NHL-pelaajat eivät päässeet osallistumaan Pyeongchangin olympialaisiin, mutta NHL on tavallaan silti mukana olympiaturnauksessa.

Kisajärjestäjät ovat pyytäneet nimittäin NHL:n parhaita jääkoneenkuljettajia avuksi turnaukseen. Etelä-Korean kisajärjestäjät yrittivät aluksi hoitaa asian ensin itse, mutta lopulta tarvittavia ammattilaisia ei löytynyt, joten NHL:n Zamboni-kuskit kutsuttiin apuun.

[readmore from=”suomalaiset”]

– Täällä ei yleensä paljoakaan luistella yleisesti. He yrittivät aluksi tehdä sen itse, mutta lopulta he tajusivat, että he tarvitsevat isompaa apua, Ryan Hevern, normaalisti Minnesota Wildin jäätä ajava Zamboni-kuski toteaa Yahoo Sportsille.

Jäänhoito kuulostaa yksinkertaiselta, mutta sitä se ei ole. Jääkoneenkuljettajia on moneen junaan.

– Jäätä täytyy pystyä lukemaan. Täytyy tietää, mikä pinnan lämpötila on. Täytyy kuunnella jään käyttäjiä. Lämpötilaa voidaan nostaa tai laskea sen mukaan, Hevern tietää.

Hervernin isä oli myös Zamboni-kuski. Jäänhoito kulkee siis suvussa. Hevern muistuttaa, että jäänhoito vaatii vuosien kokemuksen, joten Etelä-Korea oli kisajärjestäjänä tekemättömän paikan edessä. Heiltä ei löytynyt riittävää kokemusta.

Don Moffatt on Pyeongchangin ”jääpäällikkö”. Hänellä on 31 vuoden kokemus. Hän on yksi maailman kovimpia ammattilaisia asiassa, ellei jopa kovin.

– Kun jää pitää tehdä oikein, he soittavat Moffattille, Hevern sanoi.

Moffatt soitti puolestaan Hevernille ja muille jääkoneenkuljettajille, joilla on riittävästi kokemusta. NHL:llä on siis sittenkin yllättävän iso vaikutus olympialaisten jääkiekkoturnauksiin.