Alkaneen vuosikymmenen alku on ollut AHL-joukkue Milwaukee Admirals -hyökkääjä Eeli Tolvaselle turbulenssia. Suomalaistykki oli äskettäin farmissa jopa neljän ottelun maaliputkessa, jotka toivat viisi maalia.

Lisäksi tammikuun puolesta välistä helmikuun alkuun kuudessa pelissä Tolvanen maalasi kuudesti. Sittemmin hän veti kolme ottelua pisteittä tehotilaston painuessa pakkaselle, mutta äskettäin pelaaja onnistui taas maalaamaan.

– Mielestäni hän on pelannut tänä vuonna joukkueessamme todella hyvin. Nähdäkseni hän johtaa joukkojamme ykkösluokan maalintekopaikoissa, Admirals-luotsi Karl Taylor ylistää The Athleticin haastattelussa.

– Hänen pelinsä ilman kiekkoa on ollut erinomaista luokkaa. Hän estää laukauksia. Hän oppii puolustamaan.

Joku saattaa ajatella Tolvasen uran olleen kompurointia. Pelaaja on silti kaksinkertainen nuorten maailmanmestari. KUVA: Getty Images

Tolvanen on paukuttanut farmiliigan 109 runkosarjan pelissä tehot 29+31=60 (-10). NHL:n puolella vihtiläinen ei ole vieläkään tehnyt läpimurtoa, vaikka pelaaja ihastutti aikoinaan Jokereissa nostaen odotusarvojaan liki pilviin. Taalaliigassa pelejä on kertynyt vyölle vasta seitsemän kappaletta pistein 1+1=2 (+2).

– Haluan totta kai tehdä enemmän tehoja. Uskon, että nimenomaan sitä minulta odotetaan. En voi turhautua. Minulla on ollut paljon paikkoja, Tolvanen sanoo.

Lehti kirjoittaa eräässä jutussaan, että on suomalainen mielletään pettymykseksi ymmärrettävästi. Pelaaja varattiin Nashville Predatorsiin juhannuksena 2017 ykköskierroksella numerolla 30.

Viimeinen kausi (2017-18) ennen paluuta rapakon taakse toi Tolvasen tilille Jokereissa 49 runkosarjan pelissä pinnat 19+17=36 (-1), kevään 11 pudotuspeliottelun saldo oli 6+1=7 (-1). Etenkin tuolloin odotusarvot olivat kansalla, kuten todettua, pilvissä.

– Ollakseni rehellinen, en aio opettaa Tolvaselle maalien tekemistä. Hän on eliittiluokan maalintekijä. Hänellä on miljoonan dollarin laukaus, Admirals-luotsi Taylor suitsuttaa.

Viime kesänä Tolvanen pudotti painoaan lähes yhdeksän kiloa ja lisäksi hän teki töitä luisteluvalmentajan kanssa. Se on auttanut häntä muuttumaan dynaamisemmaksi.

– Olen luottavaisempi kiekon kanssa, kun osaan luistella vastustajista ohi. Olo on kevyempi, muttei yhtä vahva.

Tolvanen loi Jokerien nutussa odotusarvot liki pilviin. KUVA: Ilari Isotalo

Taylor painottaa inhimillisyyttä.

– Kun maalintekijä vetää 15 peliä ilman osumia, itseluottamus katoaa. Sitä on vaikea saada takaisin.

Lehti kirjoittaa Tolvasesta upeaan sävyyn. Sen mukaan hype saattaa olla kadonnut, mutta lupaus ei.

– Hän on tehnyt kaiken, mitä pyydämme. Hän on hyvin ”vastaanottavainen”, Taylor kuvailee Tolvasen ominaisuuksia valmentajan näkökulmasta.

– Hän haluaa olla loistava pelaaja. Hän tietää, että hänellä on olemassa lahjakkuutta ja luontaisia ​​kykyjä. Hän haluaa hyödyntää niitä.

Tolvasen nykyinen tulokassopimus loppuu Predsissä ensi kauteen. Hän kirjoitti pahvin maaliskuussa 2018.