Nolan Patrick oli pitkään oletettu NHL:n ykkösvaraus. Moni piti lähes varmana asiana, että Patrickin nimi huudetaan kesän 2017 varaustilaisuudessa ensimmäisenä riippumatta siitä, kuka varauksen suorittaa.

Toisin kävi. Patrick kärsi vakavasta loukkaantumisesta viime kaudella ja se pudotti hänen osakkeitaan ratkaisevasti. New Jersey Devils päätyi huutamaan draftin ensimmäisenä nimenä sveitsiläisen Nico Hischierin. Kauas kärjestä ei jäänyt toki myöskään Patrick: Philadelphia Flyers huusi hänen nimensä heti toisena pelaajana.

Patrickin NHL-kausi ei alkanut vakuuttavasti. Ensimmäiset 20 peliä toivat vain yhden maalin. Hänen osaamistaan ja NHL-kelpoisuuttaan kyseenalaistettiin tämän tästä ja sitten tuli taas marraskuussa loukkaantuminen, joka verotti tulokkaalta kuukauden.

[readmore from=”suomalaiset”]

Mutta nyt on alkanut tapahtua. Tämän vuoden puolella Patrick on pelannut 19 ottelua ja corsi-lukema näyttää komeaa lukemaa 54,40. Corsin merkityksen voi kärjistetystä tiivistää vaikka näin: Patrickista on enemmän hyötyä joukkueelleen kuin haittaa.

Tehot eivät tosin tätä faktaa täysin tue: kolme maalia ja kuusi tehopistettä vuoden 2018 puolella, mutta pelaajan arvoa voidaan mitata monella muullakin tavalla. Jos Nolan Patrick jatkaa näin, on täysin selvää, että myös tehot seuraavat isosti perässä jossain vaiheessa.

– Minulle näyttää siltä, että hänellä on todella paljon nyt itseluottamusta. Kyse ei ole vain tehoista siellä tai täällä, vaan siitä pelistä, mitä hän pelaa. Oli kyse sitten puolustamisesta, hyökkäämisestä tai pelinluvasta, siitä miten hän näkee jään. Näyttää siltä, että palaset ovat loksahtamassa kohdilleen ja toivottavasti tämä jatkuu näin, Flyersin GM Ron Hextall sanoi The Hockey Writers-sivuston mukaan.

NHL:ssä on harvoja pelaajia, jotka nostavat koko joukkueen tasoa merkittävästi. Sattumaa tai ei, Flyers on alkanut voittamaan myös joukkueena sen jälkeen, kun seuran ykkösvarauksen pelin taso on hiljalleen noussut.