Tehdään heti alkuun yksi asia selväksi; kun NHL esitteli valmentajan haasto -sääntönsä, olin innoissani. Kuitenkin jo ensimmäisten nähtyjen esimerkkien perusteella olin sitä mieltä, että sääntö on poistettava, tai sitä on vähintään paranneltava fiksumpaan suuntaan. Ja nyt on siis kyse vain ja ainoastaan paitsiohaastosta.

Nykyisellään paitsiohaasto on loistava osoitus NHL:n typeryydestä ja jääräpäisyydestä. En tunne vielä yhtäkään todellista NHL-fania, jonka mielestä se olisi oikeasti toimiva systeemi. Olen myös melko varma siitä, että osa NHL:n toimistolla ihmettelee asiaa samalla tavalla kuin minä, että miksi ihmeessä sääntö on yhä nykyisissä voimissaan. Se ei toimi ja se ei toimi missään olosuhteissa.

Tämä avautuminen juontuu viime yön hylätystä maalista, jonka uhriksi joutuivat Nashville Predators ja PK Subban. En väitä, että vaikka maali olisi hyväksytty, olisi se muuttanut jollakin tavalla ottelun kulkua – se olisi nimittäin jossittelua. En myöskään syytä Pittsburgh Penguinsin valmennusta, joka haaston suoritti. Tässä tapauksessa mentiin sääntökirjan mukaan, ja koska tuollaisia haastoja voidaan tehdä ilman sanktioita, annettakoot se Penguinsille.

Helvetti sentään; voitaneen jopa sanoa, että Penguins-valmennus luki peliä tilanteessa erinomaisesti, joten tästä pisteet penkin taakse.

Typerin sääntö koskaan?

Tässä esimerkissä voitaneen palata suorilla viime yöhön: Predators toi kiekon alueelle, missä kohtaa oletettu paitsio sattui. Tässä vaiheessa on relevanttia huomauttaa, että myöskään Penguins-pelurit eivät reagoineet millään tavalla siihen, oliko tilanne paitsio vai ei. Tämä tarkoitti sitä, että peli jatkui täysin normaalisti.

Ajatelkaapa asiaa vielä siltä kantilta, että Predators joutui kyseisessä hyökkäyksessä jopa karvaushommiin, kun Penguins-puolustaja Ron Hainsey sai kiekon hetkeksi haltuunsa. Vaikuttaako tämä tilanteelta, johon on päädytty paitsion avustuksella? No ei. Ei sitten missään nimessä, eikä missään olosuhteissa.

Joten olen ehdottomasti sitä mieltä, että jos (oletetun) paitsion jälkeen peli jatkuu normaalisti, ei sitä voida enää haastaa paitsiota ajatellen. Se on takuuvarmasti samalla myös asia, joka eittämättä jakaa ihmisten mielipiteet. Kuitenkin väitän horjumattomasti, että paitsion voit haastaa ainoastaan suoran hyökkäyksen päätteeksi.

Sitten voitaneen vielä kysyä, että oliko viime yön paitsio edes paitsio. Esimerkiksi St. Louis Bluesin kiekkotoimittaja Andy Strickland oli vankasti sitä mieltä, että tällä kertaa paitsiota ei voitu sanoa mistään kohti varmaksi. Muutoinkin arvostetut ja pitkään NHL:ää seuranneet kiekkotoimittajat kävivät tuomiosta todella lämpöisenä.

Andy Strickland

@andystrickland
This is too much. No way u can see that with the naked eye #sorryPK #NHL

Mikä avuksi?

Jos haastavan joukkueen toive ei käy toteen, eli maalia ei hylätä, seuraa siitä tällä hetkellä yksi rangaistus: kyseinen joukkue menettää aikalisänsä. En halua missään nimessä vähätellä rangaistusta, sillä etenkin tiukassa pudotuspelikamppailussa aikalisä on ajoittain todella arvokas apuväline.

Mutta rehellisyyden nimissä on kysyttävä, että onko tämä siltikään tarpeeksi? Nyt joukkueet saavat käytännössä mielivaltaisesti haastella pelejä aina siihen pisteeseen saakka, kunnes haasto menee mönkään.

Jos esimerkkinä pidetään vielä viime yön tuomio, niin tämän suhteen on todettava yksi asia: jos tuomarit joutuvat tarkistamaan tilannetta useista kamerakulmista hidastuksineen, voitte olla varmoja, että Penguins-penkillä ei oltu lainkaan varmoja siitä, että oliko tilanne oikeasti paitsio vai ei. NHL:n sääntökirja kuitenkin mahdollistaa tämän toisen joukkueen momentumin ryöstämisen, joten miksi Penguins ei olisi haastoaan käyttänyt? Sehän olisi ollut typeryyttä.

Mutta entä jos haasto olisi epäonnistunut? Penguins olisi menettänyt tilanteessa ainoastaan aikalisänsä ja siinä se. Olisiko parempi systeemi esimerkiksi se, että jos haasto ei mene läpi, seuraa siitä toiselle joukkueelle kahden minuutin rangaistus? Oma lyhyt vastaukseni; kyllä.

Voitaneen olla yhdessä sitä mieltä, että tässä tapauksessa haastavan joukkueen valmennuksen on oltava melkoisen varma siitä, että haasto tulee menemään läpi. Se myös lopettaisi nämä mielivaltaiset ja epätoivoiset haastot, jotka eivät ainakaan omasta mielestäni kuulu näin hienoon lajiin.

Loppuun on vielä todettava, että vaikka tekstissä käsitellään pitkälti Subbanin viime yön hylättyä maalia, olen ollut samaa mieltä niin useaan otteeseen. Nyt maali hylättiin vain pahimpaan mahdolliseen paikkaan, ja itse tuomio oli kaikessa yksinkertaisuudessaan todella sekava ja kyseenalainen.

NHL-fanin koti: KAIKKI PLEIJAREISTA.