Miesten, alle 20-vuotiaiden ja alle 18-vuotiaiden MM-mitalisti, entinen kiekkoilija Sean Bergenheim otti Yle Sportenin avoimessa kirjeessä kantaa viime aikoina paljon puhuttaneisiin NHL-pelaajien kieltäytymisiin maajoukkueesta. Ensi kuussa pelattaviin MM-kisoihin on suomalaisista toistaiseksi lupautuneet NHL-pelaajista vain Julius Honka ja Harri Säteri.

NHL:ssä yli 500 ottelua pelanneen Bergenheimin näkemyksen mukaan NHL:ssä mammuttimaisia sopimuksia tekivät ennen vai kokeneet pelaajat, mutta nyt niitä voi tehdä myös nuoremmatkin pelaajat. Tämä on johtanut siihen, että nyt pelaajien pitää luonnollisesti tehdä suurempia ja tärkeämpiä päätöksiä nuorempana heidän saadessa isoja sopimuksia.

Nyt pinnalla olevat jatkuvat NHL-pelaajien kieltäytymiset eivät siis ole päävalmentaja Lauri Marjamäen syytä.

– Haluaisin sanoa, että jokainen suomalainen NHL-pelaaja haluaa pelata maajoukkueessa aina, kun he todellakin voivat. Voimme unohtaa sen, että Marjamäki olisi syy niin monelle kieltäytymiselle. On ollut pelaajalle aina kunnia-asia saada pelata Suomen paidassa, Bergenheim latasi.

– Olen harvoin pelannut urallani niin hyvässä joukkueissa kuin pelatessani maajoukkueessa. Syinä olivat joukkueenjohdon, valmentajien ja joukkuekaverien yhtenäisyys, ikäkausimaajoukkueissa sekä Leijonissa kausilla 1999-2008 pelannut hyökkääjä ylisti.

Suomi pelannee 4. toukokuuta alkavissa MM-kisoissa ainoina NHL-tähtinään Honka ja Säteri. Mukaan toki voi vielä liittyä pelaajia NHL:stä ja AHL:stä putoavista joukkueista.

Lähteet: Yle Sporten, Yle Urheilu