Kaikelle on aikansa ja paikkansa – Stanley Cup -finalistien valmentajat tekevät uskomatonta historiaa

© Kuva: Getty Images

Nashville Predatorsin ja Pittsburgh Penguinsin väliset Stanley Cup -finaalit polkaistaan käyntiin maanantain ja tiistain välisenä yönä; tuolloin tehdään myös historiaa.

Vaikka NHL koostuu peräti 23 yhdysvaltalaisseurasta, on sarja vahvasti kanadalaisten valtaama sekä pelaajien että valmentajien osalta.

Kun kiekko Pittsburghissa putoaa jäähän tämän kevään Stanley Cup -finaaleissa ensimmäistä kertaa, seisoo Predatorsin ja Penguinsin vaihtoaitiossa yhdysvaltalainen valmentaja. Tämä onkin NHL:n historiassa ensimmäinen kerta.

Ajatus tästä tuntuu jotenkin absurdilta, sillä kyseinen palkinto on ojennettu NHL-seuroille peräti 89 kertaa.

Ylipäätään NHL:n historia tuntee vain seitsemän yhdysvaltalaista päävalmentajaa, jotka ovat onnistuneet luotsaamaan seuransa Stanley Cup -voittoon. Tämän kevään finaalisarjan molemmat valmentajat, sekä Predatorsin Peter Laviolette että Penguinsin Mike Sullivan, kuuluvat molemmat tuohon seitsemän miehen kastiin.

Jättimäinen juttu koko yhdysvaltalaiselle jääkiekolle

Yhdysvaltain Jääkiekkoliitossa ollaankin enemmän kuin tyytyväisiä nyt vallitsevaan tilanteeseen. Samalla tämä nähdään koko yhdysvaltalaiselle jääkiekolle loistavan asiana.

– Se, että kaksi yhdysvaltalaisvalmentajaa johdattaa joukkueensa Stanley Cup -finaaleihin, kertoo siitä jääkiekon kasvusta ja evolutiivisesta kehityksestä maassamme, maan kiekkoliiton johtoportaaseen kuuluva Dave Ogrean hehkuttaa Miami Heraldille.

– Maassamme on enemmän jääkiekkovalmentajia kuin koskaan aiemmin ja kaksi eittämättä parasta ovat nyt finaaleissa.

Tällä hetkellä NHL:ssä työskentelee yhteensä kuusi yhdysvaltalaista päävalmentajaa. Lavioletten ja Sullivanin lisäksi he ovat Columbus Blue Jacketsin John Tortorella, Detroit Red Wingsin Jeff Blashill, New Jersey Devilsin John Hynes sekä New York Islandersin Doug Weight.

NHL onkin tällä hetkellä jonkinasteisessa murroksessa, sillä viimeksi kanadalaisseura on päässyt juhlimaan NHL:ssä mestaruutta keväällä 1993, kun Montreal Canadiens kruunattiin mestariksi.

Tänä keväänä sentäs mukana oli kanadalaisseuroja, toisin kuin vuosi sitten, ja Ottawa Senators eteni aina Itäisen konferenssin finaaleihin saakka, missä se hävisi seitsemässä ottelussa Penguinsille.

NHL-fanin koti: KAIKKI PLEIJAREISTA.

» Siirtouutiset, siirtohuhut ja kaikki toteutuneet siirrot löydät erikoissivultamme!