Suomalainen kiekkolegenda Jussi Markkanen päättää pitkän uransa tähän kauteen. Markkasen nykyinen seura SaiPa kunnioitaa osaomistajansa pitkää uraa tänään perjantaina, kun SaiPa kohtaa Jukurit SM-liigassa.

[readmore from=”suomalaiset”]

Markkanen muistetaan parhaitan vuoden 2006 Stanley Cupin finaaleista. Edmonton Oilersin suomalaisvahti pääsi takaoven kautta pelaamaan finaaleissa, kun Oilersin ykkösmaalivahti Dwayne Roloson loukkaantui kesken pudotuspelien. Markkasen Edmonton taisteli Carolina Hurricanesia vastaan täydet seitsemän ottelua finaalisarjassa, mutta hävisi.

– Kausi lähti oikeastaan sillä tavalla liikkeelle, että Petteri Nokelainen ampui kiekolla solisluuhun ja se meni poikki. Kaksi päivää sen jälkeen lähti lento Edmontoniin. Soitin sinne ja ilmoitin, että tällainen on käynyt. He sanoivat, että tule vain tänne, jos pystyt ja katsotaan tilannetta täällä. Vaimo sitten pakkasi kamat ja kantoi ne ja pari lasta. Mie katselin vierestä, Markkanen sanoo SaiPan sivuilla julkaistulla videolla.

Tommy Salo oli jättänyt Edmontonin ja Oilersilla ei ollut kauden 2005-2006 alussa ollenkaan varsinaista ykkösmaalivahtia. Markkanen ja Ty Conklin hoitivat torjuntatyöt puoliksi. Kesken kauden joukkueeseen tuli Roloson, joka nousi ykkösmaalivahdiksi. Finaalit pelasi kuitenkin Markkanen sen jälkeen, kun Roloson oli loukkaantunut ensimmäisessä finaalissa.

– Valmentaja tuli sitten sanomaan, että ”It is your show!”, Markkanen muistelee.

Rolosonin tilanne salattiin aina toiseen finaaliin asti.

– Sovittiin Rolosonin kanssa, että lähdetään aina yhtäaikaa jäältä pois. Me maalivahdit tiesimme kyllä tilanteen, mutta tietoa ei haluttu antaa ulos. Meitä kytättiin kuitenkin koko ajan. Normaalisti se menee niin, että pelaava maalivahti lähtee jäältä vähän aikaisemmin pois, Markkanen muistelee.

Ratkaisevaa finaalia Markkanen ei ole vieläkään katsonut uudestaan.

– En ole sitä videolta katsonut vieläkään. Sen muistan, että kaveri teki kaksi maalia ja molemmat osuivat meidän pelaajaan matkalla ja meni maaliin. Lopussa meillä oli vielä tyhjä maali tasoittaa peli, mutta Cam Ward otti toisessa päässä uskomattoman torjunnan. Sitten ne teki tyhjiin ja aika hiljaista poikaa oltiin, Markkanen muistelee ratkaisua.

– Jäimme sen pelin jälkeen sinne (Carolinaan) yöksi ja se oli jo etukäteen sovittu. Oilers lennätti kaikkien perheet yksityiskoneella Game Seveniin. Vaimo lensi lasten kanssa ja ”nautti” siitä päivästä. Viiden tunnin lento ja lapset nukkuivat ihan kiitettävästi hallilla kaksi ja puoli erää hirveässä mökässä. Kopissa pelin jälkeen oli aika hiljaista ja kyllä siinä kauan aikaa meni ennen kuin valmentajakaan sai sanaa suustaan. Monet itki ja niin minäkin itkin. Se tyhjyys tuli siinä mieleen, että se loppui. Kävi niin monena vuonna, kun ei ollut mitään voittanut, niin tunteet tuli ulos, Markkanen sanoo.

Jussi Markkanen pelasi NHL-urallaan 128 ottelua. Hän edusti Edmontonin lisäksi myös New York Rangersia.