NHL:n runkosarjan puolustajien pistepörssin nimiinsä vienyt San Jose Sharksin Brent Burns pääsi juhlistamaan NHL-urallaan ensimmäistä kertaa James Norris Memorial Trophyn voittoa.

Kyseinen muistopalkinto ojennetaan siis vuosittain kauden, tarkoittaen runkosarjaa, parhaalle puolustajalle. Burns jätti äänestyksessä taakseen Ottawa Senatorsin Erik Karlssonin ja vihdoinkin ehdokkuuden saaneen Tampa Bay Lightningin Victor Hedmanin.

32-vuotias Burns, joka on nähty NHL:ssä myös hyökkääjänä, pelasi päättyneellä kaudella kaikki joukkueensa 82 runkosarjaottelua ja hän teki niissä erinomaiset tehopisteet 29+47=76.

Toimittajan sana:

Burnsin kausi oli erinomainen ja hän vei siis tehokkaimman puolustajan tittelin sitä vuosia hallussaan pitäneeltä Karlssonilta. Ottamatta mitään kanadalaispuolustajan kaudelta pois, se oli samalla märkä rätti vasten Karlssonin kasvoja.

Päättynyt kausi oli nimittäin ensimmäinen, minkä aikana Senatorsin ruotsalaiskapteenia kiinnosti myös puolustaminen ja siitä kertoo muun muassa se, että hän blokkasi kaikista NHL-pelaajista toiseksi eniten laukauksia.

Samaan aikaan hän nousi kaikella tapaa joukkueensa todelliseksi johtajaksi sekä pelillisesti että henkisesti. Kun tähän lisätään uskomattomat 71 tehopistettä – hän jäi vain viisi pistettä Burnsista – on huutava vääryys nähdä Karlssonin jäävän nimenomaan tänä vuonna ilman parhaan puolustajan titteliä; aiemmin hän ei olisi sitä välttämättä ansainnut.

NHL:n tulisikin miettiä, että mitä se aikoo jatkossa tehdä Norris Trophyn suhteen. Voisi nimittäin olla parempi, kun se ojennettaisiin suosista eniten tehopisteitä tehneelle puolustajalle, sillä tällä kaavalla NHL tekee itsensä naurunalaiseksi: paras puolustaja ei ole välttämättä = eniten pisteitä tehnyt puolustaja.