Ensi kesän NHL-varaustilaisuuteen on vielä rutkasti aikaa. Seurojen skoutit ovat jo kuitenkin ahkerina työn ääressä, sillä ensi kesän huippulupaukset antavat näyttöjä juuri parhaillaan. Kiinnostaako, keitä suomalaisia kykyjenetsijät katsovat suurennuslasin kanssa?

NHL Suomi keräsi suomalaisten lupausten kasaan suomalaisten lupausten parhaimmiston. Emme listauksessa ottaneet huomioon Jesperi Kotkaniemen kaltaisia jo varattuja lupauksia.

5. Ville Heinola, P, Lukko

Viidennelle paikalle oli paljon tunkua. Kovin kirittäjä oli KalPan Leevi Aaltonen, mutta pienen kokonsa vuoksi hyökkääjä jäi lopulta kakkoseksi Lukon Ville Heinolalle. Heinola ei ole vielä tehnyt debyyttiään Liiga-tasolla, mutta se on varmasti tulossa tämän kauden aikana.

A-nuorissa Heinola on saanut räjähtävän alun kauteen. Seitsemässä pelissä puolustaja on takonut kahdeksan tehopistettä, vaikka pelaa usean vuoden vanhempiaan vastaan. Viime kaudella Lukko-pakki pelasi B-nuorissa yli piste per peli tahdilla ja A-nuorissakin syntyi tehot 3+14.

4. Henri Nikkanen, H, Jukurit

Henri Nikkanen siirtyi JYPistä Jukureihin suuremman vastuun perässä. Siirto oli kannattava, sillä hän on saanut tällä kaudella ensimmäisen Liiga-pelinsä alle ja iski siinä ensimmäisen maalinsa ohjatessaan viivalaukauksen sisään.

Maaleja Nikkanen on mättänyt myös A-nuorten puolella. Viime kaudella verkko pöllysi 20 kertaa. U17-kisoissa tilille kertyi kolme täysosumaa.

3. Mikko Kokkonen, P, Jukurit

Mikko Kokkonen aiheutti toissa kaudella pientä kohua, kun Jukurit ilmoitti peluuttavansa 15-vuotiasta juniorilupaustaan Liigassa. Monet ajattelivat, että kyse oli mediatempusta ja siitä olisi vain haittaa nuorelle pelaajalle. Viime kaudella liiga-pelejä kertyi lopulta 12 kappaletta. Sen lisäksi Kokkonen pelasi miesten pelejä Mestis-joukkue Ketterässä.

Miesten pelit eivät olleetkaan pelkkää sensaatiohakuisuutta. Nyt Kokkosesta nimittäin povataan ykköskierroksen varausta. Hän pääsi myös antamaan näyttöjä U18-maailmanmestaruuskisoissa, joista mukaan tuomisina oli kultamitali ja kolme syöttöpistettä. Tällä kaudella hänellä on kasassa tehot 0+2 kahden pelatun Liiga-ottelun jälkeen.

2. Anttoni Honka, P, JYP

Harvoin Anttoni Hongan kaltainen superlupaus on onnistunut lentämään samalla tavalla tutkan alapuolella herättämättä suurempaa huomiota. Pohjois-Amerikassakin Honkaa pidetään monien papereissa 15 kärkivarauksen ulkopuolella. Suomessakin hänestä puhutaan Jyväskylän ulkopuolella vähänlaisesti.

Kiekollinen pakki tuo monille mieleen Sami Vatasen eikä pelkästään JYP-taustansa vuoksi. Hänen myös arvioidaan olevan vielä parempi versio Dallas Starsissa pelaavasta isoveljestään Julius Hongasta. Anttoni Honka tulee vielä tämän Liiga-kauden aikana keräämään kovaa ylistystä niin Suomessa kuin Pohjois-Amerikassakin. Kahdessa ensimmäisessä ottelussaan hän on jo tehnyt tehot 1+2.

1. Kaapo Kakko, H, TPS

Kaapo Kakkoa pidetään todennäköisenä top 3 varauksena eikä syyttä. Oikealaitahyökkääjä on jo nyt fysiikaltaan valmis pelaamaan miesten kanssa. Pelisilmää löytyy myös kentän molemmista päistä. Kakkoa verrataankin usein Peter Forsbergiin.

Kakolle on hyvät mahdollisuudet käydä samoin kuin Patrik Laineelle. Jo vuosia hehkutettu Jack Hughes vie mitä todennäköisimmin ykkösvarauksen paikan. Sentterinä Hughes on arvokkaampi kuin Kakko laiturina. Sama tilanne oli Auston Matthewsillä ja Patrik Laineella.

Kakon varaaminen ykkösenä olisi myös suuri riski kenelle tahansa GM:lle. Jos seura valaa Hughesin ykkösenä ja Kakosta tulee parempi pelaajia, ei kukaan osoita syyttävää sormea. Jos tilanne menisi niinpäin, että seura ottaisi Kakon ensimmäisenä ja Hughesista tulee vielä kirkkaampi tähti, moni vaatisi GM:lle saman tien potkuja.