiset

Mikko Lehtonen
Puolustaja, 26 vuotta

Mikko Lehtonen on puhjennut kukkaan vasta vanhemmalla iällään. Hän on nostanut aina tasoaan vaihtaessaan kovempaan sarjaan. Parhaimmillaan hän on ollut KHL:ssä Jokereissa, joiden riveissä hän pelasi alkukaudella 17 ottelua piste per peli -tahdilla.

Toronton alempiin pakkipareihin on paljon tunkua. Lehtonen olisi kuitenkin erinomainen vahvistus kakkosylivoimaan ja hänellä on runsaasti enemmän potentiaalia kuin muilla kilpakumppaneilla.

Valmennus – Sheldon Keefe

Kuva: Getty Images

Sheldon Keefe korvasi potkut saaneen Mike Babcockin kesken kauden. Hänelle Toronton organisaatio oli entuudestaan tuttu, sillä ennen NHL-pestiä hän oli toiminut viitisen vuotta AHL-joukkue Marliesin päävalmentajana.

Keefen puolikas kausi Toronton peräsimessä oli kaikkea muuta kuin vakuuttava. Häneltä ei kuitenkaan voinut odottaa suuria, kun hän saapui kesken kaiken kaaoksen keskelle. Ensi kauden suhteen tilanne on aivan erilainen.

Joukkuetta on uudistettu rajusti ja Keefe on saanut vaikuttaa pelaajahankintoihin. Jos voittoja ei tule heti runkosarjan alusta lähtien, Keefelle tuskin annetaan aikaa kahtakaan kuukautta.

Tärkein pelaaja – Auston Matthews

Kuva: Getty Images

Auston Matthewsin nimi nousee usein esiin, kun puhutaan maailman parhaasta kiekkoilijasta. Hän ei ole toistaiseksi tehnyt kiekkoilijana mainetekoja, ja nyt on aika näyttää, etteivät puheet ole olleet täysin katteettomia.

Toronto tarvitsee sitä, että Matthewsistä kasvaa super-statuksen ykkössentteri. Hän voisi olla seuran johtaja ja kasvot, kuten Connor McDavid on Edmontonissa ja Sidney Crosby on Pittsburghissä. Kun tilanne on vaikea, Matthewsin täytyy olla se pelaaja, joka raivaa Torontolle voiton vaikka väkisin. Toistaiseksi sellaista pelaajaa ei ole Torontossa ollut, mikä selittää pudotuspelimenestystä.

Matthewsin työkalupakissa on kaikki tarpeellinen, jotta hän voisi nousta kiekkomaailman huipulle. Hänen laukauksensa on kenties koko NHL:n vaarallisin. Kuti lähtee kovaa, yllättäen ja tarkasti. Luistelu, pelinäkemys ja kahdensuunnan pelikin ovat erinomaisella tasolla.

Kiinnostavin tulokas – Nick Robertson

Kuva: Getty Images

Nick Robertsonista ei puhuta paljoa Toronton ulkopuolella, mutta kiekkokaupungissa häntä pidetään A-luokan lupauksena. Ensi kaudella vuoden 2019 kakkoskierroksen varaus pääseekin näyttämään taitonsa NHL:ssä.

Viime kaudella Robertson pelasi pääasiassa OHL:ssä. 46 matsissa hän iski poskettomat tehot 55+31=86. Turhaan häntä ei siis ole Torontossakaan hehkutettu.

Miesten tasolle hyppääminen on aina vaikea temppu. Robertsonia ei auta se, että Toronton kärkiketjuihin on kovaa tunkua. Hän on kuitenkin potentiaalinen yllättäjä Calder Trophy -kisassa.

Arvio

Sija: Pohjoisen divisioonan 1. sija

Toronto Maple Leafsin joukkue pullistelee jällän kertaa tähtiä. Joukkueessa ei ole pelkästään yhtä tai kahta supertähteä vaan heitä on viisi. Supertähtien puuttuminen ei kuitenkaan ole ollut ennenkään Toronton ongelma.

Toronto on paikannut johtajuustyhjiötään ja alempia ketjujaan useilla veteraanihankinnoilla. Joe Thornton, Wayne Simmonds ja Jason Spezza tekevät taatusti kaikkensa roolista riippumatta, jotta pääsisivät nostelemaan viimeinkin Stanley Cupia.

Kanadan oma divisioona on erittäin kovatasoinen. Toronto on tasokkaan porukan tähtioppilas ja on selvä ennakkosuosikki koko divisioonan voittoon.

Kentälliset

Hyökkäysketjut:

Zach Hyman Auston Matthews Mitch Marner
Ilja Mikhejev John Tavares William Nylander
Alexander Kerfoot Joe Thornton Jimmy Vesey
Nick Robertson Jason Spezza Wayne Simmonds

 

Puolustajaparit:

Morgan Rielly T.J. Brodie
Jake Muzzin Justin Holl
Travis Dermott Zach Bogosian

 

Maalivahdit:

Frederik Andersen
Jack Campbell

Kokoonpanolista

# PelaajaPPIkäCap Hit
31tanskaFrederik AndersenMV2.10.19895,000,000$
36yhdysvallatJack CampbellMV9.1.19921,650,000$
29kanadaAaron DellMV4.5.1989800,000$
8kanadaJake MuzzinVP21.2.19895,625,000$
44kanadaMorgan Rielly (A)VP9.3.19945,000,000$
78kanadaT.J. BrodieOP7.6.19905,000,000$
3yhdysvallatJustin HollOP30.1.19922,000,000$
22yhdysvallatZach BogosianOP15.7.19901,000,000$
46suomiMikko LehtonenVP16.1.1994925,000$
38ruotsiRasmus Sandin (taxi)VP7.3.2000894,167$
23kanadaTravis DermottVP22.12.1996874,125$
34yhdysvallatAuston Matthews (A)KH17.9.199711,634,000$
91kanadaJohn Tavares (C)KH20.9.199011,000,000$
16kanadaMitchell Marner (A)OH5.5.199710,893,000$
88ruotsiWilliam NylanderOH/VH1.5.19966,962,366$
15kanadaAlexander KerfootKH/VH11.8.19943,500,000$
11kanadaZach HymanVH/OH9.6.19922,250,000$
65venajaIlja MikhejevVH/OH10.10.19941,645,000$
24kanadaWayne SimmondsOH/VH26.8.19881,500,000$
94venajaAleksandr Barabanov (taxi)OH/VH17.6.1994925,000$
26yhdysvallatJimmy VeseyVH/OH26.5.1993900,000$
89yhdysvallatNicholas Robertson (taxi)VH11.9.2001821,667$
77kanadaAdam Brooks (taxi)KH6.5.1996725,000$
19kanadaJason SpezzaKH/OH13.6.1983700,000$
97kanadaJoe ThorntonKH2.7.1979700,000$
72yhdysvallatTravis Boyd (taxi)KH/OH14.9.1993700,000$

Toni Tuomala

Kertoimet ottelulleToronto Maple Leafs - Winnipeg Jets19.01.2021