Kommentti: Tekikö GM Stan Bowman itsestään neron? – Chicagon uusi aikakausi alkamaisillaan

© Kuva: Getty Images

Toissa yönä, kun Chicago Blackhawks kohtasi harjoitusottelussaan vanhan verivihollisensa Detroit Red Wingsin, saatettiin kamppailussa todistaa jotakin ”historiallista” ja uuden ajan alkua.

Blackhawks nimittäin kauppasi kesän aikana Artemi Panarinin Columbus Blue Jacketsiin, mikä oli samalla Jonathan Toewsille kuin lottovoitto. Hän sai kaupan myötä takaisin vanhan tutkaparinsa Brandon Saadin, mutta Patrick Kanen kohdalla tarina oli toinen; hän menetti omansa.

Nyt Chicagossa pähkäillään toden teolla, että kuka olisi se uusi ”artemipanarin”. Kenestä olisi Kanen uudeksi tutkapariksi.

Tässä vaiheessa palataan juuri kyseiseen toissa yön otteluun, toiseen erään ja aikaan 26:29. Hetkeä ennen tätä Blackhawks hyökkääjä Richard Panik sai kiekon Nick Schmaltzilta Red Wingsin hyökkäysalueella. Panik liikkui kohti kulmaa ja lähetti kiekon oikein aloitusympyrän tietämiltä kohti keskustaa.

Peliväline löysi osoitteensa, joka oli nuoren ja lupaavan Alex DeBrincatin kämmenpuoli. DeBrincat otti kiekon haltuun ja lähetti sen kohti Red Wings -maalia. Kiekko meni verkon perukoille.

 

Kyseessä oli tämän superlupaavan yhdysvaltalaishyökkäjän ensimmäinen osuma NHL-jäillä, joskin kyse on vasta harjoituskaudesta. Ensimmäinen on kuitenkin ensimmäinen, ja oletukseni on, että tämä maali jää elämään omaa elämäänsä DeBrincatin pään sisällä.

On toki mahdollista, että tämä oli vain yksi osuma muiden joukossa, sillä jenkkilaituri on tottunut maalintekoon ja isosti. Esimerkiksi viime kaudella OHL-joukkue Erie Ottersin paidassa hän heilutti maaliverkkoja uskomattomat 65 kertaa 63 runkosarjaottelussa. Siis yli maali per peli tahdilla.

Tässäkö uusi ”artemipanarin”?

DeBrincat saattaakin olla vastaus Blackhawksin kysymyksiin. Hän on pelannut harjoitusleirin aikana juuri Kanen ketjussa, yhdessä Schmaltzin kanssa, ja esimerkiksi Chicago Tribunen Chris Hinen mukaan trio on näyttänyt yhdessä pelatessaan ”todella vaaralliselta”.

Panarinin lähdön myötä Blackhawksin riveistä lähti samalla noin 30 maalia, joten aukko ei ole helppo paikattavaksi. Toki on muistettava, että Saad tulee paikkamaan näistä vähimmillään ainakin 20, joten onko hätä todella näin suuri?

Jos jo nuoren harjoituskauden aikana DeBrincat ja Kane ovat väläytelleet vaarallisuudestaan, on tässä vaiheessa nostettava hattua seuran GM:nä toimivalle Stan Bowmanille.

Hän kauppasi Panarinin Saadiin, joka tulee tienaamaan 6 miljoonaa dollaria vielä kaudella 2020-21. Panarinin cap hit on tällä hetkellä samanarvoinen, mutta paino sanoille ”tällä” ja ”hetkellä”. Venäläisen sopimus umpeutuu nimittäin kesällä 2019, minkä jälkeen hänellä on edessään roima palkankorotus.

Tämän suhteen Blackhawks siis säästi rahaa pidemmällä aikavälillä.

Jos DeBrincat kuitenkin jatkaa viime kauden älytöntä maalitehtailuaan, tai edes osittain samassa vireessä, tulee hän olemaan seuralle suureksi avuksi. Samalla Kane saisi itselleen uuden tutkaparin, kun taasen Toews sai vanhan tutkaparinsa takaisin. Se olisi kuin kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Jos tilanne on todella ajateltu tällä kaavalla, niin Bowman ansaitsee koko NHL-kansan suuren arvostuksen. Hän on kamppaillut jo pitkään tiukan palkkakaton kanssa, mutta tästäkin huolimatta Blackhawks on säilyttänyt kilpailukykynsä, joskin kaksi edellistä kevättä eivät ole aiheuttaneet ”Windy Cityssä” juuri ilonaiheita.

Kenties seuran kokoonpano on ensi kaudella laajempi miesmuistiin. Puolustus kaipaa yhä edelleen vahvistusta, mutta hyökkäyksen osalta se saattaa olla parempi kuin Panarinin kanssa.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.

» Siirtouutiset, siirtohuhut ja kaikki toteutuneet siirrot löydät erikoissivultamme!