Vancouver Canucksin organisaatiossa kiekkoileva Olli Juolevi on tällä hetkellä seuran harjoitusleirillä yksi tavoite mielessään; hän nimittäin haluaa päästä seuran riveihin jo tulevalla kaudella, huolimatta siitä, että hän on vasta 19-vuotias nuorukainen.

Hänet varattiin Canucksiin toissa kesänä, kun seura huusi hänet lavalle koko tilaisuuden viidentenä pelaajana. Odotukset suomalaista kohtaan ovat siis suuren suuret, mutta hän ei olisi suinkaan seurahistorian ensimmäinen suomalainen tähtipuolustaja.

Canucks-paidassa pelasi nimittäin vuosina 2002-2012 turkulainen Sami Salo, joka on yhä tänäkin päivänä Vancouverissa valtavan suuri nimi. Nyt Juolevilta kysyttiinkin, että onko Salo Suomessa yhtä suuri nimi, kuin hän on ja oli Kanadan kolmanneksi suurimmassa kaupungissa. Tämä siitäkin huolimatta, että hän ei ole edustanut Canucksia viimeiseen viiteen vuoteen, ja ura NHL:ssäkin loppui jo kolme vuotta sitten.

Kysymys kuului sanasta sanaan seuraavasti: ”Canucks-fanit palavat halusta tietää… onko Sami Salo yhtä iso asia Suomessa, mitä hän on Vancouverissa? Hän oli todellakin fanien suuri suosikki, kun hän pelasi Canucksissa.”

– Tottakai Salo on iso nimi myös Suomessa, sillä meillä ei ole ollut loistavia puolustajia NHL-tasolla. Salo pelasi kuitenkin loistavan uran Pohjois-Amerikassa, Juolevi laukoi Popternativen haastattelussa.

Mistä näitä nuoria lupauksia oikein sihisee?

Väliotsikko on loistava kysymys, sillä vaikka NHL:ssä on pelannut vuosien varrella muun muassa Teppo Nummisen, Reijo Ruotsalaisen, Jyrki Lumpeen, Kimmo Timosen, Joni Pitkäsen sekä juuri esimerkiksi Sami Salon, vain muutama mainitakseni, kaltaisia pelaajia, ei Suomesta ole koskaan tullut NHL-tason todellista puolustuksen megatähteä, kuten esimerkiksi Teemu Selänne, Jari Kurri sekä Miikka Kiprusoff aikanaan olivat.

Nyt NHL kuitenkin sihisee suomalaisia puolustajalupauksia. Valmiita tapauksia ovat jo muun muassa Rasmus Ristolainen, Olli Määttä sekä Sami Vatanen, kun taasen hilkulla ovat esimerkiksi Julius Honka, Esa Lindell ja Petteri Lindbohm.

[readmore from=”suomalaiset”]

Lupausten osastolla taasen viilettävät Juolevin lisäksi Miro Heiskanen, Juuso Välimäki, Henri Kiviharju, Urho Vaakanainen ja Eemeli Räsänen. Jälleen kerran; vain muutama mainitakseni.

– On todella vaikea sanoa miksi Suomesta tulee tätä nykyä enemmän puolustajia, mutta luulen, että pelaajien kehittäminen on nyt parempaa, mitä se oli esimerkiksi 10-15 vuotta sitten.

Osittain tästä syystä puolustajan paikalla pelaava Juolevi ei koskaan pitänyt idolinaan ketään suomalaisista oman pään luutijoista, vaan oma suosikki löytyi hyökkäyspäästä.

– Minä todella pidin Teemu Selänteestä, kuten lähes kaikki nuoret suomalaiset pojat. Hän oli NHL-tason supertähti ja se on silloin todella iso asia kotimaassani.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.