Yksitoista ottelua.

Voitteko kuvitella? Yksitoista (11) ottelua.

Ja kaksikymmentäviisi (25) päivää.

Niin kauan on kulunut siitä, kun Pittsburgh Penguinsin supertähti Sidney Crosby on viimeksi tehnyt maalin NHL-ottelussa.

Penguinsin supertähti, keskushyökkääjä, viime vuosina laajalti maailman parhaaksi jääkiekkoilijaksi arvioitu Crosby on viimeksi tehnyt maalin perjantaina 20. lokakuuta Florida Panthersin verkkoon.

Kun puhutaan Crosbysta, kyseessä on ikuisuus.

Vain kerran aiemmin NHL-urallaan, vuodenvaihteen 2011–12 molemmin puolin, Crosby on kokenut yhtä tuskaisen jakson. Tuolla kaudella Crosby pelasi aivotärähdysoireiden takia vain 22 runkosarjan ottelua. Tuolloin maaliton putki venähti 12 ottelun ja peräti neljän kuukauden mittaiseksi Crosbyn oltua sivussa yli kolme kuukautta joulukuusta maaliskuuhun.

”Hänen pitää pelata peliä oikein”

Mutta nyt. Crosby on ollut – tai ainakin hänen on oletettu olevan – täydessä kunnossa.

Miehen peliesitykset vain kertovat aivan muuta. Kyse ei nimittäin ole pelkästä maalittomuudesta. Mainitun 11 ottelun putken aikana Crosby on saanut tililleen kolme (3) syöttöpistettä!

Yhteentoista peliin kolme pistettä mieheltä, joka ei ole yhdelläkään 12:sta NHL-kaudestaan jäänyt alle pisteen per peli -keskiarvoon. Crosbyn, 30, koko NHL-uran pistekeskiarvo on 1,3.

Ja, mikä kokonaisvaltaisesti ajatellen vieläkin huolestuttavampaa, Crosbyn tämän kauden tehotilasto näyttää aivan hyytäviä pakkaslukemia: -14! Koko NHL-urallaan Crosby on jäänyt tehotilastossa miinukselle kerran, ensimmäisellä kaudellaan 2005–06: yhden maalin verran. Tulokaskaudellaan hän nakutti 39+63=102 pistettä.

Jotakin on siis pielessä, pahasti. Mutta mitä?

Crosby on varmasti pohtinut asiaa päänsä puhki, niin yksin, joukkuetoveriensa kuin päävalmentaja Mike Sullivanin kanssa.

Crosby ja Sullivan hakevat, kuten tietysti pitääkin, syytä maalittomuuteen syvemmältä kuin maalinteosta itsestään.

– Olemme keskustelleet monta kertaa, nimenomaan hänen ja joukkueen pelistä yleisesti. Keskustelumme ei ikinä keskity maalintekoon. Kyse on siitä, että pelaa peliä oikealla tavalla. Me valmennustiimissä uskomme, että kun ”Sid” tekee niin, on vain ajan kysymys, että hän tekee maalin, Sullivan sanoo nhl.com-verkkosivuston NHL Insiders –haastattelussa.

Mitä numerot kertovatkaan?

”Kyse on siitä, että pelaa peliä oikealla tavalla.”

Onko Sidney Crosby siis unohtanut, miten jääkiekkoa pelataan?

Tuskin nyt sentään. Crosby, kaiken turhautumisensa keskellä, yrittää luoda uskoa itseensä. Hän ei usko, että numerot kertovat koko totuutta hänen pelinsä tasosta.

– Eihän kukaan halua käydä läpi tällaista jaksoa. Tärkein asia on mielestäni kuitenkin se, että saa luotua ja hankittua maalipaikkoja. Jos ei saa edes paikkkoja, silloin täytyy muuttaa pelaamista ja keksiä keinot saada paikkoja, Crosby miettii NHL Insiders -haastattelussa.

– Kun on paikkoja, on tietysti turhauttavaa, kun ei saa tehtyä maaleja. Mutta kun niitä paikkoja on, pystyy luottamaan omaan prosessiinsa vähän enemmän, hän pyörittelee.

Crosby yritti kääntää kysymyksiä maalittomuudestaan jopa vitsiksi.

Jake Guentzelilta kysyttiin samaa (kuuden pelin maalittoman putken jälkeen) ja sanoin hänelle, että tuohan on vain hyvä merkki: se maali tulee tänään. Ja niinpä hän teki maalin samana iltana, Crosby vitsailee.

– Minulta tätä on kysytty jo muutaman pelin ajan, mutta valitettavasti minulle ei ole käynyt samoin.

Joskus sen on mentävä

Lauantaina Crosby sai jo kiekon maaliin, kun hän oli ainoa Penguinsin pelaaja, joka onnistui ohittamaan Nashville Predatorsin suomalaisvahdin Pekka Rinteen rankkarikisassa. Penguins kuitenkin hävisi, eikä Crosbylle merkitty maalia tilastoihin.

– Oli hienoa nähdä yhden kiekon menevän sisäänkin, mutta valitettavasti hävisimme. Mutta näin tämä joskus menee. Viimeksi meidän ketjullamme oli paljon enemmän maalipaikkoja kuin aiemmin, ja kun jatkamme samaan malliin, jossakin vaiheessa kiekon on mentävä sisäänkin, Crosby järkeilee.

Ensi yönä Suomen aikaa Crosby hyökännee taas Guentzelin ja Bryan Rustin kanssa Buffalo Sabresin – ja maalittomuuden – kimppuun.

– Ei sillä ole väliä, ketä vastaan pelaa. Pitää vain yrittää tehdä oikeita asioita ja luottaa siihen, että kiekot menevät sisään.