Näkökulma: Tässäkö suurin syy Ron Hextallin potkuihin Flyersin GM:n paikalta?

© Kuva: Getty Images

NHL:ssä nähtiin eilen todella harvinaislaatuiset potkut, kun Philadelphia Flyers erotti 54-vuotiaan GM:nsa Ron Hextallin. Edelliset GM:n potkut olivat peruja vuodelta 2013, jolloin Columbus Blue Jackets vaihtoi Scott Howsonin Jarmo Kekäläiseen.

Flyersin toimitusjohtajaksi huhtikuussa 2014 ylennetty entinen maalivahtilegenda toi aikakaudellaan seuraan keskinkertaisuuden leiman. Neljän kauden rekordi 165-128-58, kaksi kertaa pudotuspeleissä ja kahdesti niiden ulkopuolella. Ei rimanalituksia, ei loistoa, pelkkää tasapaksua suorittamista. Tämän kauden rekordi 10-11-2 kertoo samasta jatkumosta.

Hextallin aikakaudella Flyersilta oli turha odottaa isoja otsikoita repiviä pelaajakauppoja tai signauksia vapailta markkinoilta. Liika pitkäjänteisyys tai liiallinen haluttomuus ottaa riskejä kääntyi lopulta miestä itseään vastaan.

Hextallin nimekkäimmät hankinnat vapailta markkinoilta olivat James van Riemsdyk, Dale Weise sekä Brian Elliott! Sen sijaan mies toi joukkueelle kasan kärkipään varausvuoroja, joiden avulla joukkuetta on vahvistettu mm. Nolan Patrickillä, Travis Konecnyllä sekä ehkäpä tulevaisuudessa seuran maalivahtivastuut vuosiksi ottavalla Carter Hartilla.

Rohkeus puuttui?

Olisiko Flyers voinut samalla hankkia muutaman täsmävahvistuksen luopumatta tulevaisuudestaan? Monien mielestä olisi. Joukkueen kokenut perusrunko vahvistettuna nuorilla laatupuolustajilla Ivan Provorovilla sekä Shayne Gostisbeherellä on varsin laadukas.

Joukkueella oli – kiitos Hextallin – käytössään kaksi 1. kierroksen varausvuoroa peräti kolmena neljästä viimeisestä varaustilaisuudesta.

Olisiko Hextall voinut luopua parista 1. kierroksen varausvuorosta ja tehdä pelaajakaupoilla joukkueesta saman tien uskottavan contender-tason joukkueen? Muutama nyt nähtyä rohkeampi UFA-satsaus olisi ehkä sekin auttanut asiaan.

Hextallin potkujen suurin tarkoitus lieneekin nostaa Flyers pois siitä keskinkertaisuuden suosta, johon seura on viime vuosina vajonnut. Hextallin itsensä seuralle hankkimilla kärkipään varausvuoroilla draftatut pelaajat saattavat olla tulevaisuudessa suuressa roolissa muutoksen tekemisessä.