Winnipeg Jetsin puolustukseen tiensä ällistyttävän hienosti raivannut Ville Heinola, 18, tekee NHL:ssä ihmeellisiä asioita. Pakki saalisti taas keskiviikkoyönä tehopisteen, kun Jets taipui Los Angeles Kingsin käsittelyssä luvuin 2-3.

Honkajoen lahja jääkiekolle on tehnyt uransa kahdeksassa ensimmäisessä ottelussa pisteet 1+4=5.

Tuo määrä on historiallisen kova. Pelaaja on ensimmäinen alle 19-vuotias puolustaja sitten vuoden 1995, joka on onnistunut saalistamaan vähintään viisi pinnaa uransa kahdeksassa ensimmäisessä NHL-koitoksessaan.

Täysin samaan pystyi Oleg Tverdovski silloisen Mighty Ducks of Anaheimin pelipaidassa noin 25 vuotta sitten.

StatsCentre

@StatsCentre
Assisting on a 2-2 goal for the @NHLJets vs LAK tonight, Ville Heinola is the 1st defenceman younger than 19 to record at least 5 points within their first 8 career games since 1995 (Oleg Tverdovsky- also 5)

Pistemäärä on myös siinä mielessä ällistyttävä, että Heinola on suomalaistulokkaiden sisäisen pistepörssin kärkinimi. Taakse jää NY Rangersin Kaapo Kakko, joka on onnistunut saalistamaan onnettomat tehot 1+1=2. Koko sarjan tulokkaiden pörssissä Jets-pakki on yhdeksäntenä.

Minne?

Heinolan tie voi silti tyssätä NHL:ssä hänen yhdeksännen pelinsä jälkeen. Kymmenennestä ottelusta alkaen pakin ensimmäinen sopimuskausi muuttuisi aktiiviseksi. Sen vuoksi suomalaisen voi sanoa lähestyvän kohtalonhetkiään.

Corsica Hockey -sivustolta käy selväksi tilastoja, jotka puoltavat valitettavasti sitä, että Heinolan viisi vastaan viisi -pelaamisessa on puutteita.

Nuo tilastot kertovat muun muassa sen, että pakin ollessa jäällä, Jetsin vastustajat saavat luotua maalipaikan useammin kuin monen muun joukkuekaverin tapauksessa. Heinolan laukaisuhallintatilaston lukema on huonoimpia Jets-pakeista.

Maaliodottamalukemakaan ei Heinolaa mielistele – se on niin ikään toiseksi heikoin Jetsissä. Tilasto huomioi maalipaikkojen laadun eri tavoin. Vastustaja pääsee Jetsiä enemmän tekopaikoille Heinolan ollessa askissa.

Jos pakki ei jatka NHL:ssä yhdeksännen pelin jälkeen, vienee hänen tiensä Winnipeg Jetsin farmijoukkue Manitoba Mooseen tai Rauman Lukkoon. Siellä Heinola vietti viime kauden.