Chicago Blackhawksin kapteeni Jonathan Toews on ottanut seuraavana jääkiekkolijana kantaa George Floydin järkyttävästä kohtalosta.

46-vuotiaan Floydin kuolema valkoisen poliisin käsissä on johtanut Yhdysvalloissa lukuisiin mielenosoituksiin rasismia ja poliisiväkivaltaa vastaan.

Floyd menetti henkensä 25. päivä toukokuuta Minneapolisissa, kun paikallinen poliisi Derek Chauvin painoi polvensa hänen kaulalleen noin kahdeksan minuutin ajaksi.

Graafinen video taposta levisi vauhdilla sosiaalisessa mediassa. Floydin voi kuulla sanovan videolla, ettei hän pysty hengittämään. Ruumiinavausraportti vahvisti tällä viikolla afroamerikkalaisen miehen kuolleen tukehtumiseen.

Chauvinia syytetään kolmannen asteen murhasta. Hänen lisäkseen myös neljä muuta tapaukseen liittyvää viranomaista on erotettu Minneapolisin poliisista.

Floydin kuolemasta seuranneet mellakat ovat yltyneet väkivaltaisuuksiin ympäri Yhdysvaltoja.

Toews kertoo traagisen tapauksen avanneen hänen silmänsä vallitsevasta epätasa-arvosta.

– Moni ihminen saattaa olla sitä mieltä, että nämä mielenosoitukset ja mellakat ovat huono tapa vastata. Voin myöntää, että valkoisena miehenä se oli myös minun ensimmäinen reaktioni, mutta kuka minä olen kertomaan, ettei heidän tuskansa olisi aitoa, Toews sanoi kirjoituksessaan.

– En hyväksy varastamista, mutta voinko vain istua täällä ja sanoa, että rauhanomainen protesti olisi ainoa oikea vaihtoehto? Siihen on jo annettu tarpeeksi aikaa. Jos se olisi ollut vastaus, olisimme saaneet sen jo aikoja sitten.

Toews viittasi tekstissään myös kahden tummaihoisen miehen käymään keskusteluun. Huolestunut keskustelu tallentui videolle yhdestä mielenosoituksesta.

– Kuuntele näiden kahden miehen keskustelua. He ovat kadoksissa ja he kärsivät. He pyrkivät saamaan paremman tulevaisuuden, mutta vanhempina he ymmärtävät, että heidän yrityksensä saattoivat olla turhia.

– Heillä ei ole vastausta ratkaisulle seuraavan sukupolven mustille miehille ja naisille. Se särkee sydämeni.

– En voi teeskennellä hetkeäkään, miltä tuntuisi olla mustan miehen saappaissa. Videon näkeminen George Floydin kuolemasta ja sen aiheuttamat väkivaltaiset reaktiot ympäri maata saivat minut kyyneliin.

– Myötätunto merkitsee minulle sitä, että yrittäisin edes ymmärtää mitä muut käyvät läpi. Viestini ei ole vain mustille. Viestini on valkoisille, joita kehoitan avaamaan heidän silmänsä ja sydämensä. Se on ainoa vaihtoehto.

– Meidän on taisteltava vihaa vastaan ja pelättävä sitä tietoisesti rakkaudella. Älä kysy mitä voit tehdä minulle, vaan kysy mitä voisin tehdä sinulle? Ole se, joka tekee ensimmäisen liikkeen. Loppujen lopuksi rakkaus hallitsee kaikkea.

Toews ei ole ensimmäinen tapauksesta kantaanottanut jääkiekkoilija. Aiemmin asiasta ovat avautuneet myös San Jose Sharksin Evander Kane ja Logan Couture, Winnipeg Jetsin Blake Wheeler sekä Toronto Maple Leafsia edustava Auston Matthews.