NHL-maalivahtien varusteiden koko on vuosien saatossa kasvanut valtavasti.

Kun verrataan maalivahtien valokuvia 1980-luvulta 2010-luvulle, on ero selkeä.

Asiaan on viime vuosina haluttu puuttua niin, että varusteiden koosta saatava hyöty pienenisi ja maalivahtien henkilökohtaiset taidot korostuisivat.

Aluksi modernisoitiin maalivahtien patjat ja nyt työn alla on ollut rintapanssari.

Viime viikolla alkaneilla harjoitusleireillä NHL:n ja pelaajayhdistys NHLPA:n uuden säännön mukaiset rintapanssarit ovat jo käytössä.

– Taidot nousevat etusijalle, ja siitä maksava yleisökin pitää. On kuitenkin tärkeää, että varusteet tarjoavat kaikille maalivahdeille riittävästi suojaa ja pitävät pelin reiluna kaikille, NHLPA:n johtajan Don Fehrin erityisavustaja Mathieu Schneider toteaa NHL.comille.

Uuden rintapanssarin ero vanhaan on melko pieni. 1289 NHL-ottelua omalla pelaajaurallaan taalaliigassa puolustajana pelannut Schneider ei ole juurikaan huomannut niiden välillä eroa, vaikka on ollut uudistusprosessissa mukana alusta saakka.

Maalivahdeille ero on kuitenkin selkeä ja tuntuva. Kukaan ei kuitenkaan ole vielä tottunut uuteen suojukseen.

– Ei se nyt ihan kauhea ole. Käsivarsiin tulee ehkä enemmän kipeitä tällejä, mutta tässähän on vielä kehitystyö kesken, Vegas Golden Knightsin maalivahti Marc-Andre Fleury toteaa ja jatkaa:

– En ole kovin kookas, joten näytän nyt entistä pienemmältä.

Schneiderin mukaan NHL ja NHLPA haluavat varmistaa, että maalivahdit kokevat uuden rintapanssarin turvalliseksi. Vasta sen suojuksen koko lyödään lukkoon.

– Emme laatineet sääntöä ja odottaneet, että voisimme jättää asian sikseen syyskuun puolivälissä, kun harjoitusleirit alkavat. Prosessi on ollut pitkä, ja lähestymme nyt maaliviivaa, mutta hienosäätöä on vielä tehtävä. Luulen, että sitä tehdään vielä runkosarjan ensimmäisen puolikkaan aikana. Haluamme ottaa kaikkien maalivahtien huolenaiheet huomioon ja varmistaa, että he tuntevat saavansa varusteesta tarpeeksi suojaa, Schneider kertoo.