Sidney Crosby pelasi viime yönä toisen ottelunsa aivotärähdyksensä jälkeen ja hän joutui kokemaan jälleen todella kovia.

Kun Pittsburgh Penguins -kapteeni palasi vain yhden ottelun mittaisen huilin jälkeen takaisin kaukaloon, siis koettuaan aivotärähdyksen, keskustelut myllersivät: Oliko Crosbylla oikeasti missään vaiheessa aivotärähdystä? Miten tuollaisesta voi toipua näin nopeasti?

Totuuden tietävät ainoastaan Penguinsin seurajohto, ehkä muutamat joukkuekaverit ja luonnollisesti Crosby itse.

Viime yö tarjoili jälleen todellisia kauhunhetkiä Penguins-leiriin, kun Crosby syöksyi hurjan näköisesti suoraan pää edellä laitoihin.

Häneltä ei jäänyt väliin vaihtoakaan, joten kaiken järjen mukaan hänen pitäisi olla kunnossa, mutta onko asia todella näin?

Kysymysmerkkejä alkoi nimittäin kertyä ilmakehään, kun ensiksi päävalmentaja Mike Sullivan totesi, ettei supertähdelle suoritettu aivotärähdystestiä ja Crosbyn itsensä mukaan suoritettiin. Joku siis valehtelee, mutta kuka?

Onko nyt siis niin, ettei ketään niin sanotusti kiinnosta Crosbyn terveys, vaan hänen kohdallaan kierretään pykäliä? On nimittäin perin eriskummallista, että tuollaisen päähän kohdistuneen iskun jälkeen hänelle ei suoritettu aivotärähdystestiä.

Näin asia tulee nähdä, koska miksi ihmeessä Sullivan valehtelisi sanomalla, ettei sitä suoritettu? Ja, vaikka testi olisikin tehty, olisi se tullut suorittaa heti tilanteen jälkeen, eikä vasta erätauolla, nimittäin Crosby nähtiin vielä ennen erätaukoa kaukalossa – heti ketjunsa seuraavassa vaihdossa.

Ja, jos koko ”valehtelukeissi” jätetään sikseen, niin suurta huolta aiheuttaa se, että NHL:n systeemissä on järisyttävä vika.

Ulkopuoliset aivotärähdysexpertit tuotiin nimittäin kuluvaksi kaudeksi mukaan juuri siitä syystä, ettei pelaajaa yritetä väkisin peluuttaa elintärkeissä otteluissa. Näiden henkilöiden tehtävä on siis vetää pelaaja ulos ottelusta aivotärähdystestiä varten, mutta nyt niin ei tehty; ei, vaikka Crosbylla olisi siis taustalla vain viikko sitten todettu aivotärähdys.

Tähän oli olemassa myös täysin naurettava syynsä: Ulkopuolisilla aivotärähdysasiantuntijoilla ei ollut lupaa vetää Crosbya sivuun ottelusta ja sitä kautta tarkempiin testeihin. NHL:n sääntökirjasta löytyy nimittäin täysin käsittämätön pykälä, jonka mukaan jään katsotaan eri tutkimusten mukaan aiheuttavan aivotärähdykset, ei laitojen.

Tähän kohtaa lienee syytä ottaa allekirjoittaneen reaktio asiaan:

Crosbyn aivotärähdyshistoria on valitettavan pitkä. Pelkästään tällä kaudella hänellä on todettu kaksi aivotärähdystä, virallisten tietojen mukaan NHL-uran varrella niitä on kertynyt neljä ja aiemmin urallaan hän menetti valtaosan kahdesta NHL-kaudesta, yritettyään palata takaisin liian ajoissa.

Toivottavasti nyt ei ole kyse samasta, siis siitä, että paluu tapahtuu aivan liian nopeasti. Ja toivon mukaan meidän ei tarvitse Crosbyn uran jälkeen lukea siitä, miten hänen terveystilanteensa on romahtanut.

NHL-fanin koti: Ohjelma, tilastot, uutiset & kaikki pudotuspeleistä TÄÄLTÄ.