Montreal Canadiens varasi tämän kesän NHL:n varaustilaisuudessa suomalaishyökkääjä Joni Ikosen numerolla 58.

18-vuotias Ikonen oli mukana World Junior Summer Showcasessa, jossa siis alle 20-vuotiaiden maajoukkueet ottivat mittaa toisistaan, ja vaikka tuloksellisesti Nuorten Leijonien menestys olikin laihaa, tuoreelta Canadiens-varaukselta turnaus sujui erinomaisesti.

Kaiken kaikkiaan Ikonen pelasi turnauksessa neljä ottelua, mutta ainoastaan kolmesta näistä oli saatavilla pelaajatilastot. Näihin kolmeen otteluun hän naulasi tehot 3+2 ja turnauksen päättäneessä Ruotsi-ottelussa hän osui päätöserään kolmesti.

Vaikka Ikonen iskikin enemmän maaleja kuin antoi maaliin johtaneita syöttöjä, on hänessä jopa enemmän pelinrakentajan kuin maalintekijän vikaa. Näin näkee ainakin SB Nationin toimittaja Patrik Bexell, joka seuraa Canadiensia tarkalla silmällä kaudesta toiseen.

Monet ovat verranneet Ikosta niin ikään Montrealissa pelaavaan Artturi Lehkoseen, mutta Bexell näkee enemmän yhtäläisyyksiä muuan Saku Koivun kanssa; siis suomalaislegendan, joka oli NHL:n perinteikkäimmän NHL-seuran ensimmäinen eurooppalaiskapteeni.

– Hän on sydämeltään keskushyökkääjä, ja vaikka monet vertaavat häntä Lehkoseen – molemmat ovat pelanneet samassa ruotsalaisseurassa – hän muistuttaa enemmän toista suomalaishyökkääjää: Saku Koivua.

– Ikosen pelintekotaidot muistuttavat enemmän ex-Canadiens-kapteenia. Hän on ennemmin syöttelijä kuin tarkka laukoja, kuten Lehkonen, joskin hän omaa todella nopeasti lähtevän painavan laukauksen.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.