Ennen olympiaturnausta ilmassa saattoi leijua monia kysymyksiä siitä, miten Nashville Predatorsiin viime kesänä ykköskierroksella numerolla 30 varattu Eeli Tolvanen pärjää ensimmäisessä aikuisten arvoturnauksessaan.

Oli kuivaa kautta KHL:ssä, oli maalien merkeissä tehottomuutta alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa ja olipa alla myös karu pettymys kyseisistä kisoista. Torstaiaamu kuitenkin kertoi kaiken oleellisen: Ehkä enemmän maalintekijänä tunnetuksi tullut superlupaus nakutti Saksaa vastaan hirvittävät tehot 1+3, joista peräti kolme syntyi ylivoimalla.

Vaikka moni häntä kysymysmerkkinä ehkä pitikin, päävalmentaja Lauri Marjamäellä oli kova luotto kultakimpaleeseen jo aiemmin.

– Tällä hetkellä luistelu ja tekeminen ovat erittäin hyvää ja tuo virne naamalla. Osaaminen on olemassa, maailmanluokan laukaus, luotsi sanoi ennen olympiaturnausta haastattelussamme.

Nyt Tolvanen on siinä mielessä eri tilanteessa verrattuna alle 20-vuotiaiden kisoihin, että hän on tavallaan yksi muiden joukossa. Buffalossa vuodenvaihteessa hyökkääjä puolestaan oli profiililtaan pelaaja, jonka niskaan ladattiin mielettömiä odotuksia.

– Työmäärä ja koko viisikon peli auttaa Eeliä. Uskon, että Eelin on helpompi tulla tällaiseen joukkueeseen, missä on kokeneempia pelaajia. Ei tarvitse kantaa kaikkia odotusarvoja. Uskon, että tulee pelaamaan ihan huipputurnauksen, Marjamäki huomautti ennen turnausta äärimmäisen ammattitaitoisesti.

Kommentit kertovat siitä, että Suomen luotsi on aidosti alansa huippu. Jos suurinpiirtein kaikki muut maassamme epäilivät Tolvasta, Marjamäki tiesi potentiaalin vaikeinakin aikoina.

Ja mikä parasta, Suomen ensimmäisen maalin turnauksessa Petri Kontiolan kanssa alustanut lupaus otti roolia myös ylivoimalla – tehot olivat 1+2.

– Ehdottomasti meidän ykkösylivoimapelaajia. Osaamisensa ovat näyttäneet ja on kätisyyksiä. Kyllä heillä on iso vastuu meidän ylivoimapelistä ja he ovat sen valmiita ottamaan, luotsi ennakoi.

Marjamäki todisti kommenteillaan sen, että joukkue on loistavissa käsissä. Toki yksi peli on pieni otanta isoa turnausta, mutta voi vain miettiä, mitä olisi tapahtunut, jos pistepussiin olisi kertynyt joku muu määrä pinnoja kuin kolme Saksaa vastaan.