Nimi Clint Malarchuk ei välttämättä sano kaikille mitään. NHL-urallaan Quebec Nordiquesia, Washington Capitalsia ja Buffalo Sabresia edustanut kanadalaisvahti muistetaan kaikkein parhaiten vuoden 1989 ottelusta St. Louis Bluesia vastaan.

St. Louis Bluesin pelaaja kaatui kaksinkamppailutilanteessa Sabers-puolustajan kanssa, jonka seurauksena luistin viilsi Malarchukin kaulavaltimon auki ja veri pulppusi jäälle. Näky oli järkyttävä. Jopa ottelun televisioinut yhtiö zoomasi kameran tapahtuneesta pois. Pelaajat oksentelivat jäälle järkytyksestä, katsojia pyörtyi ja sai sydänkohtauksia.

– Se oli tässä, Clint. Sinä tulet kuolemaan. Tänään. Täällä. Buffalossa, Malarchuk muistelee ajatuksiaan kaiken keskellä The Players Tribunen kirjoituksessaan.

– Ensin ajattelin jotain, joka oli minulle kerrottu jo junioriaikoina: jos satutat itsesi, älä jää makaamaan jäälle kuin raukka. Nouse ylös ja mene pois jäältä. Näytä olevasi kova.

Malarchuk lähti omin avuin kaukalosta pois. Hän ei halunnut kuolla jäällä kaikkien ihmisten edessä. Eikä varsinkaan halunnut nähdä oman äitinsä todistavan television välityksellä poikansa kuolemaa.

Hänet pelasti joukkueen kuntovalmentaja Jim Pizzutelli. Avuksi kävi erityisesti Pizzutellin armeijatausta, sillä hän oli toiminut lääkintämiehenä Vietnamin sodassa. Ripeän ja oikeaoppisen toiminnan ansiosta Malarchuk jäi eloon.

Myöhemmin Malarchuk kärsi tapauksen takia mielenterveysongelmista, jotka veivät hänet toisen kerran lähelle hautaa. Humalassa ollut Malarchuk ampui itseään aseella, jossa oli hänen tietämättään luoti. Tuolloin Columbus Blue Jacketsin maalivahtivalmentajana toiminut kanadalainen pelastui kuin ihmeen kaupalla.

– Luoti meni läpi leuasta, rikkoi muutaman hampaan, kimposi nenäni kautta ja jatkoi matkaansa kunnes juuttui kallooni.

Paraneminen alkoi, kun hänen todettiin kärsivän post-traumaattisesta stressihäiriöstä. Malarchuk meni parantolaan, jonka myötä hän pääsi takaisin kiinni normaaliin elämään.

Viime kaudella Malarchuk oli WSHL:n Southern Oregon Spartansin maalivahtivalmentaja. Hän käyttää mielialalääkitystä, jota ei ole myöskään peitellyt.

Voit siirtyä lukemaan jutun kokonaisuudessaan tästä linkistä.