Näkökulma: Superlupauksien ryöstö! Tässä on NHL-draftin suurin voittaja

© Kuva: Getty Images

New York Islandersilla pyyhkii hyvin – ainakin toistaiseksi.

Perinteikäs NHL-seura näytti kuluneen kauden jälkeen ovea organisaatiossa pitkään toimineella GM Garth Snowlle sekä päävalmentaja Doug Weightille. Kaksikko toimii toki edelleen Islandersin neuvonantajina, mutta päätäntävalta heiltä riisuttiin kuin joulukuuselta koristeet.

Tilalle nousivat kokenut kehäkettu Lou Lamoriello (GM) ja Washington Capitalsin Stanley Cupiin käskyttänyt Barry Trotz, jolle sorvattiin kerralla nelivuotinen sopimus.

Johto on nyt kursittu kasaan. Seuraavaksi ruuvipenkille kiristetään pelaajisto, joka tarvitsee myös uutta tuulta purjeisiinsa.

***

Lähdetään liikkeelle NHL-draftista ja seuran kahdesta ensimmäisestä pelaajavalinnasta.

Saarelaiset pääsivät huutamaan ensimmäisen lupauksensa numerolla 11, josta haaviin tarttui huippulahjakas laitahyökkääjä Oliver Wahlström. 18-vuotias yhdysvaltalais-ruotsalainen pelasi viime kaudella amerikkalaisissa juniorisarjoissa yhteensä 88 ottelua, joissa Wahlström takoi huimat 70 maalia (!) ja 139 tehopistettä.

Oikealta ampuva laituri omaa loistavat maalintekotaidot, pehmeät kädet ja hyvän liikkuvuuden, joten hän on loistava lisä Islandersin jo nyt tulivoimaiseen hyökkäysrepertuaariin. Ensi kausi vierähtää vielä todennäköisesti Bostonin yliopiston joukkueessa, mutta tulevaisuus näyttää sekä Wahlströmin että Islandersin kannalta raikkaalta.

Islanders pääsi varaamaan toisen pelaajansa heti Wahlströmin jälkeen ja valinta osui puolustaja Noah Dobsoniin.

18-vuotias oikealta ampuva pakki pelasi huiman kauden QHJHL-seura Acadie-Bathurst Titanin paidassa ja oli joukkueensa toiseksi tehokkain pelaaja 69 tehopisteellään (17+52). Kausi päättyi upeasti huippuarvostetun Memorial Cup -turnauksen voittoon.

Moni amerikkalaissivusto ennakoi 190-senttisen Dobsonin menevän jo kymmenen ensimmäisen pelaajan joukossa, mutta toisin kävi ja saarelaiset pääsivät nappaamaan loistavan kahdensuunnan puolustajan ”myöhäisellä” numerolla (#12).

Newyorkilaisseura sai periaatteessa kaksi top10 -pelaajaa kärkikymmenikön ulkopuolelta ja on näin ollen draftin selkeä voittaja. Vaikka Wahlström ja Dobson eivät ole vielä NHL-valmiita, tulevat he sitä todennäköisesti olemaan kauden 2019-2020 pyörähtäessä käyntiin.

Islandersin kannalta tärkein on kuitenkin vasta edessä – supertähti John Tavaresin kiinnittäminen maksimipitkään jatkosopimukseen.

Mikäli Lamoriello tämän onnistuu tekemään, voi sanoa että 1980-luvun alun dynastiajoukkueella on pullat paremmin kuin hyvin uunissa.

Niko Leinonen
Twitter: @leiskaniko

» Tuleeko Kaapo Kakosta historian ensimmäinen suomalainen ykkösvaraus? Kaikki ensi kesän draftista erikoissivultamme!