”After 22 years, Raymond Bourgue!” ESPN:n NHL-selostajan sanat ovat kaikilla NHL-faneilla varmasti mielessä vielä pitkään. Elettiin kesää 2001 ja legendaarinen puolustaja Raymond Bourgue oli saanut viimein käsiinsä Stanley Cupin Colorado-kapteeni Joe Sakicilta. 22 vuotta kestänyt NHL-ura oli saanut arvoisensa päätöksen.

Nyt 17 vuotta myöhemmin Bourgue palaa NHL.comin haastattelussa tuon ajan tunnelmiin. Bourgue edusti lähes koko uransa Boston Bruinsia, mutta siirtyi viimeiseksi 1,5 kaudeksi Coloradoon jahtaamaan unelmaansa.

[readmore from=”suomalaiset”]

– Elin siellä 15 uskomatonta kuukautta. Ultimaattumi oli tietysti Stanley Cupin nostaminen ilmaan. Erityistä aikaa erityisessä paikassa. Sain pelata aivan uskomattomien pelaajien kanssa ja olin hyvin vaikuttunut sen organisaation toiminnasta ihan GM:stä alkaen. He todella halusivat voittaa. He olivat yksi niistä seuroista silloin, jotka taistelivat mestaruudesta vuodesta toiseen kahdeksan tai yhdeksän vuoden ajan. Se on todella vaikea temppu, Bourgue muisteli.

Colorado syöksyi nopeasti vuoden 2001 mestaruuden jälkeen alhaiseen alhoon, mistä se on vasta oikeastaan tällä kaudella alkanut nousta. Syykin oli selvä. Moni konkaripelaaja, Bourgue mukaan lukien lopetti uransa. Myös joukkueen ehdottomat tähtipelaajat Joe Sakic ja Patrick Roy sekä Adam Foote olivat tuolloin jo uransa ehtoopuolella.

– Se oli surullista nähdä. Moni pelaaja lopetti ja joukkue levisi käsiin. Tällä kaudella on ollut ilo nähdä heidän nousunsa. Moni ei odottanut ennen kauden alkua, että he taistelisivat pudotuspelipaikasta, Bourgue iloitsi.

Ray Bourgue ehti edustaa Kanadaa olympialaisissa Naganossa 1998. Tuolloin NHL-pelaajat olivat ensi kertaa mukana. Helmikuussa Bourguen oma poika, Chris Bourgue edustaa Yhdysvaltoja olympialaisissa. Se tekee isän ylpeäksi.

– On todella mahtavaa nähdä oma poika osana jotain tällaista. Lapsena sitä katsoo olympialaisia, mutta ei voi kuvitellakaan koskaan itse olevansa mukana. Itse sain olla mukana Naganossa ja se oli loistava kokemus, vaikka emme voittaneetkaan mitalia, Bourgue muisteli.

Kanadan mitaliunelman upotti Suomi, joka voitti pronssiottelun 3-2-lukemin. Ottelu muistetaan suomalaislegenda Jari Kurrin ja Wayne Gretzkyn tunteikkaista jäähyväisistä.

Voit palata Bourguen juhlatunnelmiin ja kesään 2001 alla olevasta Youtube-upotuksesta!