NHL:n ja yleensäkin koko jääkiekon julkisuuskuva on ollut käytännössä aikojen alusta lähtien roisi ja äijämäinen. Kiekkoilijat ovat olleet aina pitkälti samasta puusta veistettyjä karjuja, mutta vihdoin viime vuosina lajin pariin on eksynyt myös omia persoonia.

Tasa-arvo on ollut jääkiekkopiireissä jo pitkään eräänlainen tabu, mikä onkin suora syy siihen, miksi niin kova harva jääkiekkoilija on tullut ulos kaapista. Tällä hetkellä NHL:ssä, NBA:ssa, NFL:ssä sekä MLB:ssä ei ole yhtä ainutta kaapista ulos tullutta aktiivipelaajaa.

NHL on kuitenkin käynnistänyt viime kaudella oman kampanjansa tämän kitkemiseksi, kun se nimesi helmikuun ”Hockey is for everyone” -kuukaudeksi.

Myös pelaajat ovat kantaneet oman kortensa kekoon, sillä esimerkiksi Florida Panthersin supertähti Aaron Ekblad on esiintynyt kesäkuussa julkaistussa tasa-arvoa vaativassa videopätkässä, joka on urheiluvalmistajajätti Niken tuotantoa.

– Se oli mahtava kokemus. Facebookissa ja Twitterissä jotkut ihmiset tulivat kiittämään minua siitä, että nostin aiheen esiin ja puhuin sen puolesta. Arvostin sitä todella, Ekblad kertoi Boca Magazinen mukaan.

Ekblad on itse hetero, mutta hän toivoo, että NHL:ssä jokin uskaltautuisi ulos kaapista. Hänen mukaansa vihapuheen aika on ohi, joskin homofoobisia kommentteja heitellään yhä edelleen ilmoille pukukoppi-keskusteluissa.

– Älkää olko peloissanne. Tulisitte yllättymään siitä, kuinka moni ihminen teidät hyväksyy, Ekblad kertoi Boca Magazinen haastattelussa.

– Jos olet tarpeeksi hyvä pelaamaan, olet tarpeeksi hyvä kuulumaan minun joukkueeseeni.

Vaikka jääkiekkopiireissä ja muutoinkin ammattilaisurheilussa on yhä homofoobisuutta, kokee Ekblad, että asiat ovat kääntymässä parempaan suuntaan.

– Luulenko, että asiat ovat parantumassa tämä suhteen? Kyllä, uskoisin näin. Ihmiset ovat nykyään paremmin koulutettuja ja paremmin ymmärtäviä. Sanoisin, että ilmapiiri on parantumassa.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.