NHL:n varaustilaisuus lähestyy ja on aika katsoa hieman syvemmälle, mitä ensimmäinen kierros – ja etenkin kärkikymmenikkö pitää sisällään.

Tältä osin draftista on muodostumassa puolustajien kultajuhla, sillä ensimmäisten kymmenen pelaajan joukosta saattaa mennä jopa viisi kovaa puolustajanimeä.

Ensimmäinen tuskin on kenellekään mikään jättiyllätys. Rasmus Dahlinia on pidetty tämän vuosikymmenen suurimpana puolustajasuuruutena, eikä suotta. Isorunkoinen (189cm) ruotsalaispakki tuntuu tekevän jäällä mitä haluaa. Pehmeäkätinen ja erinomaisesti liikkuva puolustaja omaa myös erinomaiset fyysiset ominaisuudet. 18-vuotias nuorukainen pelasi menneellä kaudella 41 runkosarjaottelua Frölunda HC:n riveissä ja paukutti niissä tehot 7+13=20. Loistava suoritus Ruotsin korkeimmalla sarjatasolla.

Myöskään Dahlinia seuraavat neljä muuta puolustajalupausta ei jätä ketään kylmäksi.

Niin ikään kokoonsa (190cm) nähden hyvin liikkuva Noah Dobson pelasi kanadalaisessa juniorisarja QMJHL:ssä 67 runkosarjaottelua ja oli joukkueensa (Acadie-Bathurst Titan) toiseksi tehokkain pelaaja 69 tehopisteellään (17+52). Hurjasta, oikealta puolen lähtevästä laukauksestaan tunnetun 18-vuotiaan Dobsonin kausi huipentui Memorial Cupin mestaruuteen. Nuorukaisen tehot neljässä turnauspelissä olivat 2+5=7.

Vuonna 1999 syntynyt Evan Bouchard on myös yksi kiinnostavimmista nimistä. OHL-seura London Knightsin kapteeni sijoittui liigan pistepörssin kahdeksanneksi 87 tehopisteellään (25+62) ja oli joukkueensa sisäinen pörssin ylivoimainen kärkinimi. Oikealta ampuva Bouchard on äärimmäisen älykäs yleispuolustaja, jolla on loistavat luisteluominaisuudet.

Ruotsalainen puolustajatuotanto ei jää taaskaan vain yhden miehen varaan, sillä Adam Boqvist on rankattu useissa arvioissa koko draftin neljänneksi parhaaksi pelaajaksi. 181-senttinen Boqvist aloitti menneen kauden Ruotsin alle 20-vuotiaiden juniorisarjassa, mutta 25 pelatun ottelun jälkeen hänen todettiin olevan liian lahjakas ikäistensä peleihin. Niinpä ruotsalainen pelasi loppukauden SHL:n ja Allsvenskanin välillä. Boqvistin offensiivisia ominaisuuksia pidetään niin hyvinä, että hän voisi pelata jopa hyökkääjänä.

Mahdollisesti koko viisikosta parhaat luisteluominaisuudet omaava Quinn Hughes pääsi yliopistokauden päätteeksi maistamaan MM-kisatunnelmaa, kun pienikokoinen (178cm) puolustaja valittiin Yhdysvaltojen maajoukkueeseen. Turnauksessa kaksi syöttöpistettä saalistanut vasemmalta laukova Hughes pelasi Michiganin yliopiston joukkueessa 37 ottelua tehoin 5+24=29.

Suomalaispuolustajat loistavat poissaolollaan

The Hockey News julkaisi viime viikolla listan, johon oli rankattu tulevan NHL-draftin 120 parasta pelaajaa. Listalta löytyi yhteensä kahdeksan suomalaispelaajaa: seitsemän hyökkääjää ja yksi maalivahti, mutta ei ainuttakaan puolustajaa.

Vuosi sitten NHL:ään varattiin peräti 11 suomalaispakkia, joista Miro Heiskanen oli koko draftin ensimmäinen puolustaja.

Vuonna 2016 Olli Juolevi oli viidenneksi korkein varaus – niin ikään varaustilaisuuden ensimmäinen pakki.

Nyt tilanne on kuitenkin kääntynyt päälaelleen.

Pahin mahdollinen skenaario olisi se, ettei ainuttakaan sinivalkoista puolustajaa tultaisi lopulta varaamaan. LeKissä menneellä kaudella kiekkoillut Toni Utunen lienee suurin toivo tällä saralla.