Suomalaismaalivahti Pekka Rinne pelasi viime keväänä ensi kertaa Stanley Cupin finaaleissa pitkäaikaisen seuransa Nashville Predatorsin kanssa. Finaalisarjasta tuli kuitenkin lopulta Rinteen pitkän uran suurin pettymys, kun Pittsburgh Penguins kaatoi Nashvillen finaalisarjassa otteluvoitoin 4-2.

Rinne muisteli viime kevään pettymystä perjantaina NHL.comissa.

– Ei minulla ole aiemmin ollut sellaista tunnetta. Olo oli vain niin tyhjä, Rinne sanoi.

Tyhjän olon ymmärtää. Rinne, 35, on pelannut koko tähänastisen uransa Nashvillen maalilla. Joukkue on menestynyt jo aiemminkin hyvin runkosarjassa, mutta pudotuspelimenestys oli kiertänyt seuraa ennen viime kevättä. Viime keväänä joukkue meni ensimmäistä kertaa toista kierrosta pidemmälle pudotuspeleissä ja heti finaaleihin saakka. Tällä kaudella Nashville haluaa mennä loppuun saakka. Rinne sanoo puoli vuotta myöhemmin oppineensa paljon pettymyksestä.

– Totta kai se antaa itseluottamusta. Ainakin minun kohdallani voidaan sanoa, että se inspiroi ja antoi voimaa tähän kauteen lähdettäessä. Nyt tietää ainakin sen, että vaikka tilanne näyttäisi lohduttomalta, niin aina voi päästä sen yli. Välttämättä ei enää stressaa peleistä niin paljoa. Yrität vain pysyä hyvissä asemissa ja nähdä sen hyvänä haasteena, sillä tulevasta on turha huolehtia niin paljon. Se on kokonaan henkisen puolen juttu, Rinne sanoi.

Predatorsin tämä kausi on ollut toistaiseksi hyvä. Joukkue on tällä hetkellä läntisen konferenssin kärkipaikalla. Viime vuonna se pääsi vasta viimeisenä lännen joukkueena pudotuspeleihin, joten nyt tilanne näyttää jo lähtökohtaisesti paremmalta.

Rinne on pelannut urallaan jo 10 kautta NHL:ssä ja pelannut reilusti yli 500 NHL-ottelua. Suomalainen on ollut urallaan kolme kertaa Vezina-ehdokkaana ja valittu kerran MM-kisojen MVP:ksi. Tämä tapahtui vuoden 2014 Minskin kisoissa, kun Rinne johdatti Leijonat hopealle. Sen vuoksi hieman yllättää, että Rinne puhuu oppineensa edelleen jotain uutta.

– Mielemme on vaikein asia hallita. Olet menossa kohti kolmatta erää ja joku ääni päässäsi puhuu. Veikkaan, että me kaikki olemme olleet tilanteessa, missä alamme jostain syystä pelätä virheitä. Ajattelutapa, missä ajattelet niin, ettei sinun tarvitse todistella mitään kenellekään muulle, vain itsellesi, auttaa, Rinne linjasi.

Rinne sanoo kuitenkin suoraan muuttaneensa peliä viime keväästä. Se on myös toiminut. Rinteen torjuntaprosentti 92,7 kertoo onnistumisesta. Se on NHL:n aloittavien maalivahtien eliittiä.

– En ole koskaan pelännyt muuttaa peliäni. Tänä vuonna olen todella muuttanut peliäni ja sen voi nähdä pelaamisessani. Se ei luonnollisestikaan aina näy heti suorituksessa ja siinä, miten hyvin pelaat, mutta tunnen sen silti. Katson joskus omia otteluitani ja näen, että otteeni ovat rauhallisempia ja olen saanut enemmän itseluottamusta, Rinne kertoi.

Rinne on muuttanut etenkin luistelutekniikkaansa. Se näkyy juuri rauhallisuutena ja kuluttaa vähemmän energiaa.

– En ole enää niin väsynyt pelien jälkeen kuin aiemmin. Voisin pelata vaikka joka ilta! Se on todella iso muutos, 24 ottelua tällä kaudella pelannut Rinne sanoi.

Ville Hirvonen
@hirvonenville