Suomalaiset jääkiekkofanit hemmotellaan pilalle, kun he pääsevät tällä viikolla torstai- ja perjantai-iltojen ratoksi seuraamaan NHL-kiekkoa Helsingissä, kun Florida Panthers ja Winnipeg Jets kohtaavat Hartwall Areenalla. Kaukalossa kohtaavat samalla myös suomalaistähdet Alexander Barkov ja Patrik Laine.

Kumpikaan Tapparasta maailmalle lähteneistä hyökkääjistä ei ole saanut vielä aivan täysillä sylinterejä auki. Varsinkin Laineen alkukautta voi pitää nuhaisena, sillä viime kauden NHL:n toiseksi paras maalintekijä on osunut vain kolmesti 12 ottelussa. Barkov on sentään tehnyt kahdeksan tehopistettä yhdeksään otteluun, mutta pelaaminen ei ole vielä ollut aivan maksimaalisella tasolla.

Myös joukkueet lähtevät hieman erilaisista lähtökohdista otteluun. Floridan pelissä ei ole vielä löytynyt punaista lankaa, jonka myötä joukkue on Itäisen konferenssin viimeisenä. Winnipeg on puolestaan kerännyt voittoja paremmin ja se pitää hallussaan Läntisen konferenssin viidettä sijaa. NHL:ää tarkasti seuraava legendahyökkääjä Mika Kortelainen ennakoi ottelun lähtökohdat.

Mika Kortelainen, ovatko odotukset olleet jälleen kerran liian korkealla Patrik Laineen suhteen?

– Lähtökohtaisesti odotukset ovat Patrik Lainetta kohtaan aina mielettömät. Nuorelle pelaajalle heikko alkuakausi tai ajanjakso on mielestäni kuitenkin ihan inhimillistä. Ei aina voi pelata paremmin ja paremmin. Tällaiset karikot voivat myös kehittää pelaajaa, Kortelainen toteaa luottavaisena NHLSuomi.comille.

Miten summaisit puolestaan Florida-kapteeni Barkovin alkukauden?

– Olin katsomassa tänään Floridan treenejä ja kyllä se hänen pelaamisensa on todella silmiä hivelevää. Tuntuu kuitenkin, että se C-kirjain painaa hieman rinnassa. Sasha on pedantti ja nöyrä kaveri, joka ei tuo itseään esille, joten hän joutuu vähän käsittelemään vielä tätä uutta asiaa.

– Valinta oli Floridalta hyvä, mutta varmasti se tuo Sashalle vähän kaikkea extra sähläämistä ja säätämistä. Se olisi ollut toki ihme, jos se ei missään näkyisi. On häneltä silti nähty kelpo pelaamista, entinen HIFK-kapteeni toteaa.

Mitä häneltä voidaan odottaa pisteiden valossa vielä tällä kaudella?

– Se on selkeä asia, että kun mieli tästä vielä tasaantuu, hänen otteensa paranevat entisestään. Pistemäärät eivät ole pelkästään se juttu, millä hän erottuu jäällä. Hän pelaa kokonaisvaltaisesti niin hyvää lätkää huipputasolla. Hän erottuu selvästi joukkueestaan ja on tasainen nakuttaja illasta toiseen. Kyllä hän tulee varmaan pistepörsseissä olemaan kärkikymmenikössä jatkuvasti. Minulle tulee hänestä mieleen välillä Pavel Datsyuk.

Kuinka tärkeät nämä kaksi ottelua ovat Floridalle?

– Nämä ovat nimenomaan Floridalle tärkeät matsit. Lähtökohtaisesti Winnipegiä pystyi ennen kautta ajattelemaan sellaiseksi joukkueeksi, että se pystyy menemään vaikka päätyyn asti. Florida puolestaan on sellainen, joka voisi taistella itsensä playoff-viivan tuntumaan. Startti on ollut kuitenkin huono, ja jos tähän tulee tuplatappio, niin joukkueella kestää kiriä todella pitkään pois sarjan häntäpäästä NHL:n pistelaskulla. Floridalla ei ole todellakaan varaa hävitä nyt molempia pelejä.

Mikä Winnipegin tilanne puolestaan on?

– Heillä on kivasti leveyttä, eivätkä he elä pelkästään Laineen maalien varassa. Siellä on Blake Wheeler ja Mark Scheifele muun muassa, jotka pystyvät ratkomaan pelejä. Joukkueella ei ole mielestäni vielä ollut mitään hätää ja se on varmasti pelillisesti melkein aikataulussa.

– Laineelta otetaan nyt vähän taakkaa pois, keventämällä odotuksia, kun hänet pistetään vähän alempaan ketjuun. Se on varmasti ihan hyvä juttu.

Olet menossa paikan päälle katsomaan ottelua, minkälaista peliä toivot?

– Olisi helppo sanoa, että toivon paljon maaleja ja vauhdikasta lätkää. Haluaisin kuitenkin nähdä Floridalta hyvän lähdön. Sen, että he saisivat vaikka ottelun kaksi ensimmäistä maalia. Heillä on ollut henkisesti vaikeata, joten se avaisi varmasti heidän tekemistään ja Winnipeg joutuisi laittamaan parastaan.

Florida Panthersin ja Winnipeg Jetsin väliset Hartwall Areenassa pelattavat NHL-ottelut ovat nähtävissä suorina lähetyksinä torstaina sekä perjantaina Viasat Jääkiekko -kanavalla ja Viaplayssä. Kummankin ottelun studio-osuus alkaa klo 19.30 ja kiekko tiputetaan jäähän klo 20.00.