Hirveä kasa maaleja! Mikä mies on viime kaudella Bluesin NHL-organisaatiossa flopannut, mutta Eurooppaan palannut ja nyt maaleja mättävä pistelinko?

HELSINKI. NHL-kaukalot kesällä jättänyt Nikita Soshnikov on poikkeuksellinen ja nöyrä venäläispelaaja, vaikka hänen viime kautensa menikin totaalisen pipariksi taalajäillä. Laitahyökkääjä pelasi Stanley Cup -mestari St. Louis Bluesissa viisi ottelua pisteittä, San Antonio Rampagen 11 AHL-peliä toivat tehot 3+3=6.

Nyt pelaaja oli tehnyt ennen tiistaina KHL-joukkue Salavat Julajev Ufan paidassa alkukaudesta peräti 14 maalia kauden 25 ottelussa. Kaikkiaan pisteitä maalitykillä oli kasassa jo 20 kappaletta.

Laituri on tehnyt edellisen kerran vähintään noin monta maalia kaudella 2015-16 AHL:ssä Toronto Marliesin paidassa. Silloin häkkejä syntyi 52 ottelussa kaikkiaan 18 kappaletta.

Toimituksemme seurasi pelaajaa viikonloppuna Helsingissä pelatussa Karjala-turnauksessa. Otimme hänet erityisen tarkkaan syyniin lauantaina Venäjän Ruotsi-ottelussa. Siinä pelaaja näytti, ettei hän ole pelkkä maalintekijä, vaikka niiden kiskominen sujuu yllättävänkin luontevasti.

Rooli kuin rooli käy

Venäläishyökkääjä pelasi lauantain päiväpelissä maansa nelosketjun laidassa, mutta Suomea vastaan Soshnikov torstaina viiletti kakkosketjussa. Jotta roolitus menisi vielä enemmän sekavammaksi, pelasi tykki Ruotsia vastaan ylivoimaa, muttei alivoimaa – siis nelosketjun miehenä.

Soshnikovista näki kaukalossa ja haastattelupisteellä kauas sen, että pelaaminen maistuu, vaikka esimerkiksi NHL-ura tyssäsi kesällä ainakin toistaiseksi.

– On tietysti hienoa saada kutsu maajoukkueeseen. Täällä tulee kokemuksia eri ihmisten kanssa.

181 senttinen ja 80 kiloinen pelaaja johti maajoukkuetauolla KHL:n maalipörssiä yhden osuman enemmän tehneenä, kuin kakkossijalla keikkunut TsSKA Moskovan Kirill Kaprizov.

– Ei siinä, KHL on sujunut tähän mennessä hyvin, pelaaja virnisti.

Jotenkin kommenteista ja olemuksesta huomasi sen, että kyseessä on varsin poikkeuksellinen venäläinen pelimies. Nöyrä, joka paikan höylä. Soshnikov kiskoi Ruotsin reppuun maalin varsinaisella peliajalla sekä voittolaukauskisassa. Kolmannessa erässä syntyneestä osumasta kiitos meni muualle.

– Minun piti vain laukoa. Sain hyvän syötön, median pyörityksessä ollut pelaaja heittää nöyränä.

Soshnikov oli lauantaina Tre Kronoria vastaan voittolaukauskisassa vasta kahdeksas ampuja Venäjältä, eikä häntä siis huomioitu viiden ensimmäisen ampujan joukkoon lainkaan. Se kummastutti, sillä maalin lisäksi hyökkääjä teki töitä muuallakin hartiavoimin.

Laituri oli ylivoimissa se, jonka kautta Venäjän peli lähti pyörimään. Silmiinpistävää oli myös se, että NHL:ssä 87 ottelua pelannut Soshnikov venyi useampaan kertaan upeisiin keskialueen takakarvauksiin ja olipa hän ketjussaan kärkikarvaaja. Peliaikaa vajaan vartin kerännyt laituri teki pelissä töitä hatunnoston arvoisesti.

Nizhni Tagilissa syntynyt pelaaja ei ole voittanut urallaan mitään. Nyt laulu voi olla toinen Salavatin keikkuessa neljäntenä KHL:n itäisessä konferenssissa. Pelaajallekin tehot maistunevat viime kauden Pohjois-Amerikan taaperruksen jälkeen.

Juttu on kirjoitettu tiistaina ennen KHL-kierrosta. Soshnikovin edustama Ufa kohtasi Dinamo Riikan.