NHL:ssä loistanut ex-suomalaistähti muistelee podcastissa: kieltäytyi useasti NHL-sopimuksesta

© Kuva: Getty Images

Christian Ruuttu pelasi omalla pelaajaurallaan NHL:ssä yhteensä yhdeksän kauden ajan.

Entinen suomalaissentteri varattiin NHL:ään vuonna 1983. Ruuttu muisteli tuota aikaa Suplassa julkaistussa Stanley Cup Classics -podcastissa.

– Ei ole muuta muistoa kuin se, että sain tiedon noin puoli vuotta myöhemmin, että minut on varattu. Voi olla, että se heittää kuukaudella suuntaan tai toiseen. Tietoa ei hirveästi ollut. Sopimustarjous tuli postissa NHL:n paketissa. En muista, tuliko se jo sinä kesänä, mutta pitkälle talveen kesti, että tiesin, että minut oli varattu, Ruuttu kertoi podcastissa.

Kyseiseen aikaan hyökkääjä pelasi vielä Porin Ässien liigajoukkueessa, eikä NHL ollut päällimmäisenä mielessä.

– NHL ei ollut suunnitelmissani. Minunhan piti mennä yliopistoon USA:n vuoteni jälkeen, tulla Suomeen, kirjoittaa ylioppilaaksi ja piti lähteä USA:han. Emme tienneet, kun meillä ei ollut agentteja, että jos pelaan liigassa, en voi mennä yliopistoon. Tavallaan Harvardin unelmani jäivät, kun hyppäsin ensimmäisen kerran liigapeleihin ja tein ensimmäisen sopimukseni Ässien kanssa.

– Siitä jatko oli se, että tarkoituksena oli aloittaa opiskelut Kauppakorkeakoulussa, mikä taas vei minut Helsinkiin (kesällä 1985). Yritin päästä Handelshögskolaniin. Tein NHL-sopimuksen päivää ennen kuin tein sopimuksen IFK:n kanssa. Sopimuksessa luki, että minun pitää mennä heti IFK:n kauden jälkeen Buffaloon pudotuspeleihin, jolloin (vuoden 1986) MM-kisat olisivat jääneet väliin. Tein tavallaan NHL-sopimuksen vuotta aikaisemmin kuin mitä normaalisti tehtiin.

Buffalo Sabresissa Ruuttu debytoi syksyllä 1986.

– He halusivat minut 1984, mutta kieltäydyin kaksi tai kolme kertaa. Kun olin kieltäytynyt perjantaina NHL-sopimuksesta, niin Don Baizley lensi Suomeen maanantaina ja ilmoitti, että sopimus tehdään, mutta se piti tehdä nyt ja että sitoudun menemään seuraavana vuonna. Scotty Bowman ilmoitti, että hän tulee henkilökohtaisesti olemaan vastuussa siitä, etten koskaan pelaa NHL:ssä, koska kieltäydyin, Ruuttu muistelee.

NHL-kausi 2020-2021 jatkuu jälleen elokuun 1. päivä. Ottelut ovat katsottavissa Viasatilla ja Viaplaylla.

» Siirtouutiset, siirtohuhut ja kaikki toteutuneet siirrot löydät erikoissivultamme!