Kun joukkueet mittelevät paikasta pudotuspeleihin, on viisikkoja ajatellen yksi tilasto, mikä tekee suuren eron muihin; ylivoima. Tokikaan pelkästään se ei kerro kaikkea, sillä esimerkiksi Buffalo Sabresin ylivoima oli menneen runkosarjan paras.

Se antaa kuitenkin pitkälti osviittaa joukkueen tehokkuudesta. Siksi oli todella yllättävä havahtua faktaan, että ylivoima on ollut läpi pudotuspelien tilasto, jonka avulla suuri osa joukkueista ei ole päässyt juhlimaan.

Tässä vaiheessa palataan nopeasti alkukevääseen, kun joukkueet taistelivat pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Tuolloin kahdeksan joukkueen kohtalona oli aloittaa sarjojen jälkeen kesälomansa, ja näistä kahdeksasta joukkueesta jokainen oli runkosarjassa 11 parhaan ylivoimajoukkueen joukossa.

Eli se, että ylivoimasi oli runkosarjassa erinomainen (mikä on luonnollisesti hyvä asia), ei tarkoittanut pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella juuri yhtikäs mitään.

Enemmän yrityksiä, vähemmän maaleja

Jos joku vielä olettaa, että pudotuspeleissä jäähyjä jaetaan normaalia vähemmän, niin olet väärässä. Nimittäin siinä missä runkosarjassa ylivoimayrityksiä ottelua kohden oli 5.97, on pudotuspeleissä vastaava lukema 6.22.

Ja siinä missä runkosarjassa joukkueiden ylivoimatehokkuus oli 19,1 %, on pudotuspeleissä vastaava lukema ollut kolmen ensimmäisen kierroksen ajan tasan 17 %. Toki esimerkiksi toisen finalistin, Pittsburgh Penguinsin, lukema on 25 %, joten tällä on eittämättä ollut omanlaisensa merkitys joukkueen menestykseen.

Nashville Predators on sen sijaan hyödyntänyt ylivoimansa 14,9 prosentin tarkkuudella. Ottawa Senators, joka oli vain maalin päässä Stanley Cupin finaaleista, teki Itäisen konferenssin finaaleissa yhden maalin 20 yrityksestä. Raja on siis hyvin häilyvä.

Syy ja seuraus

Miksi siis näin? Syy tähän on hyvin simppeli: kun pudotuspelit koittavat, ovat mukana enää NHL:n 16 parasta joukkuetta. Ja se näkyy myös alivoimassa.

– Kaverit ovat niin sitoutuneita puolustamaan. He haluavat kiekon tielle ja blokata laukauksia kovalla prosentilla. Se on vähän sama asia, kuin kentällä olisi viisi maalivahtia ja siinä vaiheessa on todella vaikea tehdä maaleja. Pudotuspeleissä joudut maksamaan hintaa ja monet pelaavat epätoivossa, Senatorsin päävalmentajana toimiva Guy Boucher selvensi.

Ja vaikka pudotuspeleissä tehdään vähemmän ylivoimamaaleja, kuin runkosarjassa, ei se tarkoita sitä, etteikö erikoistilanteilla olisi suurta merkitystä. Sillä siinä missä toinen joukkue pelaa ylivoimaa, on toisen joukkueen alivoiman tapettava kyseiset yritykset.

– Kun olet yli- tai alivoimalla, tekevät ne suuret erot. Voit saada ottelussa yhden tai kaksi yritystä ja jos onnistut tekemään näistä yhden tai kaksi maalia, on se suuri buusti joukkueelle. Sama asia, jos pystyt tappamaan vastustajan kaikki yritykset. Erikoistilannepelaaminen on yksi suurimpia asioita, jonka avulla voit voittaa pudotuspeleissä, kertoi Predatorsin puolustaja Ryan Ellis.

Penguinsin leirissä on taasen keskitytty nimenomaan ylivoimapelaamiseen, joka sointuu myös hyvin yhteen joukkueen nykyisen pelitavan kanssa. Peli pyritään kääntämään nopeasti, ja pelit pyritään voittamaan nimeomaan maaleja tekemällä.

– Meidän ylivoimamme on voittanut meille useita otteluita runkosarjassa ja pudotuspeleissä. Meidän viisikkomme ovat hitsautuneet hyvin yhteen tämän kevään aikana. Ja vaikka he eivät tekisikään maaleja, keräävät he meille momentumia, Penguinsin päävalmentaja Mike Sullivan analysoi.

– Kun saat mahdollisuutesi ja hyödynnät ne, auttaa se joukkuetta voittamaan otteluita.

NHL-fanin koti: KAIKKI PLEIJAREISTA.