Kun seura ja pelaajat eivät löydä yhteisymmärrystä jatkosopimuksen pituudesta, palkasta tai molemmista, päätyvät he lähes poikkeuksetta ulkopuolisen välimieskäsittelijän pakeille.

Asia koskettaa luonnollisesti pelaajia, jotka ovat rajoitettuja vapaita agentteja. Toisin sanoen he eivät päädy 1. heinäkuuta vapaille pelaajamarkkinoille, minkä tahansa seuran poimittavaksi, vaan oikeudet omistaa edelleen se nykyinen seura.

Välimieskäsittelyssä täysin ulkopuolinen henkilö päättää jatkosopimuksen pituuden ja arvon, joskin seurat päätyvät pelaajiensa kanssa usein jatkosopimukseen juuri ennen käsittelyn alkamista. Missään nimessä näin ei käy kuitenkaan kaikkien kohdalla.

Tänä vuonna välimieskäsittelyä ovat hakeneet ainakin Minnesota Wildin kaksikko Mikael Granlund & Nino Niederreiter, St. Louis Bluesin Colton Parayko, Detroit Red Wingsin Tomas Tatar, Ottawa Senatorsin Jean-Gabriel Pageau sekä Buffalo Sabresin Robin Lehner ja Johan Larsson.

Kyseessä on siis melkoinen nimilista NHL:n nuoria tähtipelaajia.

Lähes poikkeuksetta jokainen edellä mainituista nimistä tulee tienaamaan seuraavalla sopimuksellaan melkoisen määrän kahisevaa. Oikeastaan vain Larsson ja Pageau ovat hieman erilaisessa tilanteessa, sillä he eivät ole vielä niin pitkän linjan NHL-pelureita kuin muut nimet.

Miten välimieskäsittely toimii?

Välimieskäsittelyyn voivat hakea kaikki pelaajat, jotka ovat pelanneet NHL:ssä neljä kautta. Kausimäärä on kuitenkin alhaisempi, mikäli pelaaja on allekirjoittanut tulokassopimuksensa yli 20-vuotiaana.

Välimieskäsittelyt tullaan käymään joko heinäkuun lopussa tai elokuun alussa, joten edellä mainituilla seuroilla on ainakin siihen pisteeseen saakka aikaa löytää ratkaisu pelaajiensa kanssa.

Mikäli tilanne etenee välimieskäsittelijälle saakka, tekee hän päätöksensä sopimuksen pituudesta sekä arvosta muun muassa seuraaviin asioihin perustuen:

  • Pelaajan kokonaissuoritukset, sisältäen statistiikat kaikilta aiemmilta kausilta
  • Loukkaantumiset, sairastelut ja pelattujen otteluiden määrä
  • Pelaajan kausien määrä kyseisessä seurassa ja ylipäätään NHL:ssä
  • Pelaajan kokonaisvaikutus joukkueen menestykseen tai menestymättömyyteen
  • Pelaajan erikoistaidot johtajana ja julkinen kuva
  • Vertailukelpoisiksi katsottujen pelaajien suoritusten taso sekä palkka
NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.