Toronto Maple Leafsin organisaatioon viime syksyllä saapunut suomalaishyökkääjä Miro Aaltonen on tehnyt kauden edetessä huimia harppauksia eteen päin.

24-vuotias Jokipoikien kasvatti aloitti vaisusti Maple Leafsin farmiseurassa Toronto Marliesissa, kun runkosarjan ensimmäisessä 11 ottelussa kertyi vain tehot 1+3=4.

Heikon alun jälkeen Aaltonen löysi kuitenkin vireensä ja päätti kauden komeilla tehopisteillä 20+23=43.

Aaltonen on noussut AHL:n pudotuspeleissä aivan uuteen loistoon ja hänestä on tullut elintärkeä pelaaja nuorelle Marlies-ryhmälle.

– Ero on kuin yöllä ja päivällä. Mielestäni Aaltosella oli vaikeuksia löytää peliään aluksi. Miro on ollut meille kärkisentteri. Kaikki lähti siitä liikkeelle, kun Miro aloitti tuomaan kiekkoa ylös keskeltä ja luomaan paikkoja laitahyökkääjille, Marliesin päävalmentaja Sheldon Keefe analysoi The Athletic -lehdelle.

Marliesin maalivahti Garret Sparks kuvaili Aaltosta rattaaksi, joka ei ole todellakaan mikään silmiinpistävä pelaaja jäällä. Sparksin mukaan Aaltosella ole Kasperi Kapasen, Travis Dermotin tai Andreas Johnssonin viekkautta, eikä Carl Grunströmin fyysisiä ominaisuuksia. Maalivahti näkee Aaltosen parhaiksi ominaisuuksiksi nopeuden ja pelirakennustaidot, jotka saavat aikaa reaktion: ”miten tämän kaveri juuri teki tuon?”

– En ole yhtään yllättynyt, että kaveri joka pelaa noin kovaa ja joka ottaa noin paljon ylpeyttä pelaamisestaan sekä pitää noin paljon hauskaa, menestyy täällä. Täällä ei koskaan kuule kenenkään väheksyvän Miro Aaltosen suorituksia, Sparks ylistää.

Aaltosen NHL-sopimus päättyy tähän kauteen, mutta näillä esityksillä Maple Leafsillä tuskin on vaikeaa päätöstä edessään tarjoavatko he jatkoa nuorelle suomalaiselle.