Syksystä alkaen vaimonsa Nichollen syöpää vastaan taistellut, ja silti urhoollisesti kaukaloihin palannut, Craig Anderson on nimetty enemmän kuin ansaitusti Masterton Trophy -ehdokkaaksi.

Masterton-pysti ojennetaan joka vuosi NHL-pelaajalle, jonka katsotaan osoittaneen kaikkein eniten omistautumista jääkiekolle.

Andersonin lisäksi ehdolle nimettiin Anaheim Ducksin Andrew Cogliano sekä Carolina Hurricanesin Derek Ryan. Suomalaispelaajista kyseisen pystin ovat voittaneet Saku Koivu ja Teemu Selänne.

Craig Anderson

Ei ollut mikään ihme, että Ottawa Senatorsin kokenut yhdysvaltalaisvahti Anderson nimettiin yhdeksi ehdokkaista, sillä hän on käynyt pelaamisensa rinnalla urhoollista taistelua koko perheensä voimin vaimonsa syöpää vastaan.

Perhe sai kuulla diagnoosin vain vähän NHL-kauden käynnistymisen jälkeen ja tuossa kohtaa Anderson vetäytyi sivuun joukkueesta. Kakkosvahti Andrew Hammondin kuitenkin loukkaannuttua valitettavan pian, vaimo Nicholle, joka vielä toipui saamansa diagnoosin aiheuttamasta shokista, sanoi miehelleen ”joukkueesi tarvitsee sinua” ja niinpä yhdysvaltalaisvahti palasi nopeasti takaisin Senatorsin kokoonpanoon.

35-vuotiaalle maalivahdille mennyt runkosarja oli jälleen erinomainen. Hän pelasi joukkueensa maalilla 40 ottelua, voittaen niistä 25, ja hänen torjuntatilastonsa olivat upeat 92,60/2.28. Siihen päälle – kaikkien vaikeuksien keskellä – hän torjui viisi nollapeliä.

Andrew Cogliano

Cogliano on tällä hetkellä NHL:n ylivoimainen teräsmies, sillä hän ei ole jättänyt kertaakaan ottelua väliin koko NHL-uransa aikana. Kokonaisuudessaan miehen tililtä löytyy 786 runkosarjaottelua, mikä on siis virallinen teräsmieslukema, mutta siihen päälle tulee vielä 47 pudotuspeliottelua, joten hänen teräsmiesputkensa on käytännössä ottaen 833 ottelun mittainen.

NHL:n kaikkien aikojen pisin otteluputki nähtiin vuosina 1975-1988, kun Doug Jarvis pelasi ilman poissaoloja 964 ottelussa. Coglianon putki on tällä hetkellä NHL:n historian neljänneksi pisin.

Kuluvalla kaudella 29-vuotias Ducks-laituri, joka on ehdolla jo neljättä kertaa viimeisen kuuden vuoden sisällä, teki tällä kaudella 82 runkosarjaotteluun tehot 16+19, viimeisteli neljä alivoimamaalia ja hänen tehotilastonsa oli +11.

Derek Ryan

Vuosikausien mittainen tavoite nousta vakiokasvoksi NHL:ssä toteutui vihdoin päättyneellä kaudella, 30 vuoden iässä, kun Ryan löi vihdoin ja viimein läpi Carolina Hurricanesin paidassa.

Euroopan kiertueeltaan kaudeksi 2015-16 Pohjois-Amerikkaan palannut hyökkääjä takoi viime kaudella AHL:ssä 70 otteluun upeasti 55 tehopistettä, ja kun hän aloitti kuluvan kauden farmissa yli piste per peli -keskiarvolla, tuli NHL-kutsu nopeasti ”postilaatikosta” sisään.

Ryan pelasi Hurricanesin paidassa päättyneen runkosarjan aikana lopulta 67 ottelua ja teki niissä hienosti tehot 11+18. Ryan on Hurricanesin, ja aiemmin nimellä Hartford Whalers kulkeneen, historian vanhimmalla ikää NHL-uransa avausmaalin iskenyt pelaaja; hän osui heti maaliskuussa 2016 pelaamassaan debyyttiottelussaan, ollen tuolloin 29 vuoden 63 päivän ikäinen. Lisäksi hän on ylipäätään vanhimmalla ikää NHL-debyyttinsä tehnyt pelaaja seuran historiassa.