New Jersey Devilsin puolustaja Ben Lovejoy on historian ensimmäinen pelaaja, joka on luvannut lahjoittaa aivonsa tieteelle pelaajien aivoperäisten sairauksien tutkimista varten.

Aivotärähdykset, ja niistä pahimmassa tapauksessa seuraavat muut aivoperäiset sairaudet, kuten todella vakava CTE, ovat viime vuosien aikana nousseet isosti ihmisten huulille urheilumaailmassa.

Useat päähän kohdistuneet iskut nimittäin saattavat johtaa vakaviin ongelmiin myöhemmässä vaiheessa elämää.

33-vuotias Lovejoy onkin ottanut jättimäisen askeleen edistääkseen tieteellistä tutkimusta aiheeseen liittyen: hän on luvannut lahjoittaa aivonsa bostonilaiselle ryhmälle (Concussion Legacy Foundation), joka tutkii juuri aivotärähdyksiä.

– Jääkiekko on kohdellut minua todella hyvin. Se on tuonut minulle jättimäisen määrän ystäviä, mahdollistanut matkustamisen ympäri maata ja maailmaa, ja antanut minulle työn, josta maksetaan todella hyvin, Lovejoy avaa päätöksensä taustoja TSN:lle.

– Elämäni on pyörinyt yksinomaan jääkiekon ympärillä ja haluan lahjoittaa aivoni tehdäkseni tästä pelistä turvallisempaa.

Kokenut Devils-puolustaja, jolla on vyöllään 432 NHL:n runkosarjaottelua, ei ole itse joutunut kokemaan urallaan aivotärähdystä, mutta hän uskoo siitä huolimatta, että hänen lahjoituksestaan tulee olemaan hyötyä.

– Uskon vakaasti tieteeseen.

– Minua on hemmoteltu sillä, että olen saanut tehdä tätä niin pitkään. Minulla on ollut joukkuekavereina supertähtiä ja pienempien liigojen pelaajia, joilla on ollut vaikeuksia aivotärähdysten kanssa. Ne ovat vieneet heiltä aikaa ja jopa päättäneet uria.

[readmore from=”suomalaiset”]

Bostonilaisjärjestössä, joka tulee aikanaan saamaan Lovejoyn aivot tutkimuskäyttöön, uutinen otettiin todella positiivisin mielin vastaan.

– Ammattilaisurheilijat voivat luoda paremman tulevaisuuden itselleen, joukkuekavereilleen ja lapsilleen lahjoittamalla aivot tai keräämällä varoja tieteelle, yksi järjestön perustaja, ja toimitusjohtaja, Chris Nowinski peräänkuulutti.

Nowinskin mukaan aivolahjoitukset ovat korvaamattomia, mitä tulee neurologisten sairauksien ehkäisemiseen ja hoitoon.